Българските филми, които да гледате на „Златна роза“ до края на септември

Българските филми, които да гледате на „Златна роза“ до края на септември

Сподели

Тазгодишният филмов фестивал „Златна роза“ във Варна обещава незабравими емоции и един уникален поглед към съвременното българско кино. До края на септември любителите на седмото изкуство ще имат удоволствието да се потопят в света на новите и дългоочаквани произведения. А кой може да си представи прожекция без любимите лица от голям екран? Любими артисти и вдъхновяващи роли ще допринесат за емоционалната наситеност на всеки филм, представен на фестивала.

23 септември – „Пулсът на танца“, 18 ч.

Сценарий: Георг Киряков, Георги Костов
Режисьор: Георги Костов
Оператор: Емил Топузов
Музика: Билал Билалов

С участието на: Башар Рахал, Ники Илиев, Ивайло Захариев, Райна Караянева, Георг Киряков, Любомир Ковачев, Стан Яневски, Сара Драгу

10-годишната Мартина е състезателка по спортни танци. Майка ѝ има амбициите да я направи шампион на България. За целта я записва да тренира при Виктор (на 25 години) – ексцентричен млад треньор, бивш шампион, който в момента преживява тежко раздялата с партньорката си. Двамата с Мартина успяват да си помогнат взаимно и да продължат напред.

Георги Костов завършва филмова и ТВ режисура в НАТФИЗ през 2005 г. В периода 2000–2002 работи в студио Одавижън като монтажист. Режисьор и сценарист е на няколко клипа на група Хоризонт. През 2003 г. е режисьор в телевизия МSAT, а през 2005 г. е продуцент, сценарист и режисьор на предаването „Топ гън” по ВТК. Автор е на няколко късометражни филма, а „Пистолет, куфар и три смърдящи варела“ е пълнометражният му дебют. Следват „Секс академия – мъже“ през 2017, „Опърничавите“ (2019), „Останалото е пепел“ (2020) и „Борсови играчи“ (2022).

 

23 септември – „Чума“, 20:15 ч.

Сценарий: Боян Биолчев
Режисьор: Иван Владимиров
Оператор: Румен Василев
Музика: Петко Манчев

С участието на: Свежен Младенов, Евелина Бибова, Матей Мичев, Добрин Досев, Велислав Павлов, Станислав Пеев, Людмила Сланева, Любомир Бъчваров

В началото на XIX век чумата върлува по българските земи. Чорбаджи Юрдан и синът му Йоно се завръщат от хаджилък и заварват селяните изгладнели и уплашени. Черната напаст изважда на преден план най-големите човешки страхове и атавистични инстинкти за оцеляване.

Иван Владимиров завършва кино- и телевизионна режисура в НАТФИЗ. През 2007 г. режисира късометражния „Валсове и танга от село Бела вода“. Заедно с Валери Йорданов е сърежисьор на „Кецове“, който през 2011 г. печели Специалната награда на руските киноклубове на Московския МКФ и Специалната награда на журито на „Златна роза“. Следващият му филм „Сцени от живота на една актриса“ (2019) има три награди „Златна роза”: за режисура, за сценарий и специалната награда на журито.

24 септември – „Апостол: Един нежен рицар в Бруталия“, 20:15 ч.

Сценарий: Петър Русев
Режисьор: Петър Русев
Оператор: Елена Николаева, Георги Ставрев
Музика: Стефан Чернев

С участието на: Георги Гоцин, Станка Калчева, Каталин Старейшинска, Ованес Торосян, Георги Вачев, Троян Гогов, Петър Тосков, Петър Русев, Тодор Дърлянов, Гергана Христова, Милко Йовчев, Дамян Здравков, Васил Грънчаров, Кирил Недков

Апостол-един от най-талантливите млади поети в родината си, от дълго време страда от силно главоболие, прерастващо в постоянна безсъница, поради което е неработоспособен. Напътстван в кратките си съновидения от своите идоли Аполинер и Дебелянов, той се опитва да се върне към красотата на поезията и предишния си живот. Майка му, грижейки се за неговата сестра и момчето ѝ, попада в безпомощна ситуация, което заставя Апостол да премине през редица изпитания за да спаси семейството си.

