Обелките от банан – от болкоуспокояващо, до антиоксидант

Обелките от банан – от болкоуспокояващо, до антиоксидант

Сподели

Бананът носи повече ползи за здравето отколкото предполагаме, ако отчетем и обелките му като добавена стойност. Освен отлично изпитаното приложение на плода по

 време на път, засищащата организма сила и предпочитанията в захранването при децата,

оказва се, че обелките им не са за изхвърляне. В тях се крият вещества, които имат много добра полза при различни проблеми.

Освен обелките от краставица за хидратация на кожата или тези от портокал – за аромотерапия, спокойно може да включите и бановите кори в менюто си за домашно разкрасяване и здраве.

Arportal.news изготви скромен, но съдържателен списък с приложения за банановите обелки. Опитайте го. Работи!

При високо кръвно

Корите от банана са пълни с витамините В6 и С, както и минерали като калий. Именно калият е сред най-широко популярните минерали, който има отлично приложение при високите нива на кръвното налягане. Той противодейства на ефектите на натрия и дори в малки количества благоприятства за облекчаване на проблема.

При диетичен режим

Банановите обелки са отличен източник на диетични фибри. Активно спортуващите или често подлагащите се на диета, могат да ги включат без проблем в дневното си меню. В допълнение фибрите в банановата кора могат да се приемат в каши или смутита, за да предотвратяват проблеми с храносмилането, включително подуване и киселинност.

В борбата с акнето

Всички знаем, че понякога природната аптека е най-доброто решение за проблема кожа на лицето. Кората от банан е също в списъка за отстраняване на досадните пъпки по лицето. Директното нанасяне на банановите обелки върху кожата може драстично да подобри акнето.

Освен това обтриването с нея е ефикасно и при други проблеми с кожата, като тъмни петна, бръчки, сърбеж, обриви и петна, например.

Ако сте сред почитателите на домашните маски, предлагаме ви една ефикасна терапия с лесно приложение. Смесете едно парче бананова кора с 2 лъжици пудра захар, 1 чаена лъжица прясно мляко и малко фини овесени ядки. С пасатор или кухненски робот превърнете всичко в хомогенна каша. Нанесете я на добре почистено лице. След около 20-30 минути може да отмиете и да подсушите с мека кърпа.

Източник на антиоксиданти

В банановите обелки има доволно количество от тях. Те помагат в борбата срещу щетите от свободните радикали и обръщат процеса на стареене в кожата. Тъй като банановите кори също имат много витамин С, те подобряват и работата на имунитета.

За облекчаване на болка

Основните благини на банановите обелки са антисептичните и противовъзпалителните им свойства. Прилагането им върху засегнатите области може да се окаже изключително ефективно за намаляване на болката. Банановата кора в този случай може би е дори по-полезна от самия плод.

Актуално

Избрано за вас