Да вечеряш сред изкуство: 10 ресторанта-галерии

Фотокредит: Ed Reeve

Да вечеряш сред изкуство: 10 ресторанта-галерии

Фотокредит: Ed Reeve
Сподели

Когато се аранжира естетски и е приготвена майсторски, храната може да се издигне до форма на изкуство. Но всеки добър кулинар ще ви каже, че не става дума само за това какво има в менюто. Най-добрите ресторанти в света надхвърлят и най-смелите очаквания, за да отчетат всеки детайл от изживяването при хранене. Красиви, но удобни мебели? Готина керамика и прибори за хранене? Перфектният плейлист? Удивително изкуство? Сега това е допълнителен бонус.

Някои заведения за хранене издигат курирането на следващото ниво с шедьоври, достойни за музей. Тези ресторанти вдигат стойността си като художествени галерии – с толкова много за

гледане по стените, колкото и за дегустация в менюто.

Само този път е добре да пропуснете музея и вместо това да направите резервация в един от тези ресторанти, където ще намерите творби на Яйои Касума, Пикасо, Миро и Такаши Мураками.

Фотокредит: Nicole Marnati
Osteria Francescana в Модена

Освен че е един от най-добрите и разпознаваеми готвачи в света, Масимо Ботура е пристрастен към изкуството. Тогава не е изненадващо, че Osteria Francescana, неговият ресторант с три звезди Мишлен, съхранява някои от любимите му творби. Може би най-забележителната (и неразбрана) е скулптурата за боклук на Гавин Търк, реалистично боядисана бронзова отливка на много пълна торба за боклук. На други места в ресторанта гостите ще намерят съвременни произведения на художници, включително Маурицио Кателан, Деймиън Хърст и Такаши Мураками.

Фотокредит: Red Rooster Overtown
Red Rooster Overtown в Маями

Първият ресторант в Маями на главния готвач Маркус Самуелсон е празник за сетивата – менюто е пълно с южняшка храна, плейлистът винаги е оживен и има изкуство, където и да погледнете. Подготвена от Дерек Флеминг и Дейвид Симкинс, колекцията на ресторанта показва произведения, които започват разговор и въплъщават „превъзходството на афро-американското изживяване“. Докато чакате храната ви да пристигне, сканирайте стаята, за да намерите произведения от артисти като Кара Уокър, Дерик Адамс, Елизабет Катлет и Рашид Джонсън.

Фотокредит: Piqniq
Piqniq в Хонконг 

Това очарователно заведение за хранене на покрива е едно от най-готините заведения на открито в цял Хонконг. Разположен на последния етаж на H Queen’s, Piqniq е изпъстрен с чувалчета, приказни светлини и живи произведения на изкуството, които само подчертават невероятните гледки към централния район. Перлата в короната на ресторанта е дебела, червена тиква на точки от известния художник Yayoi Kasuma. Бонус щрих към причудливостта е ръчно рисуваният тапет на Lala Curio, който примамва гостите към терасата с облачни дървета, птици и цветя.

Фотокредит: Assouline
La Colombe d’Or във  Франция

Ако стените можеха да говорят, щяха да имат какво да кажат за този забележителен ресторант на Френската Ривиера. След като отваря врати през 1931 г., La Colombe d’Or се превръща в убежище за художници, които са привлечени от района по време на двете световни войни. С течение на годините списъкът с редовни посетители се разраства с хора като Матис, Пикасо и Миро. Всички те оставят изкуство по стените тук. Оттогава колекцията само нараства и си струва да излезете навън, за да видите мозайката на Фернан Леже, както и мобилния телефон на Александър Калдер, който стои на стража над басейна.

Фотокредит: TimeOut
Льо Гаврош в Лондон

Този колос в гастрономията предлага изискана кухня от старата школа с две звезди Мишлен. Изкуството по стените е също толкова впечатляващо благодарение на добрия вкус на настоящия готвач-мениджър Мишел Ру-младши. Докато си проправяте път през осемстепенното дегустационно меню, позволете на очите си да се скитат из стаята в търсене на произведения на Пикасо, Миро и Дали. Има и редица оригинални произведения, които нашепват истории за историята на тази лондонска институция.

Фотокредит: Casa Lever
Casa Lever в Ню Йорк

Доскоро този елегантен италиански ресторант в Мидтаун беше дом на 32 от емблематичните копринени портрети на Уорхол. Сред тях разпознаваеми лица като Джуди Гарланд, Арета Франклин и Алфред Хичкок. Настоящата колекция, която дебютира през 2019 г., също е повод за възхищение. Творенията на Уорхол са заменени с такива на британския художник Деймиън Хърст. 

Фотокредит: zuerich.com
Kronenhalle в Цюрих

Има много необикновени атракции, които да отбележите в Швейцария, от живописния водопад на Рейн до пасящия в облаците Матерхорн. Но за да опитате изкуството и културата, пропуснете музеите и направете резервация в Kronenhalle. Институция в Цюрих, която сервира топли ястия на забележителни гости от 1924 г. насам. През 40-те години собствениците се сприятеляват с художници като Пикасо, Матис и Миро. Ще видите следа от тази дружба по стените. След десерта помолете вашия сервитьор да посочи произведения на Марк Шагал, Жорж Брак и Робърт Раушенберг.

Фотокредит: Atlas
Атлас в Атланта

Атлас не е обикновен хотелски ресторант. Той е почтен музей на изкуствата благодарение на постоянно променящата се галерия от модерно изкуство от 20-ти век, която включва произведения на Франсис Бейкън и Пикасо. В момента е изложена съкровищница от 39 творби на японско-френския художник и график Леонард Цугухару Фуджита, който е известен със своите портрети на жени и котки. 

Фотокредит: Ed Reeve
Sketch Gallery в Лондон

Дори и да не сте имали възможността да вечеряте в това емблематично заведение за Лондон, има голям шанс да сте го видели в емисията си в Instagram. Определено розовият, чудесно причудлив ресторант е мечтата на любителите на изкуството, отчасти благодарение на 91 цветни творби на всепризнатия художник Дейвид Шригли. Графичните отпечатъци варират от портрет на котка до новинарски бюлетин, който обявява „Жена разлива кафе“. Ще намерите и работата на Шригли на масата. Художникът е проектирал шепа керамични парчета, които са украсени с думи като „Не е наред“ и „Мръсотия“.

Фотокредит: Emily Dorio
Одри в Нешвил

Новият ресторант на главния готвач Шон Брок в Нешвил е любовно писмо към неговото наследство от Апалачите и фон за личната му колекция от произведения на изкуството. Изумително красивият интериор се усеща като топъл, приветлив музей и гостите се насърчават да открият какво е изложено. От ефирните резюмета на Мери Мууни и широк набор от народно изкуство до собствената фотография на Брок. Главният готвач обяснява, че храната на ресторанта е вдъхновена от изкуството по стените. По същия начин, по който художниците дават нов живот на текстила и материалите, Брок съчетава обикновени съставки, за да създаде нещо изцяло ново и луксозно.

Актуално

Избрано за вас