Венеция въвежда входна такса за еднодневни екскурзии

Фото кредит: Pixabay

Венеция въвежда входна такса за еднодневни екскурзии

Фото кредит: Pixabay
Сподели

Властите във Венеция въведоха пилотна програма за таксуване на еднодневни туристи с по 5 евро за влизане в града в пиковите уикенди. Входната такса влиза в сила от следващата година. Целта ѝ е намаляване на струпването на хора, насърчаване на по-дълги посещения и подобряване на качеството на живот на жителите. Това предаде ABC News.

До въвеждането на програмата за „принос“ на туристите се стигна, след като по-рано тази година Венеция, обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, едва не беше включена в опасния списък на агенцията на ООН. Това се случи заради заплахата, която прекомерният туризъм представлява за деликатната ѝ екосистема.

Кметът на Венеция Луиджи Бруняро подчерта, че таксата не е нов туристически данък или опит за привличане на допълнителни приходи. Според него това е

първият по рода си експеримент за регулиране на туристическите потоци

в едно от най-посещаваните места в света, като се стимулират посетителите да избягват периодите с голям трафик и да идват в други дни.

„Опитваме се да направим града по-приятен за живеене“, каза той на пресконференция, на която представи пилотната програма.

Общо 29 дни или повечето уикенди в периода от април до средата на юли ще подлежат на такса за еднодневни пътувания в пиковите часове от 8:30 до 16:00 ч. Това означава, че посетителите, които идват във Венеция за вечеря или концерт, не се налага да плащат.

От 16 януари ще започне да функционира уебсайт www.cda.ve.it, на който посетителите ще могат да „резервират“ своя ден във Венеция. Екскурзиантите плащат 5 евро и получават QR код. Той ще бъде проверяван на контролните пунктове за влизане в града.

Венеция залага на по-дългосрочни престои на туристите си. От това зависи оцеляването на града, тъй като те са склонни да харчат повече.

Фото кредит корица: Pixabay

Актуално

Избрано за вас