Най-вълшебните коледни базари в Европа тази година (ТОП 15)

Най-вълшебните коледни базари в Европа тази година (ТОП 15)

Сподели

Все по-близо сме до любимия декември, пристигащ с аромат на горещ шоколад и амброзия от празнични подправки. Коледните базари в Европа създават магията на сезона, която привлича хиляди посетители от цял свят. Сред древните павилиони и украсени площади се разгръща коледна приказка, омайваща със своята атмосфера на топлина и вълшебство. Сплетени с традиционни празнични обичаи и изискан декор, тези базари са невероятната дестинация, където се сливат историята, културата и веселието, правейки ги неотразими за посещение този коледен сезон. И ако се чудите накъде да се отправите следващия месец, вижте нашите предложения в следващите редове.

Фото кредит: Advent Feast at the Basilica
Будапеща – Advent Feast at the Basilica

Дати: 17 ноември 2023 – 1 януари

Advent Basilica, носител на наградата „Най-добър коледен базар в Европа“ за 2020-2021-2022 г., без съмнение е един от най-красивите коледни базари в Европа.

„Където любовта те хваща за ръка“ – с този слоган Advent Basilica в Будапеща отново отваря врати. От 17 ноември до 1 януари пред базиликата „Свети Стефан“ на един от най-впечатляващите, красиви и спиращи дъха площади в унгарската столица.

Верен на традицията на 12-годишната, тази година той обещава неповторима празнична атмосфера, около 120 изложители на местни занаяти, истински гастрономически приключения, стоплящи сърцето програми с още много изненади.

Фото кредит: Visit Gdansk
Гданск, Полша

Дати: 24 ноември – 23 декември

Гданск е една от най-добрите дестинации в Европа за коледна почивка. Коледният базар там се смята за един от най-красивите в Полша. Избран на подиума на най-добрите коледни базари в Европа, той се превръща в най-гласувания полски коледен базар от създаването на този конкурс през 2009 г.

Невероятната атмосфера на коледния базар се създава най-вече от уникалните му и създаващи настроение пейзажи. Тримата мъдреци, ангелите и светците ви гледат от Ангелската мелница, високо горе. Можете да пояздите кон, да се повозите на приказната венецианска въртележка или да намерите момент на утеха в храма на Светото семейство.

Фото кредит: Primaria Craiova
Крайова, Румъния

Дати: 17 ноември – 2 януари 

За първи път румънски коледен базар се присъединява към класацията на най-добрите коледни базари в Европа. С изключителна културна програма, забавления за малки и големи, ледена пързалка, невероятни коледни къщички и едни от най-красивите светлини в Европа, Крайова предлага най-доброто от Коледа в семейна атмосфера.

За успешното провеждане на събитието община Крайова е разпределила различните коледни прояви, пазари, ледената пързалка, концертите, творческите работилници, щандовете за храна на четири различни места в града. Те са свързани помежду си с над един милион светодиодни лампички, което превръща Крайова не само в един от най-добрите коледни базари в Европа, но и в най-добрата дестинация за коледни светлини в Румъния.

Фото кредит: Live Riga
Рига, Латвия

Дати: 3 декември – 7 януари

Рига е обявена като дестинацията с един от най-автентичните коледни базари в Европа!

Убедете се сами как тези места се преобразяват с илюминации, когато влезете в тази зимна страна на чудесата. Разходете се из площада на Операта, Бастейкалнс и парка Кронвалда, където ще преживеете и ще научите за различни латвийски приказки.

Няма по-подходящо време да посетите Рига от тази зима! Защо? Коледният базар в Рига в самото сърце на града на площад Дома се завръща и има какво да предложи на посетителите.

Кой е най-важният критерий за добър коледен базар? Греяно вино, аромати на канела, джинджифил и печени бадеми, изпълващи въздуха, има във всеки град, но специалната атмосфера и настроение на Рига са уникални и неповторими, както и архитектурата на градовете, културният живот, кухнята и парковете.