Петър Русев завършва режисура в Дания (European Film College). Сценарист и режисьор на късометражния филм The Boxes, който прави във филмовата компания Zentropa на Ларс фон Триер, режисьор на драматичния ТВ сериал Glass House и на „Нощни светлини и бягащи риби” – късометражна новела, спечелила награда и представена на международни фестивали. „Апостол: Един нежен рицар в Бруталия” е първият му пълнометражен игрален филм.

24 септември – „Уроците на Блага“, 18 ч.

Сценарий: Симеон Венциславов, Стефан Командарев
Режисьор: Стефан Командарев
Оператор: Веселин Христов
Музика: Калина Василева

С участието на: Ели Скорчева, Герасим Георгиев – Геро, Розалия Абгарян, Иван Бърнев, Стефан Денолюбов, Ивайло Христов, Асен Блатечки

Когато пенсионираната и наскоро овдовяла учителка Блага става жертва на телефонна измама, тя остава без спестяванията си и без пари за гроба на покойния си съпруг. Животът ѝ се преобръща, тя осъзнава, че няма начин да си върне парите, докато не получава примамливо, но подозрително предложение за работа. Някога стриктната и честна жена, бавно започва да прекрачва всичките си принципи.

Режисьор, продуцент и сценарист, автор на отличени игрални филми: „В кръг“ (2019, премиера МФФ Сараево, носител на 8 награди ), „Посоки“ (2017, премиера в „Особен поглед“ – МФФ Кан, спечелил 12 награди на международни фестивали), „Съдилището“ (2014, с 12 награди, вкл. „Златна роза“ 2014), „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ (2008, в краткия списък за Чуждоезичен Оскар, спечелил 35 международни награди). Стефан Командарев е автор и на седем значими и награждавани документални филма. Член е на Европейската филмова академия.

Фестивали и награди:

  • Голямата награда „Кристален глобус“ за най-добър филм
  • Наградата за най-добра женска роля на Ели Скорчева
  • Наградата от екуменическото жури за отстояване на християнските и морални ценности – МФФ Карлови Вари 2023
  • Официална конкурсна програма на МФФ Солун 2023 – Balkan Survey

25 септември – „Записки по едно предателство“, 18 ч.

Сценарий: Георги Дюлгеров
Режисьор: Георги Дюлгеров
Оператор: Веселин Христов
Музика: Мира Искърова

С участието на: Пламен Димов, Иван Николов, Ивайло Христов

Захари Стоянов отива да арестува предателя дядо Вълю. На лобното място на войводата Бенковски десет години по-късно дядо Вълю отрича предателството си. Дори присъстващите не знаят кой точно е Бенковски. Затова Захари описва войводата и негови характерни прояви. Постепенно споменът му навлиза в последните дни на Бенковски: първата среща с дядо Вълю и предателската клопка. Захари пожалва предателя, защото и у него е пресен споменът за робското битие.

Игралните филми на Георги Дюлгеров са участвали в престижни фестивали като Берлин, Локарно, Ротердам, Монреал и Сараево. „Авантаж” има Сребърна мечка за режисура в Берлин (1978), Лейди Зи” печели голямата награда Сърцето на Сараево през 2005 и още седем международни награди, сред които за Най-добър български игрален филм на МФФ София 2006. От 1973 до 2010 Дюлгеров е преподавател по Филмова и ТВ режисура в НАТФИЗ. В момента е почетен професор в НБУ. Член е на Европейската филмова академия.

25 септември – „Диада“, 20:15 ч.

Сценарий: Яна Титова
Режисьор: Яна Титова
Оператор: Мартин Балкански

С участието на: Маргарита Стойкова, Петра Църноречка, Жаклин Георгиева, Цветан Алексиев, Анастасия Ингилизова, Иван Бърнев, Ема Терзиева, Силвия Лулчева, Жана Яковлева, Стоян Дойчев, Васил Бинев, Ирмена Чичикова, Таня Шахова, Гергана Гълабова, Кейт Никълс, Петя Титова, и други

Дида е на 16, живее в малък град и има голяма мечта – да замине при майка си в Америка, където да учи рисуване. Животът ѝ се преобръща, когато разбира, че разполага с броени часове, за да събере сериозна сума пари за самолетния билет. Дори и най-добрата ѝ приятелка Ива не може да помогне, а проблемите в училище правят задачата още по-сложна.

