Шест филма за приспиване на носталгията по 90-те

Фотокредит: Warner Bros/Village Roadshow Pictures/Kobal/Shutterstock

Шест филма за приспиване на носталгията по 90-те

Фотокредит: Warner Bros/Village Roadshow Pictures/Kobal/Shutterstock
Сподели

Естетиката на 90-те години е маркирана от страхотни кино образци, топ модели и гръндж модата, която съществуваше паралелно с разцвета на Victoria’s Secret. Краят на 20-ти век бе

белязан от изтънченост и минимализъм, особено когато ставаше дума за веждите на дамите

Независимо от сферата на изкуството, в него хората се обичаха и не се страхуваха да го показват по един очарователен, топъл, аналогов начин.

Подготвили сме ви няколко филма, които са емблематични за 90-те и могат да приспят носталгията ви по този период. 

Фотокредит: Universal Studios
„Хапки от реалността“ (1994)

Годината е 1994 г. и Бен Стилър режисира дебютния си игрален филм с участието на Итън Хоук и Уинона Райдър. Подобно на прическата на Рейчъл на Дженифър Анистън в „Приятели“, пиксито на Райдър вдъхнови хиляди 20-годишни да хванат ножиците. „Хапки от реалността“ капсулира много от мечтите и страховете на младите хора през 90-те години. Как да си намериш работа и да станеш възрастен, когато по същество си се отгледал сам. Как да намериш любовта в ерата на СПИН. Как да бъдеш отговорен, когато никой не те е учил как и как да се придържаш към приятелите от младостта си. 

Фотокредит: Warner Bros
„Любовни квартири“ (1992)

Базираната в Сиатъл романтична комедия на Камерън Кроу от 1992 г. се фокусира върху група приятели, нещо като „Хапки от реалността“, но няколко години по-стари и вероятно по-мъдри. Подобно на филма с Уинона Райдър, който имаше камея от популярни гръндж изпълнители като Дейв Пирнър от Soul Asylum, „Любовни квартири“ се похвали със саундтрак, който включва парчета на Pearl Jam, Soundgarden и Alice in Chains.

Фотокредит: Twentieth Century Fox
„Критична точка“ (1991)

Нека се насочим към друга субкултура от 90-те: калифорнийските сърфисти. Филмът на Катрин Бигълоу от 1991 г. може би не е напълно правдоподобен (как агент на ФБР под прикритие се научава да сърфира наистина добре за около седмица?), но когато е и толкова приятен, публиката не изглежда да има нищо против.

Добавянето на певеца на Red Hot Chili Peppers Антъни Кийдис като още един от сърфистите подобри цялостната атмосфера от 90-те, когато скейтът се появи на сцената по голям начин заедно с екстремни спортове като скачане с парашут.

Фотокредит: 20th Century Fox / Courtesy Everett Collection
„Ромео и Жулиета“ (1996)

Адаптацията на Баз Лурман от 1996 г. на вечната любовна история на Шекспир се представи невероятно добре в боксофиса и беше изключително влиятелна по това време. Поглеждайки го назад сега, филмът е толкова вкоренен в прищявките и модата на 80-те, че изглежда леко смущаващ. Леонардо ди Каприо и Клеър Дейнс са млади и привлекателни като титулярните любовници.

Със сигурност най-запомнящ се е саундтракът от парчета на Garbage, Radiohead и The Cardigans. Класически пример за поп музика от 90-те.

Фотокредит: Warner Bros
„Матрицата“ (1999)

Винаги е интересно да се види как всяка епоха е смятала, че ще изглежда бъдещето, а през 1999 г. Матрицата предсказа едно мрачно, минималистично, дистопично бъдеще, в което всеки носеше вталени кожени дрехи. И публиката го изяде, като кариерата на Киану Рийвс беше изстреляна в стратосферата и постави началото на изключително успешен филмов франчайз.

Специалните ефекти бяха зашеметяващи, а музиката клонеше силно към метъла и хард рока от 90-те, включвайки Мерилин Менсън, Rage Against the Machine, The Prodigy и Rammstein.

Фотокредит: Moviestore/REX/Shutterstock
„Трейнспотинг“ (1996)

Друг филм, който преобърна филмовата индустрия с главата надолу и стана синоним на 90-те, беше ободряващият, вълнуващ, луд, но трагичен филм на Дани Бойл за пристрастяването към хероин в Единбург. 

Саундтракът е изключително попадение за 90-те. В лентата можем да чуем парчета на New Order, Blur, Lou Reed, Underworld, Iggy Pop и Primal Scream, които веднага ни пренасят в гръндж Шотландия.

 

Актуално

Избрано за вас