Забравете за Уили Уонка, в Асторга правят шоколад от времето на конкистадорите

Забравете за Уили Уонка, в Асторга правят шоколад от времето на конкистадорите

Сподели

От Брюж до Цюрих през Кьолн, Виена, Прага, Париж и Барселона – из цяла Европа музеи разказват историята на какаото и инвазията на шоколада на Стария континент.

Ние избираме да ви отведем на пътешествие в

Музея на шоколада в испанското градче Асторга.

Намира се в северната част на страната. Точно по френския маршрут на пътя на Камино де Сантяго и задължителна спирка за хилядите поклонници, които мушат в големите си раници блокче млечен, черен или бял шоколад за подкрепа.

В жълтата старинна сграда, разположена на главната улица от гарата към центъра, ни посреща огромен плакат на най-великия шоумен – самият Чарли Чаплин. Кино иконата се появява върху опаковки шоколад, метални кутии за бонбони и още куп рекламни материали.

Открехвайки входната врата не очаквайте шоколадовата фабрика на Уили Уонка с миниатюрни човечета, които пеят докато работят или каскади от какао. Децата също няма да бъдат превърнати в цветни гиганти или затворени в телевизори. Макар че в дъното на първия етаж има малка стаичка с голяма видеостена, откъдето дружелюбен здрав мъж с бяла престилка мачка шоколадовата паста върху горещ камък.

Брак по какаови сметки

Връзката между Асторга и производството на шоколад започва още от пренасянето на първите какаови зърна от новата земя. Или през 16 век, когато испанският конкистадор Ернан Кортес се завръща след завладяването на Централна Америка.

От кратко интро разбираме, че съществува брачно споразумение между дъщерята на Кортес – Мария и наследника на маркиза на Асторга. Бракът не продължил, но в сключено споразумение фигурирало какаото – не заради хранителната, а заради икономическата му стойност.

По-късно управниците на провинция Леон, които владеели излаза на море, позволили търговията и транспортирането на новите какаовите зърна и шоколад в Испания. Тук бързо препускаме през „тъмните времена“, когато черното изкушение било забранено със закон в цялата страна.

От човека до машината

В продължение на 200 години какаовите зърна се стържат, мачкат и преработват изцяло на ръка. Музеят в Асторга разполага с всякакви трошачки, преси, съдинки, чукчета, прилежно подредени под стъклените витрини в първата зала.

В края на 19 век започва механизацията на какаовата индустрия и това позволява увеличаване на производството на шоколад.

Моментът на най-голям възход за Асторга е през 1925 г., когато 51 фабрики и занаятчийници работят едновременно в града, превръщайки го в най-големия производител на шоколад в Испания.

С появата на първите машини за преработка на какаови зърна, наречени „a la edra“, се слага началото и на свързаната администрация и „добре дошли в 20 век“.

Шоколадовите родове

Вторият етаж на музея посреща с голяма стена със снимки на какаовите и шоколадови родове в Асторга. Бизнесът е семеен, разбира се – от дядото до внуците. По-заможните фамилии са дистрибутирали продукцията си чак в Мадрид. Участвали са в изложения заедно с производители от други краища на Испания.

Препоръчително е да потърсите сътрудничество на екскурзовод от музея, тъй като информацията в брошурата е оскъдна. Описанията на експонатите са само на испански език.

В днешно време в Асторга има пет важни фабрики за шоколад: La Maragatina, La Cepedana, Peñín, Santocildes и El Arriero Maragato.

Музейната обиколка продължава в стаята със системата за печатна репродукция, базирана на литографията. В тази зона са изложени литографски камъни и цинкови плочи, както и съответните им отпечатъци. С помощта на тази система печатниците на Асторга са печатали опаковките на шоколадите.

В началото на 20 век в града има шест печатници, но само „Imprenta Sierra“ работи в шоколадовия сектор и разполага със собствено експозиционно пространство. Запазени са безброй етикети, пликове и рекламни материали. Има и печати на семейство Сиера, което очевидно е монополист в този сегмент.

Рекламата също се е простирала по всички възможни фронтове за онова време – диапозитиви, записи от радиото, книжки с приказки – шоколадът извира отвсякъде. Предприемчивите производители на шоколад са подарявали на своите клиенти метални кутии, календари, плакати, ветрила, подноси и алманаси, които в последствие придобиват колекционерска стойност.

Отхапете парче история

Музейната обиколка приключва с „шоколадова наздравица“, която ще задоволи и най-претенциозните вкусове. Усмихната музейна работничка ще ви подаде три барчета шоколад – едно млечен и две с различен процент какао. Отхапвате парче история, съставено от малки парченца захарно блаженство, и излизате доволни от тази какаова-шоко отбивка.

Фотокредит: авторът/личен архив

Актуално

Избрано за вас