Къщата-музей на Серж Генсбур отваря врати през септември

Фотокредит: United Archives / kpa/ / Picture Alliance

Къщата-музей на Серж Генсбур отваря врати през септември

Фотокредит: United Archives / kpa/ / Picture Alliance
Сподели

Парижкият дом на Серж Генсбур най-накрая ще бъде достъпен за обществеността тази година. След много отлагания беше определена дата за трансформирането на дома на емблематичния френски артист и музикант в музей.

Резиденцията се използва като

олтар за иконата на поп музиката след смъртта му през 1991 г.,

като феновете оставят цветя и писма. Това е домът, който творецът е използвал, за да напише много от песните си, и снимачната площадка за редица снимки на кориците на албумите му.

Къщата трябва да отвори врати на 20 септември и ще позволи на посетителите

да надникнат в личния живот на Генсбург.

Вещи на певеца, включително негови дрехи и произведения на изкуството от Салвадор Дали и Клод Лалан, ще бъдат изложени. The Guardian съобщават, че гостите могат да очакват да видят до 25 000 артикула, когато се отбият.

След смъртта на легендата имотът е собственост и се пази от неговата дъщеря Шарлот Генсбур. Тя сподели в уебсайта си, че очакват да приемат около 100 000 посетители годишно.

Фотокредит: Stevens Tomas/Abaca/Rex/Shutterstock

Шарлот Генсбург каза пред AFP: „През първите десет години след смъртта му, когато бях най-сигурна в проекта, беше сложно да го осъществим. И тогава се върнах назад, защото това беше всичко, което ми беше останало от него, така че го пазих като съкровище.“

След това, по време на пандемията, тя е направила крачка назад. „Заради обществеността, но и за психичното ми здраве. Трябваше да се отделя от него. Това трябва да е място, което наистина е вкоренено в парижкото наследство, което е достъпно.

Серж Генсбур, за когото се съобщава, че е пушил по пет кутии цигари на ден, почина в дома си в Париж

след пети инфаркт през март 1991 г. на 62 години.

В почит тогавашният френски президент Франсоа Митеран каза: „Той беше нашият Бодлер, нашият Аполинер… той издигна песента до нивото на изкуство.

Гробът му в Париж в гробищния парк Монпарнас, където са погребани и Жан-Пол Сартр и Симон дьо Бовоар, е един от най-посещаваните.

Освен къщата на 5 bis rue de Verneuil, отсреща ще бъде открит музей с книжарница и кафе-пиано бар, наречен le Gainsbarre.

Актуално

Избрано за вас