Пет държави, в които жените могат да пътуват спокойно сами

Пет държави, в които жените могат да пътуват спокойно сами

Сподели

Нежният пол е най-активният инициатор на приключения, сочи проучване на туристическата мрежа Virtuoso, но в кои държави жените пътват най-безопасно? След пандемията най-голямото увеличение на солови пътувания през 2022 г. идва от жени на възраст 65 и повече години.

Всеки трети пътник предпочита да пътува самостоятелно,

а по-възрастните жени са двигател на тази тенденция.

Макар че навсякъде по света би трябвало да е безопасно за пътешественици от нежния пол, те все още се сблъскват с дискриминация и проблеми с безопасността.

За да открие местата с най-голям напредък в това отношение BBC проверява Индекса на жените, мира и сигурността (WPS) на Университета в Джорджтаун. Разравя се в  доклада на Световния икономически форум за глобалните различия между половете и Глобалния индекс на мира (PGP) на Института за икономика и мир.

След това

разговаря с жени, които са пътували сами в държавите, класирани на първите места

Основната цел е да разбере какво ги е накарало да се чувстват сигурни като самостоятелни приключенци.

Словения

Класирана на челно място в WPS за Централна и Източна Европа, Словения е постигнала голям напредък във връзка със сигурността на жените през последните години. Според индекса 85% от тях се чувстват в безопасност тук.

Когато Клер Рамсдел пристига за първи път в Любляна, столицата на Словения, тя се разхожда по улиците през нощта и снима. „На друго място това можеше да е рисковано преживяване, но в този случай беше удоволствие“, казва Рамсдел, която е съветник по планиране на приключения и води туристически блог. „Никой не ме притесняваше по време на престоя ми в страната. Нямах проблеми с навигацията, езиковата бариера или каквото и да е, което би затруднило човек, когато е сам.“

Тя също така смята, че

градът е много удобен за ходене пеша, а общественият транспорт е надежден и развит

Тези, които искат да се срещнат със съмишленици, могат да се присъединвят към някоя от Обиколките с традиционна храна на Люблаяна. Независимо дали са в група или сами, тя казва, че е задължително да си поръчате štruklji. Това е лакомство от тесто от елда с пълнеж от орехи, което според нея е „един от най-добрите десерти изобщо“.

Руанда

С 55% от състава на парламента, съставен от жени, Руанда e N1 в света по равенство между половете в парламента според WPS. Тя заема също така високо място в класацията за обществената сигурност.

Ребека Хансен се уверява в това от първа ръка, когато се мести в Руанда от Дания през 2019 г. „Почти на всички места и по всяко време на деня и нощта има полиция, охрана и военни“, казва тя. „В началото може да ви се стори плашещо. Но бързо ще разберете, че всички тези униформени са приятелски настроени хора, които винаги са готови да ви помогнат“.

Според Ребека

хората не ви притесняват, но може да упражнят английския си език с обичайното „Как сте?“,

или „Добро утро“, особено учениците. Английският и френският са два от официалните езици на Руанда, заедно с кинярванда и суахили, което намалява езиковата бариера. Дори онези, които не говорят английски, с удоволствие помагат и дават насоки, ако се изгубите, казва тя.

Обединени арабски емирства

С най-високи резултати в индекса в Близкия изток и Северна Африка по отношение на училищното образование на жените и финансовото приобщаване, ОАЕ продължават да бъдат лидер  в региона.  Наскоро постигнаха и равенство между половете в своя парламент. ОАЕ заемат най-високо място от всички държави в индекса и в категорията „обществена безопасност“.

98,5 % от жените на възраст над 15 години съобщават,

че „се чувстват сигурни, когато се разхождат сами през нощта в града или района, в който живеят“.

Дубай пък е класиран като най-безопасния град за жени, пътуващи самостоятелно, според компанията за туристически застраховки Insure My Trip. Санди Ауад, която живее между Париж и Дубай, казва, че винаги се е чувствала в безопасност в града, дори и в покрайнините му. „Веднъж спуках гума и оставих колата си насред пустинята, отключена, с ключовете вътре“, казва тя. „Знаех добре, че мога да се доверя на таксито, което ще дойде да ме вземе, и да съм сигурна, че колата ще бъде в безопасност.“

 

       

Япония

Освен, че е класирана като една от 10-те най-безопасни страни в света от Глобалния индекс на мира заради изключително ниските нива на престъпност, Япония има вагони на метрото само за жени. Както и места за настаняване само за дами, които могат да направят пътуването им изключително безопасно.

Индивидуалното хранене и дейности тук са по-скоро културна норма,

в сравнение с други места. „Поради обезлюдяването на страната, нежеланието на хората да се женят и културата на „време само за мен“, има толкова много неща, обособени за „самостоятелното“ пътуване „, казва Мика Уайт, която е родена в Япония и е основател на туристическа фирма. „Списанията винаги публикуват най-добрите соло места за караоке, рамен и горещи извори.“

Лулу Асагаф, която се е преместила тук от Индонезия преди 20 години, веднага се е почувствала в безопасност. „Местните жители те карат да се чувстваш като у дома си и с удоволствие помагат на непознати“, казва Асагаф, която сега работи като екскурзовод. Ако обаче пътувате в извънградкси райони, тя

препоръчва да пътувате с водач, тъй като е по-малко вероятно там да се говори английски

Тъй като самостоятелното хранене тук е нещо обичайно, Асагаф препоръчва да разгледате кулинарната сцена, особено в Киото, Осака и Токио. Нейното любимо място в Токио е районът Шинджуку Сан-Чоме, където има много ресторанти, нощен живот и местни изакая (японската кръчма).

Норвегия

Класирана на първо място в WPS поради най-добрите си резултати за финансовото приобщаване на жените, отсъствието на правна дискриминация и безопасността им, Норвегия се е доказала като приобщаващо място за всички туристи.

Жителката на Осло и основателка на Up Norway Торун Тронсванг отбелязва, че

културата на страната е социално толерантна и надеждна,

което я прави идеално място за жени, живеещи сами. „Спокойно можете да помолите някого на съседната маса в кафенето да наглежда нещата ви, докато ползвате тоалетната“, казва тя. Тя се гордее и с това, че много от фирмите тук се управляват от жени, които са създали емблематични места за хранене и престой в селските райони в страната.

За да се възползват максимално от посещението си, Тронсванг

насърчава посетителите да възприемат норвежката концепция за живот на открито

Тъй като НАСА съобщава за повишаване на слънчевата активност до 2025 г., това може да бъде идеалното време за наблюдение на Северното сияние с пътуване до Арктика, може да карате кучешки впряг и да се разхождате със снегоходки през деня, а през нощта да отседнете в семейни иглута и ледени хотели.

 

Фотокредит: Pixabay

Актуално

Избрано за вас