Летните музикални вечери на Античния форум „Августа Траяна” продължават и през септември

Летните музикални вечери на Античния форум „Августа Траяна” продължават и през септември

Сподели

В три вечери – на 9, 10 и 12 септември, Старозагорската опера ще представи на сцената на Античния форум „Августа Траяна” спектакъла на операта „Травиата” от Джузепе Верди, танцовия хит „Гето” по хореографията на Марио Пиаца и мега концерта „Queen Tribute – Шоуто продължава“.

На 9 септември от 20 ч. почитателите на оперната класика ще се срещнат отново с едно от най-обичаните оперни заглавия „Травиата” от Джузепе Верди. Солистичният състав, който е подбран от директора на Старозагорската опера Огнян Драганов, е свързан с историческата за Косово „Травиата”, която сложи началото на оперната история на балканската страна. Старозагорската опера бе основен участник в реализацията на първия цялостен спектакъл в Прищина.

Блестящото сопрано от Косово Беса Лугини, която стартира своята успешна кариера от България, ще изпълни ролята на Виолета Валери. В Старозагорската опера тя

направи забележителни роли

като Лучия ди Ламермур от едноименната опера на Доницети, Мими от „Бохеми” на Пучини, Виолета от „Травиата” на Верди, Инес от първата за България и региона постановка на операта „Африканката” от Майербер. В ролята на Алфред Жермон зрителите ще видят италианския тенор Емануеле Д`Агуанно, който вече е добре познат на старозагорската публика със своите превъплъщения. Публиката го е виждала още в ролите на Рудолф в ”Бохеми“, на Форесто в ”Атила”. Той направи своя дебют в ролята на Каварадоси тенорът на сцената на историческия хълм Царевец – в спектакъла на Старозагорската опера на операта „Тоска”.

„Травиата“ / Фото кредит: Държавна опера-Стара Загора

За първи път в България гостува албанският баритон Гезим Мишкета. Той успя да вмести Стара Загора в изпълнения си с престижни ангажименти артистичен календар. Сред неговите скорошни и бъдещи изяви  се открояват „Лучия ди Ламермур“ в Лисабон, „Вертер”  във Филхармоничния театър на Верона и „Кармен”  на сцената на Арена във Верона. Също так „Фалстаф” в Лил, ”Травиата” в Нанси, а през 2024 ще пее в Операта в Марсилия ”Бал с маски” и в Тулуза – ”Набуко”. На българска сцена го посрещаме на 9 септември в ролята на Жорж Жермон и веднага на следващия ден лети за операта в Цюрих, където пее в поредица от спектакли  на операта „Ифигения в Таврида” от Глук. Международната музикална критика определя албанския баритон Гезим Мишкета като един от

най-впечатляващите артисти на своето поколение

Надарен с топъл и мек баритонов тембър, дебютира като Фигаро в „Сватбата на Фигаро” от  Моцарт, след което печели конкурса As.Li.Co 2006 и дебютира като Лепорело в „Дон Жуан” за Circuito Lirico Lombardo в Италия. През 2008г. печели конкурса „Франческо Паоло Тости” в Ортона. Следват многобройни успешни изяви на сцените на важни театри и фестивали. Гезим Мишкета счита главните роли от оперите на Джузепе Верди за най-важните в своята кариера. Често обаче се връща и към любимия Моцарт.

Спектакъла на операта „Травиата” на 9 септември ще дирижира френско-израелският диригент Гадиел Доубраунер – един от най-надеждните млади диригенти на Израел. Носител е на многобройни награди от конкурси, включително на трета награда от проведеното в Старозагорската опера осмо издание на Международния конкурс за оперни диригенти BLUE DANUBE/BELA BARTOK – 2021. Сценичната адаптация на открито на спектакъла на операта „Травиата” е на режисьора Огнян Драганов, диригент на хора е Младен Станев.

„Гето“ / Фото кредит: Държавна опера-Стара Загора
Хитовият спектакъл на Марио Пиаца „Гето“ се играе на 10 септември

На 10 септември Балетът на Старозагорската опера ще представи танцовия спектакъл по хореографията на Марио Пиаца „Гето”.  Атрактивното представление вече 5-ти творчески сезон не слиза от афиша на Старозагорската опера. В главните роли ще бъдат изпълнени от Акари Моримацу /в ролята на Сара/, Марсело Молина /Давид/, Ромина Славова ще бъде Душата, а Филипо Сарторели – в ролята на Равина. Хореографията носи рисунъка на

традиционния еврейски танц

и интерпретира живота и духовността на гетото. Музиката е интересно съчетание, в което звучат нови аранжименти на познатите клезмер-мотиви. Основен мотив в клезмер-а има песента „Надежда“, която днес е национален химн на Държавата Израел. Песента е лайтмотив в спектакъла и се изпълнява на живо от сопраното Деси Стефанова, соло цигулка Константин Косев. Музикалният избор ясно очертава контрастите между затворения духовен свят на гетото и неговата външна изява. Традиционните клезмер-мелодии се преплитат с ъндърграунда на Горан Брегович, ромския интернационал „Джелем“ и унгарски цигулки.

„Шоуто продължава“ – QUEEN Tribute / Фото кредит: Държавна опера-Стара Загора
Шоуто продължава с вечните песни на Queen на сцената на Античния форум

Септемврийските летни музикални вечери на Античния форум ще завършат с вечните хитове на любимата рок група на поколения зрители QUEEN в изпълнение на Оркестъра на Старозагорската опера и рок банда. Концертът „Шоуто продължава“ – Queen Tribute ще дирижира кап. Цветомир Василев. В програмата са включени най-популярните и любими песни на Queen. Сред тях са „Bohemian Rhapsody”, „The Show Must Go On”, „Who Wants to Live Forever”, „We are the Champions”, „I want to break free” и др.

Билетите могат да бъдат закупени онлайн и на касата на Държавна опера-Стара Загора.

Актуално

Избрано за вас