Полетът до Рим ми е на цената на автобус до морето: Сбогуваме се с нискотарифните ваканции

Полетът до Рим ми е на цената на автобус до морето: Сбогуваме се с нискотарифните ваканции

Сподели

Времената, в които можехме да летим до Рим на стойността на билет за автобус до родното Черноморие, вече са минало. Можем да се сбогуваме с идеята за нискотарифни ваканции до която и да е точка на Европа. По данни на Федералната статистическа служба за една година средните цени на международните полети са се повишили с 33,4 %, съобщава „Дойче веле“.

Голямо търсене, ограничено предлагане

Авиационният експерт Корд Шеленберг посочва, че авиокомпаниите, летищата и фирмите за поддръжка на самолетите са изправени пред огромното увеличение на разходите. То е предизвикано от високите цени на горивата и енергията. Същевременно

предлаганият капацитет на полетите все още не е достигнал нивата си отпреди пандемията.

Така че сериозното търсене се натъква на оскъдно предлагане.

По данни на Германската асоциация за въздушен транспорт миналата година въздушният трафик в Германия е възлизал на 70 процента от показателите преди 2019 г. „Това означава, че възстановяването в Германия е по-бавно, отколкото в другите европейски държави. В Европа предложенията на авиокомпаниите през 2022-а са възлизали на 84 на сто от пакетите през 2019-а“, сочи доклад на асоциацията.

Летните полети – с 20 % по-скъпи

В момента цените отново се повишават значително. Според Корд Шеленберг пътниците са готови да платят по-високите цени, но пък експертът по въздушния трафик Кристоф Брюцел очаква цените да тръгнат надолу.

Основен фактор за това ще е най-вече капацитетът на авиокомпаниите, който ще бъде увеличен постепенно. Същевременно на много места ожесточената конкуренция ще продължи да води до свръхпредлагане.

Край на билетите по 10 евро

Съществуват обаче и много основания да се смята, че връщане към изключително евтините цени отпреди 2019 г. няма да има. Главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл О’Лиъри наскоро призна, че дните на билетите по 10 евро са приключили. Средните цени на билетите на авиопревозвача ще нараснат от 40 на 50 евро през следващите няколко години.

Основна причина за това са увеличените цени на керосина, но не са само те.

Aвиационният бизнес попада под все по-голям натиск да компенсира щетите, които нанася на климата.

„Екологичните разходи за полетите трябва да бъдат отразени в много по-голяма степен в цените на билетите“, коментира Вернер Ре от екологичната организация BUND. „Един тон въглероден двуокис причинява климатични вреди на стойност 180 евро“.

Влиянието на устойчивите горива

Увеличеното използване на устойчиви горива също ще доведе до ръст в разходите на авиокомпаниите през следващите години. Пакетът с мерки на ЕС за намаляване на емисиите парникови газове с 55 % до 2030 г. предвижда задължителен устойчив компонент в авиационните горива.

За самолетните компании това ще означава по-високи разходи с до 16 % на тон

в сравнение с керосина, се посочва в изследване на одиторската фирма PriceWaterhouse Coopers.

По изчисления на Института за икономически изследвания в Амстердам пакетът с мерки на ЕС ще увеличи цената на един 3000-километров двупосочен полет в рамките на Европа с 45 евро до 2030-а година и с 65 евро до 2035-а година.

 

Фотокредит: Pixabay

Актуално

Избрано за вас