Бавария: родината на закуската с бира

Close-up of barista holding glass of craft beer in a bar.

Бавария: родината на закуската с бира

Close-up of barista holding glass of craft beer in a bar.
Сподели

Разположен в Бавария, или по-точно – южната част на Мюнхен, ресторант Grossmarkthalle привлича тълпа за класическа баварска закуска: Weißwurstfrühstück (буквално: „закуска с бели наденички“). Освен от месния деликатес, ястиесто се състои от меки гевреци и сладка горчица.

Всичко това се преглъща, разбира се, с пшенична бира

Много места по света имат уникални сутрешни традиции. В Лион, Франция, хората си казват „добро утро“ с вино и карантии на софрата. Във Ван, Турция, е типично да седнете на закуска, която се състои от девет порции. В Бавария, провинция, известна

с традиционното си облекло и веселбата на Октоберфест,

този кулинарен обичай отразява местната радост от живота.

Weißwurstfrühstück е повече от просто хранене; това е извинение за неформално събиране, когато е твърде късно за кафе, но твърде рано за обяд“, каза Фрауке Ротшух от борда по туризъм в Мюнхен, добавяйки, че хората обикновено остават да се насладят атмосферата и, разбира се, бирата, пише BBC.

Докато закуската се предлага в целия Мюнхен,

Gaststätte Großmarkthalle постоянно оглавява местните класации.

Ресторантът се управлява от брат и сестра, Лудвиг Валнер и Габи Валтер, които поемат бизнеса от баща си през 1999 г.

Не се е променило много през 55-те години“, казва за BBC Уолнер. Декорът е семпъл и функционален, чугунени осветителни тела висят от сводестия таван, а подложките за бира са предпочитани пред покривките.

Валнер е единственият кръчмар в града, който все още работи като месар. Събуждайки се рано всяка сутрин, той

прави колбасите на ръка,

използвайки тайна семейна рецепта и умения, които е усвоил още като дете. През седмицата кръчмата посреща гладни търговци и клиенти от пазара. През уикенда големите маси се заемат от семейства и приятели, или се споделят от по-малки групи непознати, които се поздравяват с весело „Сервус!“.

Фотокредит: dpa picture alliance/Alamy

Това е място, на което всички възрасти са добре дошли. Ще видите родители да стържат сол от гевреци, за да ги дадат на децата си.

Някои от най-натоварените ни дни са по време на Октоберфест или сезона на карнавала“,

обясни Валнер, „Или дните, когато играе един от футболните отбори на Мюнхен.

Точният произход на Weißwürste – поширани бели наденички, направени с телешко, бекон, лук, магданоз и подправки – не е ясен. Най-популярната история обаче е, че са измислени случайно. През 1857 г. младият мюнхенски кръчмар Сеп Мозер останал

без овча обвивка за колбасите си, затова вместо това използвал свинска

Притеснен, че може да се спукат при пържене, Мозер реши да ги сготви във вода – опасна игра, която обаче му се отплаща.

Днес те са една от най-известните баварски храни и едно от първите неща, които местните ще ви предложат да опитате. Закуската се яде в южния щат, особено в Обербайерн (Горна Бавария).

Това е храна, която свързвам със семейството си в провинцията“,

казва Тереза ​​Портенленгер, която управлява модерния мюнхенски пъб Xaver’s с братята и сестрите си. „Винаги пием Weißwurstfrühstück заедно на Бъдни вечер.

Мисля, че много хора тук всъщност не я виждат (бирата) като нещо алкохолно – това е почти основна храна, като хляба!“.

Ястието е по-трудно да се намери, след като преминете така наречения Weißwurstäquator – „екватора на белите наденички“. Въпреки че не е единодушно дефинирано, като реките Дунав и Майн са предложени като възможни маркери, това разделение не отразява само кулинарните различия в тази част на страната, но и културните.

Традиционно наденичките трябва да се консумират

преди църковните камбани да бият по обяд,

отразявайки времето преди охлаждане и различни техники за приготвяне. Въпреки че това вече не е необходимо, много места и местни жители все още го спазват. Други, включително Валнер и ​​Портенленгер, ги сервират след това прекъсване. Но е странно да ги поръчате късно следобед.

Сервирано в купа с топла вода, Weißwürste може да се яде по различни начини, но трябва да отстраните кожата. Една от основните техники е да се направи разрез по дължина на колбаса и да се отлепи.

Опитните мюхнери просто изсмукват вътрешността – нещо известно като „zuzeln“.
Фотокредит: Sueddeutsche Zeitung Photo/Alamy

Въпреки че Мюнхен има репутация на място, което се придържа към старомодните си начини, той също се променя, тъй като по-младото население гледа към бъдещето. Днес в района около Gaststätte Großmarkthalle ще намерите всичко – от тако до веганска пица. Само на няколко улици, наскоро отвореното кафене Om Nom Nom предлага плата със сирене без млечни продукти в бивш месарски магазин. И въпреки че не може да се отрече, че

Weißwurstfrühstück би провокирал тръпки по гръбнака на диетолози или привърженици на мезето на растителна основа,

дори тази почитана от времето баварска традиция се развива.

През 2022 г. базираната в Мюнхен Greenforce – една от най-бързо развиващите се стартиращи фирми в Германия – дебютира с

веган бели наденички на Октоберфест.

Само преди пет години това би изглеждало много малко вероятно“, казва главният изпълнителен директор и основател Томас Изерман, „Но положителното приемане на нашите продукти показва колко съзнателното хранене се прилага и към събития като Октоберфест, колкото и традиционни да са те.

Компанията ще бъде основният веган доставчик за Октоберфест през 2023 г. и ще доставя до няколко ресторанта в града. Произведени в Германия с помощта на грахов протеин, колбасите имат 76% по-малко мазнини и 62% по-малко калории. И двете места препоръчват три като стандартна порция.

Актуално

Избрано за вас