Фото кредит: Max Coquard – BestJobers
Монбелиард, Франция 

Дати: 25 ноември – 24 декември

Монбелиард е в ТОП 5 на най-добрите коледни базари в Европа и на първо място в класацията на най-красивите коледни базари във Франция. Световноизвестен с красотата на лампичките си, този коледен базар е традиционен и автентичен. Разположен във Франш-Конте (Източна Франция), градчето Монбелиард – известно с гостоприемството си – се превръща в истинско вълшебство няколко седмици преди Коледа.

По време на Адвента Монбелиард възражда традицията на Вюртемберг и организира коледен базар като никой друг със 140 прекрасни сергии, пълни с автентични и висококачествени стоки. Разхождайки се по осветените улици, посетителите могат да опитат вкусните гастрономически продукти от Монбелиард и Франция, да се възхитят на разнообразието от произведения на изкуството и занаятите, да потанцуват под звуците на музика и хорови песни.

Фото кредит: Mattia Bicchi
Мадрид, Испания

Дати: 25 ноември – 31 декември

Панаирът за антики, произведения на изкуството и колекционерски предмети се завръща отново в Мадрид тази година с повече от 12 000 артикула. Колекционерите ще намерят хиляди причини да посетят коледния пазар в Мадрид. Сред тях са винтидж предмети от 60-те до 80-те години на миналия век, археологически находки, картини и различни предмети.

Също така ще откриете мебели от различни стилове и периоди, като маси, столове, табуретки, куфари, огледала, домашни барове, лампи, бюра и др.

Фото кредит: VisitBrussels / E.Danhier
Брюксел, Белгия

Дати: 24 ноември – 31 декември

Winter Wonders е любимият коледен базар в Белгия, следван от Гент, Антверпен, Брюж и Лиеж.

Столица на Европа, Брюксел от няколко години е и една от коледните столици заедно със Страсбург, Будапеща и Виена. Екипите, отговорни за това събитие, всяка година вдигат летвата, за да ви предложат моменти на чиста магия. Очакват ви великолепни звукови и светлинни шоута на Grand-Place, величествена елха, ясла в реален размер, пързалка за кънки, магически светлини и многобройни изложби, които съпътстват събитието и разбира се, невероятни коледни базари, изпъстрени със съкровища, които ще зарадват любопитните и ще възбудят вкусовите рецептори на гастрономите.

Фото кредит: Kite_rin-1
Брюж, Белгия

Дати: 24 ноември – 7 януари

В романтичния град Брюж се намира един от най-красивите коледни базари в Европа. По време на престоя си гарантирано ще попаднете в плен на неговото очарование. От края на ноември историческият център на Брюж ще се превърне в гигантски коледен пазар.

Освен прекрасната атмосфера и изобилието от сезонно веселие, ще можете да намерите и необичайни подаръци в последния момент за най-специалните ви хора.

Коледният и зимен базар в Брюж ще бъде разположен на Маркт и Симон Стевинплейн, в уютния център на града. Ще има многобройни сергии, предлагащи всякакви вкусни местни храни и напитки.

Фото кредит: Getty Images
Берлин, Германия

Дати: 24 ноември – 7 януари

За по-модерен подход към традицията артистичният Берлин е на разположение. Центърът на града е осеян с около 80 коледни базара (има дори един специално за кучета), така че не се опитвайте да преминете през всички – ще ви е трудно. Ако искате да се насладите на мащаба, най-големият е Шпандау. За външен вид най-красивият е Weihnachtszauber на великолепния площад Gendarmenmarkt, където се предлагат множество произведения на изкуството и занаятите. Ускорете пулса си в Зимния свят на Потсдамер Плац – тук не става дума за пазаруване, а за зимни спортове, като се предлагат шейни, кърлинг и ледена пързалка с безплатни уроци за деца.

