Три етажа цветни стаи за творбите на Пикасо

Три етажа цветни стаи за творбите на Пикасо

Сподели

Петдесет години след смъртта на Пабло Пикасо британският дизайнер Пол Смит завладява Националния музей „Пикасо“ в Париж, за да почете прочутия художник.

Резултатът е три етажа с цветни стаи, в които творбите на художника изпъкват още повече.

„Имах картбланш от страна на музея да правя каквото реша“, казва Пол Смит.

Всяка стая е декорирана така, че да подчертае произведенията на изкуството, които се намират в нея и потапя посетителите.

„Това е може би една от най-радикалните стаи, които изглеждат очаквани, тъй като има тема за райето, която познаваме добре от чорапите или пуловерите на Пол Смит“, казва Сесил Дебрей, директор на Музея на Пикасо в Париж.

Пред Euronews тя добавя: „Но това са райета, които очевидно са рисувани на ръка по много бърз начин, почти брутално, с много кисели цветове. Тези цветове всъщност са взети от или са вдъхновени от картините на Пикасо, които се намират в тази стая, т.е. серия от портрети на жени от 30-те години на ХХ век.“


Серията корици на Vogue Paris, които Пикасо е нарисувал, са окачени в стая, в която оригиналните корици са тапети.

„Визията на Смит често е оцветена с много хумор и форма на дистанцираност и лекота“, добавя Дебрей.

Белите стени в музея изглежда се избягват.

„Искахме да покажем творбите на Пикасо по нов начин – малко нестандартен. Може би с по-малко сакралност – в момент, когато се водят много дебати за Пикасо, а бих казал дори и за музея като цяло“, казва още директорът на културната институция.

фотокредит: © Vinciane Lebrun/Voyez-Vous

Изложбата, посветена на художника в Националния музей „Пикасо“, ще продължи до 27 август 2023 г. Тя е част от събитията, с които Франция и Испания отбелязват 50 години от смъртта на художника.

Портрет на дъщерята на Пикасо – срещу 21 милиона долара

Творецът е роден в Испания, а Франция става негов втори дом, където живее до последния си ден. Двете страни обявиха 2023 г. за „Годината на Пикасо“.

Планирани са множество чествания, инициативи, изложби, конференции във Франция, Испания, в САЩ, Германия и Швейцария, Монако, Румъния и Белгия.

фотокредит водеща снимка: © Agence France-Presse

Актуално

Избрано за вас