Яна Титова е алумни от Берлинале Талънтс, завършила e актьорско майсторство в НАТФИЗ. В момента, в който се озова от другата страна на камерата, тя се насочва към режисурата и получава магистърска степен. Всепризнатият режисьорски дебют на Яна, „Доза щастие“ (2019), оглави националния боксофис и имаше световна премиера по HBO.

26 септември – „Добрият шофьор“, 18 ч.

Сценарий: Тонислав Христов, Каарле Ахо, Констатин Божанов
Режисьор: Тонислав Христов
Оператор: Орлин Руевски
Музика: Лиза Нордстрьом

С участието на: Малин Кръстев, Герасим Георгиев-Геро, Алма Пьойсти, Слава Дойчева

Трудният и дълъг път на един мъж обратно към най-близките му хора – семейството, което е изоставил преди години, го учи на най-ценния урок – човечност, съчувствие и емпатия към другите.

Тонислав Христов завършва кинорежисура в Хелзинки. Режисьор е на няколко документални филма, които са участвали в много престижни фестивали по света, включително Сънданс, Берлин, IDFA, ХотДокс и др. Неговият документален филм „Пощальонът“ е номиниран за Европейските филмови награди през 2017 г. “Тайният живот на Вера” (2019) е с премиери на Сънданс и Берлинале. “Добрият шофьор” е игралният дебют на Тонислав.

Фестивали и награди:

  • Световна премиера – МКФ в Солун 2022
  • Скандинавска премиера – КФ Гьотеборг 2022
  • Официална селекция – МКФ Котбус 2022
  • Номинация за най-добър международен филм – МКФ Бергамо
  • Наградата за най-добър български игрален филм на МКФ София 2023

26 септември – „Игра на доверие“, 20:15 ч.

Сценарий: Борислав Захариев
Режисьор: Мартин Макариев
Оператор: Андрей Андреев
Музика: Кирил Добрев

С участието на: Яна Маринова, Луиза Григорова-Макариев, Владимир Зомбори, Пламен Манасиев, Александър Димов, София Иванова Ласкин, Малин Кръстев, Христо Петков, Мария Каварджикова, Искра Донова, Китодар Тодоров, Яна Титова, Александър Хаджиангелов и други

Филмът проследява личните истории на майка и дъщеря – Даниела и Елена. За няколко десетилетия времената, в които всяка от тях изживява своята младост, се променят, обществото също. И двете обаче трябва да се изправят срещу насилието, прикрито зад маската на добрите намерения. Съдбите им са колкото различни, толкова и неразривно преплетени, а залогът е собствената им свобода.

Мартин Макариев е режисьор, сценарист и продуцент, който стои зад някои от най-успешните български продукции като „В сърцето на машината“, „Диви и щастливи“, „Привличане“, „Вила Роза“, както и сериали като „Дървото на живота“, „Под прикритие“, „С река на сърцето“. Завършва в Германия, зад гърба си има множество музикални видеоклипове и различни международни проекти.

27 септември – „Чалга“, 20:15 ч.

Сценарий: Мариан Вълев
Режисьор: Мариан Вълев
Оператор: Димитър Гочев
Музика: Румен Бояджиев

С участието на: Елеонора Иванова, Цветелина Стоянова, Николай Николаев, Кръстю Лафазанов, Димитър Рачков, Стефан Мавродиев, Виктор Калев, Диляна Попова, Стефан Денолюбов, Елизабет Методиева, Николай Сотиров, Мариан Вълев

Барбара напуска родния си град, за да преследва мечтата си да стане известна поп-фолк певица. Нещата се оказват не толкова лесни и тя е принудена да се бори за своето духовно и физическо оцеляване. Единственото, което младата жена открива в заобикалящия я враждебен свят е едно неочаквано приятелство.

Мариан Вълев започва кариерата си като актьор през 1994 г. след като завършва НАТФИЗ в класа на проф. Енчо Халачев. През 2019 г. дебютира като режисьор с „Лошо момиче“, който печели наградата за пълнометражен дебютен филм на „Златна роза“. Вторият му игрален филм се потапя в яркия свят на „Чалга“, където той експериментира с нов визуален език, заснемайки целия филм с мобилен телефон.

Актуално

Избрано за вас