Фото кредит: Getty Images
Виена, Австрия

Дати: 11 ноември – 4 януари 

Дойде ли Коледа, Виена заблестява от приказни светлини. Заснежените улици блестят, а светлината се разлива от огромните дворци. Ледени висулки висят от грандиозните сгради на Хабсбургите. Добавете към това и парещите напитки в приготвените за пиене кафенета и ще получите град, изпълнен с празнична атмосфера, която не се усеща като прищявка. По тесните улички на стария град са разположени безброй коледни базари, които предлагат сергии, препълнени с традиционни дървени играчки и занаятчийски стоки, като например ръчно изработени сапуни. Ободрете се с чаши греяно вино, докато хладината на открито се затопля от невероятния аромат на печени кестени и прясно изпечени претцели.

Фото кредит: Getty Images
Копенхаген, Дания

Дати: 17 ноември – 31 декември 

Зимата е едно от най-добрите времена за пътуване до Копенхаген. Особено заради най-известната атракция в града – градините Тиволи. По Коледа историческият увеселителен парк в центъра на датската столица се превръща в светеща страна на чудесата. Там има всичко, което бихте искали от един празничен ден – от ледени пързалки до шейни на Дядо Коледа, базари и наситено с канела греяно вино, наричано на датски gløgg, а като сладко лакомство – æbleskiver. За тези, които остават за няколко дни, можете лесно да прекосите моста до Малмьо, за да вкусите и от шведската Коледа.

Фото кредит: About London Laura
Лондон, Великобритания

Дати: 17 ноември до 1 януари

Winter Wonderland e забавно семейно събитие е едно от най-добрите неща, които можете да правите в Лондон по Коледа. В него има огромен избор от празнични забавления и дейности. Сред тях са пързаляне с кънки,  циркови представления, виенско колело, коледен базар и музика на живо. Има достатъчно забавни неща за цял ден и вечер.

Това огромно празнично събитие се провежда всяка година в Хайд Парк и се е превърнало в най-големия – и вероятно най-добрия – коледен базар в Обединеното кралство.

Фото кредит: Valkenburg
Валкенбург, Нидерландия

Дати: 17 ноември – 7 януари

Носят се слухове, че Дядо Коледа всъщност идва от Валкенбург ан де Геул… Голяма част от коледния базар във Валкенбург се провежда в атмосферните и исторически подземни пещери на града, въпреки че има и други събития, които се провеждат в други части на града. На това награждавано събитие целият град се превръща в красиво украсена коледна страна на чудесата. Програмата за дейности в целия град включва акценти като коледен парад, сцена на Рождество Христово и „истински“ Дядо Коледа, който децата могат да посетят.

Фото кредит: Visit Madeira
Мадейра, Португалия

Дати: 1 декември – 7 януари 

Невероятни през цялата година, Мадейра и Порто Санто са просто вълшебни за празненствата през декември. Представете си два острова с рядка красота, украсени с хиляди светлини, за да отпразнувате Коледа и Нова година.

Традициите на този остров, климатът, местната кухня и основните събития на този празник със сигурност ще ви изненадат. Мадейра празнува най-пълноценно настъпването на коледния сезон с традиционен коледен базар, който се провежда на централните алеи Avenida Arriaga, в сърцето на главната му столица – Фуншал.

Фото кредит: Edinburgh’s Christmas
Единбург, Шотландия

Дати: 17 ноември – 6 януари

Световноизвестните коледни тържества в Единбург ще разпръснат празничното настроение в шотландската столица. Зашеметяващият коледен пазар в градините на Източната Принсес Стрийт ще предложи лакомства за всички, греяна Irn Bru, подаръци на тема Хари Потър и местни ръчно изработени продукти. Земята на Дядо Коледа се завръща и тази година в градините на улица „Ийст Принсес“ с атракциони за хора от всички възрасти.

Фото кредит откриваща снимка: Pinand Travel

Актуално

Избрано за вас