Символ на креативност ли е разхвърляното бюро?

Work place of a creative person with a variety of colorful stationery objects

Символ на креативност ли е разхвърляното бюро?

Work place of a creative person with a variety of colorful stationery objects
Сподели

Разхвърляните умове и жадуваната креативност са понятия, които очевидно не са свързани помежду си. Това е така, защото

хаосът е в противоречие с творчеството,

което позволява на човек да се носи по течението като риба във вода.

Феновете на безпорядъка са склонни да оправдават поведението си, като ни уверяват, че знаят точно къде е всичко, от което се нуждаят. Всъщност те вярват, че функционират по-добре без твърдите връзки, които организацията на мислите изисква.

Чрез сетивата ни всяка секунда мозъците ни получават прекомерно количество информация. Цифровата и глобализирана ера, в която живеем, подчертава този процес. Еволюцията е надарила мозъка ни с много специализирани функции. Например,

подреждане на знанието в последователност, така че да има значение и смисъл

И така, ако мозъците на разхвърляните хора имат тази специализирана функция, защо ги класифицираме като неорганизирани? Какво означава редът за тях?

Творчеството е дълбок вид познание. