8 хитови кино песни, които си тананикаме ежедневно

Фотокредит: MGM

8 хитови кино песни, които си тананикаме ежедневно

Фотокредит: MGM
Сподели

Музиката е съществена част от всеки филм. Независимо дали мелодиите са част от повествованието или се изпълняват в края на надписите, някои филмови песни са вечни. Превърнали са се в химни и присъщи аспекти на тъканта на техния филм, които допринасят за неговото наследство.

Понякога те са толкова популярни, че надминават филма си и се превръщат в икони сами по себе си.

Американският филмов институт има и списък с най-добрите филмови песни за всички времена. В него фигурират силни балади и стоплящи сърцето приспивни песни, както и закачливи мелодии. 

Предлагаме ви кратка извадка на някои от най-разпознаваемите музикални произведения в киното:

„The Sound of Music“ от „Звукът на музиката“ (1965)

Джули Андрюс играе в мюзикъла на Робърт Уайз от 1965 г. „Звукът на музиката“. Филмът е адаптация на мюзикъла от 1959 г. на Rodgers & Hammerstein. Сюжетът проследява Мария, австрийска постулантка, която става гувернантка на седемте деца на пенсионирания морски офицер капитан Фон Трап.

Началната песен на филма, показва как Мария изповядва любовта си към свободата и живота си в швейцарските планини. Ангелският глас на Андрюс допълва красиво текста на песента. Постановката, която показва Мария как тича през планините от радост, докато пее, идеално илюстрира чувствата на мелодията на чиста и невинна радост.

„Stayin’ Alive“ от „Треска в събота вечер“ (1977)

Джон Траволта играе ролята на Тони Манеро в танцовата драма „Треска в събота вечер“. Сюжетът се съсредоточава върху живота на Манеро, докато той танцува цяла нощ в местен клуб, справяйки се с недоволство и непрекъснато променяща се расова и социална среда.

Саундтракът на „Треска в съботната вечер“ стана почти толкова известен, колкото и филмът. Включващ песни от основополагащата банда от 70-те Bee Gees, саундтракът включва множество парчета, превърнали се в сертифицирани класики. Въпреки това „химнът“ „Stayin’ Alive“ е най-известният. „Stayin’ Alive“ се превърна в определящата песен на цяло поколение. 

„The Way We Were“ от „Каквито бяхме“ (1973)

Барбра Страйсънд и Робърт Редфорд участват в романтичната драма на Сидни Полак „Каквито бяхме“. Сюжетът описва сложната и страстна връзка между Кейти Мороски, страстна еврейка марксистка, и Хъбел Гардинър.

Прекалено драматичен, но все пак въздействащ, „Каквито бяхме“ е вечен екранен романс, задвижван от страстните изпълнения на Редфорд и Страйсънд. Едноименната песен от саундтрака на филма, изпята от Страйсънд на върха на нейното вокално майсторство, е завладяваща балада за изгубената любов и съжаление. „The Way We Were“ е меланхолия, превръщаща се в мелодия. Лиричен триумф, който се нарежда сред най-кинематографичните песни на всички времена.

„When You Wish Upon A Star“ от „Пинокио“ (1940)

Пинокио ​​на Дисни е сред основополагащите анимации на студиото. Адаптиран от „Приключенията на Пинокио“ на Карло Колоди, филмът разказва историята на Джепето, самотен италиански дърворезбар, който прави дървена кукла и му вдъхва живот с помощта на Синята фея.

Емблематичната песен от саундтрака „When You Wish Upon a Star“ се превърна в синоним на Mouse House. Изпълнена от Клиф Едуардс в ролята му на Джимини Крикет, песента е изпълнена с надежда, нежна приспивна песен за невинността, вярата и копнежа. Тя обобщава идеално темите на филма, оформяйки идентичността на Дисни като студио.

„Mrs. Robinson“ от „Абсолвентът“ (1967)

В романтичната драма на Майк Никълс „Абсолвентът“ играе Дъстин Хофман в ролята на Бенджамин Брадок. 21-годишен абсолвент, който се бори да избере кариера. Отседнал в дома на родителите си, Бенджамин е съблазнен от привлекателната г-жа Робинсън, изиграна от Ан Банкрофт. Обаче нещата се усложняват, когато той се влюбва в дъщеря ѝ.

Хитовото парче от саундтрака на „Абсолвентът“, изпълнено от Simon & Garfunkel, е класика от 60-те години на миналия век. Изпъстрен със сатирични текстове и подсилен от абсурдно заразителна мелодия, „Mrs. Robinson“ е триумф, който улавя идеално темите и тона на филма. По ирония на съдбата, той не е написан специално за филма, въпреки че съдбата му сега е неразривно свързана с него.

„Singin’ in the Rain“ от „Аз пея под дъжда“ (1952)

„Аз пея под дъжда“ е сред най-популярните мюзикъли от Златния век и американското кино като цяло. Джийн Кели играе заедно с Деби Рейнолдс и Доналд О’Конър в историята от края на ерата на немите филми.

Заглавната песен на филма не е написана за филма. Вместо това първоначално излиза през 1929 г. и вече е била изпълнена от няколко артисти до момента на премиерата на филма. Изпълнението на Кели обаче се превръща в емблематично. Последователностите, в които героят му танцува под дъждовна буря, радостно плискайки се из локвите, се превръща в синоним на американското кино.

„As Time Goes By“ от „Казабланка“ (1942)

Има страхотна причина, поради която Илза иска Сам да го „пусне отново“. Във вечния романс „Казабланка“ играе Хъмфри Богарт в ролята на емигрант, живеещ в мароканския град Казабланка. Когато бившата му любовница и нейният съпруг, лидер на чехословашката съпротива, пристигат, търсейки помощ, той трябва да реши дали да им помогне, или да следва сърцето си.

„As Time Goes By“ не е написана за „Казабланка“. Успехът на филма обаче даде нов живот на песента и я свърза по същество с разказа на Рик и Илза до точката, в която мелодията стана синоним на Warner Bros., студиото зад лентата. Завладяващ, меланхоличен и извисен от прочувствения глас на Дули Уилсън, „As Time Goes By“ е ода за любовта, загубата и онези фундаментални неща в живота.

„Over the Rainbow“ от „Магьосникът от Оз“ (1939)

През 1939 г. излязоха някои от най-добрите филми на Холивуд, включително основополагащата фентъзи класика „Магьосникът от Оз“. Джуди Гарланд играе Дороти Гейл, младо момиче, пренесено чрез торнадо във вълшебната страна на Оз, където трябва да търси магьосника, който да й помогне да се върне у дома.

„Магьосникът от Оз“ се върти около теми за идентичност, принадлежност и истинското значение на думата „дом“. Всичко това е прекрасно предадено в парчето от саундтрака на филма – „Over the Rainbow“, в което Дороти пее за място, „където няма никакви проблеми“.

Благодарение на ангелския глас на Гарланд, който подчертава успокояващия, но същевременно замислен текст на песента, „Over the Rainbow“ спечели втори живот като ода за издръжливостта и обещанието за по-добро утре.

Актуално

Избрано за вас