10 растения, подходящи за всяка спалня

Young woman cultivating plants at home

10 растения, подходящи за всяка спалня

Young woman cultivating plants at home
Сподели

Добавянето на живи растения в спалнята не е просто добро интериорно решение, а психологически инструмент за пълноценен релакс. Цветята буквално вдъхват повече живот (и кислород) в стаята ви.

Преди да напазарувате щедро от местната цветарница обаче е важно да се запознаете с грижата за своите бижута в саксия. Също така е добре да знаете кои  са

най-добрите растения за спални въз основа на лесната поддръжка, нуждата от светлина, аромата и дори навици на циркадния ритъм

Змийско растение

Змийските растения, често срещани сукуленти, са известни като чудесно растение за начинаещи, тъй като са лесни за отглеждане. „Те са много гъвкави и са подходящи за широк спектър от светлина в помещението, включително слаба, индиректна, или следобедно силно слънце“, казва Парис Лаликата, експерт по растенията в The Sill.

Оставете почвата да изсъхне напълно преди поливане. Това може да бъде на всеки една до две седмици през пролетните и летните месеци. Или дори на всеки две до три седмици през есента и зимата.

Допълнителна полза? Те превръщат въглеродния диоксид в кислород през нощта. Нещо, което повечето стайни растения правят само през деня. Това ги прави чудесен спътник до леглото ви.

Калатея

Уникално шарената, цветна зеленина на калатея я прави чудесен избор за освежаване на декора на вашата спалня. Лаликата казва, че този вид също е добре да държите близо до леглото си, защото може да сигнализира, когато наближава времето за лягане. Калатеите правят това като движат листата си нагоре през нощта и ги спускат през деня в съответствие с циркадния ритъм (и за да увеличат максимално поглъщането на светлина).

Калатеите процъфтяват при средна до ярка индиректна светлина, но могат да понесат съществуване и в по-сенчест ъгъл на стаята. Този вид обикновено обича влагата, така че е най-добре да ги поливате, когато около половината почва е изсъхнала. Това може да бъде всяка седмица през пролетните и летните месеци или на всеки 10-14 дни през есента и зимата.

Филодендрон

Филодендроните имат красиви сърцевидни листа и бързо растящи влачещи се лози, които могат да превърнат всяка спакня в тучна джунгла. Филодендроните ще растат по-бързо, когато са изложени на средно ярка индиректна светлина. Така че е най-добре да ги поставите или окачите близо до прозорец.

Според Лаликата филодендроните предпочитат да изсъхват между поливанията, което може да бъде на всеки седем до 10 дни в зависимост от условията в дома. Те също ще покажат физически „жаждата си“, когато листата започнат да увисват и да се извиват навътре.

Парично дърво

Твърди се, че паричното дърво носи късмет и богатство, което го прави идеалното растение за добавяне към спалнята, за да създаде добър Фън Шуй. Известен е със своята устойчивост, лекота на растеж и уникален плетен ствол. „Това растение не е толерантно към слаба светлина, така че се нуждае от достатъчно слънчева светлина, за да процъфтява“, съветва Лаликата. „Ще се справи най-добре при средно ярка индиректна светлина с пъстро пряко слънце и за да поливате паричното дърво, проверете влажността на почвата и поливайте само когато почвата е почти или напълно изсъхнала.“ Това може да бъде на всеки седем до 10 дни при ярка светлина или на всеки 10-14 дни при по-сенчести условия.

Фотокредит: The Spruce / Adelyn Duchala
Фикус Тинеке

Това растение с ниска поддръжка има поразителни розови, зелени и жълти листа, които ще добавят цвят и измерение към всяка спалня. „Докато спалнята ви осигурява достатъчно слънчева светлина, това растение ще бъде цветно допълнение. Може да расте доста над метър и половина, докато узрее“, казва Лаликата. Фикусът, подобно на паричните дървета, също не понася слаба светлина. Така че ще се нуждае от ярка светлина, за да процъфтява. Лаликата препоръчва поливане само когато почвата е почти или напълно изсъхнала.

Фотокредит: Plantcarefully
Английски бръшлян

Това растение е идеално за висящи кошници и ще бъде отлично допълнение към вашата спалня. „Не се нуждае от много, за да процъфтява. Просто го засадете в почва със свободен дренаж и осигурете ярка индиректна светлина. Поливайте, когато горните 5 сантиметра от почвата изсъхнат“, съветва Линдзи Хол, ботаник и експертен сътрудник в блога за градинарство Positive Bloom.

Мирна лилия

Мирната лилия има красиви листа и бели цветя, което я прави прекрасно и успокояващо допълнение към всяка спалня. Друго предимство: „Те повишават влажността на закрито, така че ако имате проблеми със сухи носни проходи, мирната лилия е тук, за да ви помогне“, казва Хол.

Въпреки че се счита за доста лесна за отглеждане, тя има някои съображения за грижа, които трябва да имате предвид. „Много е чувствителна към пряка слънчева светлина, така че я дръжте на ярка, но непряка светлина“, добавя Хол. Поливат се, когато горната част на почвата изсъхне.

Растение паяк

Растенията паяк, подобно на змийските, отделят кислород през нощта, което ги прави друг добър компаньон в помещението за спане. Те също така са доста визуално поразителни, с пъстра зеленина и дълги, каскадни листа.

За правилна грижа: „Поставете вашето растение паяк на слаба до ярка индиректна светлина. Уверете се, че почвата е добре дренирана и добавете вода, когато горните 5 см от почвата изсъхнат“, казва Хол.

Гардения

Ако имате донякъде зелен палец, можете също да добавите цъфтящо растение с ароматни цветове в спалнята си, като гардения. „Гарденията създава завладяващи бели цветове, но не е добър избор за начинаещи поради високите изисквания към грижата“, казва Хол. „Ако обичате предизвикателствата,  засадете го в слабо дренираща, богата на хранителни вещества  почва. Поддържайте го на ярка, непряка светлина с влажност най-малко 60 процента.“ Тя също така съветва да се наторява два пъти в началото на вегетационния период и да се полива всяка седмица, когато горният слой на почвата изсъхне.

Фотокредит: Instagram @plantsrant
Жасмин

Ако се борите с безпокойство и изпитвате трудност със заспиването вечер, жасминът е отлично растение за вашата спалня. Неговият сладък аромат има успокояващ ефект. Да не говорим, че самото растение също е визуално удоволствие.

Това са водолюбиви растения, така че поддържайте почвата постоянно влажна, но внимавайте да не я поливате“, казва Хол. „Идеалното място за жасмин е близо до прозорец с южно изложение. Ако тези места не са налични, дръжте жасмина си на первазите на прозорците със западно или източно изложение.

Актуално

Избрано за вас