Градина у дома: 8 тренда в използването на растения в интериора

Градина у дома: 8 тренда в използването на растения в интериора

Сподели

От малки терариуми за цветя до модели с тигрови щампи – стайните растения могат да подобрят всеки интериор, а домашното градинарство процъфтява като тенденция.

Това явление се подхранва от широко разпространения подход на еколозите към биофилния дизайн и архитектура, който

подчертава значението на зеленината, водата, чистия въздух и естествените материали и форми в интериора

Стайните растения създават дневен ритуал, който откъсва хората от екрана и им позволява да се погрижат за нещо, което има нужда от тях.

BBC разговаря с няколко растениевъда, за да открие осем от най-новите направления в стилизирането на растенията.

 

Колкото повече багри на листото, толкова по-добре

Според Тони Льо-Бритън, автор на „Не поредната джунгла“, пъстрите растения с листа в два или повече цвята са една от най-големите тенденции в момента. „Търсенето на стайни растения рязко нарасна по време на изолацията заради пандемията. Хората търсеха в интернет по-необичайни растения, към които първоначално проявяваха интерес само сериозните колекционери.“, казва флоралният спец.

Разнообразието от видове непрекъснато се увеличава

Макар че бяло-зелената окраска все още е често срещана, има и много вариации на червено, розово и оранжево. Сега хората целенасочено купуват растения, които могат да впишат в цветовата схема на стаята. И ги съчетават с цветовете на боите и десените на тапицерията.“

Фотокредит: Dorling Kindersley/ Jason Ingram
 Играйте на тъмно с боята на стените

Един от любимите съвети на Льо-Бритън е саксиите да се подреждат на стени в тъмни, матови цветове, като среднощно синьо или горско зелено. Това кара различните форми и текстури на растенията да изпъкват по-добре, а цветовете им да изглеждат по-ярки.

Сред тях може да бъде филодендрон с раздвоени листа

„Това растение е било много популярно през 70-те години на миналия век и сега се завръща с голяма сила“, казва той. „Днес листата им се появяват като мотиви върху тапети и платове за обзавеждане.“ Льо-Бритон предпочита и бегония макулата, чиито листа имат петна, подобни на точки, и яркочервена долна страна.

Фотокредит: London Terrariums

 

Терариуми и мъхове, или градина под похлупак

Една от подтенденциите на феномена на домашните градини са терариумите, които са привлекателни с това, че не се нуждаят от поддръжка и са естетически привлекателни. Те са перфектното съчетание между стайно растение и украшение.

Могат да бъдат оставени месеци наред без обгрижване

Това се харесва на тези, които пътуват много и се нуждаят от приятели и роднини да поливат растенията им. Особен  хит напоследък са мосариумите – терариуми, съдържащи мъх, особено в зелено, защото придава свежо усещане на пространството.

Фотокредит: Getty Images
Осветление, моля

Растенията се нуждаят от естествена светлина, за да се развиват, но в по-тъмните ъгли на някои помещения, тя е в недостиг. Хит в момента са крушките за култивиране, които компенсират естествената дневна светлина и задействат фотосинтезата.

Терариумите също могат да бъдат оборудвани с такива лампи

Терариумите са привлекателни с това, че създават миниатюрни светове, в които хората могат мислено да избягат, а осветяването им засилва тяхното магическо качество“, казва Льо-Бритън. „Друга тенденция напоследък е хибрид между лампа и терариум. Това е лампа с луковична стъклена основа, която служи за терариум и се осветява от крушката на лампата. Неотдавнашна публикация на тази идея стана популярна в Instagram и идеята се наложи в световен мащаб.“

Фотокредит: Hilton Carter/ CICO Books

 

Избирайте саксията като бижу

Тъй като любителите на цветя все повече оценяват огромното разнообразие от растения, които могат да отглеждат, те стават и все по-взискателни към избора на добре изглеждаща и стилна саксия.

Хилтън Картър, фитофлуенсър от САЩ, обсъжда подробно тази тенденция в книгата си „Живот на свобода“. Той предпочита необичайни или оригинални цветарници в различни стилове – от бели керамични саксии с набраздена повърхност до органични глинени съдове, изработени с японската керамична техника нерикоми.

При прилагането й тънки слоеве глина, често в едва забележимо различни земни тонове,

се подреждат и след това се манипулират, за да се създаде мраморен ефект. Растенията виреят най-добре в специфичните за нуждите им контейнери: кактусите например изискват порести съдове от бетон, глина или теракота, за да може почвата да изсъхне бързо след поливане. Други видове, като тропическата пеперомия, са по-щастливи в полирани керамични или метални саксии, които задържат влагата.

Фотокредит: Hilton Carter/ CICO Books
Пуснете зеленината на свобода

Тъй като стилът на стайните растения става все по-приключенски, не е изненадващо, че една от тенденциите е растителните видове да изглеждат така, сякаш се измъкват от ограниченията на саксията и се движат свободно. Ако растенията традиционно се катерят по външните стени на сградите, няма причина да не могат да се катерят по рафтовете на библиотеката, или да се разхождат по полиците на камините. Може да опитате с отглеждането на папрати, окачени на кедрови дъски или парчета рециклирано дърво. Или да сте още по-смеи и да пробвате с оформянето на вътрешни „живи стени“, които изискват системи за напояване. И двете опции вкарват цвят  и стил в студените безформени стени и ги превръщат в произведения на изкуството.

Фотокредит: Pixabay
Да си хапнеш от декорацията

На масите в ресторантите често се поставят саксии с билки, от които гостите могат да си откъснат. Не е изненадващо, че декоративните цветни аранжировки се изместват от по-дълготрайни алтернативи, като например лимонови дръвчета в саксии.

„Да речем, че поводът е лятно парти“, предлага Картър в книгата си. „Можете да поставите лимоново дърво в центъра на масата и да откъснете лимони от дървото, за да ги използвате в коктейлите, които сервирате на гостите.

Ако имате интимна вечеря с приятели,

стилизирането на растения, които седят ниско на масата, като група сукуленти, ще добави нотка зеленина и ще позволи разговорите да текат лесно, без да блокират ничия гледка.“

Подобни идеи се вписват в днешния нарастващ стремеж към биофилен и устойчив дизайн. В сравнение с него откъснатите цветя са разточителни. Друг все по-популярен вариант за украса на средата са резенчетата, взети от растения и поставени във вода. След като пуснат корени, те могат да бъдат засадени в почва, за да се създадат нови растения.

Фотокредит: Hilton Carter/ CICO Books
 Растението-акцент

Ами ако любителят на стайните растения харесва зеленината около себе си, но категорично не желае да обитава стаи, които напомнят викториански парници или дори джунгли? Отговорът може да бъде друга тенденция:

голямо, привличащо вниманието растение, поставено в иначе оскъдно обзаведено пространство

Едно младо дърво може да се постави в края на коридора, като даде на пространството фокус и създаде по-драматична точка на изхода. За да се постигне този скромен ефект, Картър препоръчва високи растения, като австралийските дървесни папрати и едролистната смокиня Ficus lyrata.

 

 

Актуално

Избрано за вас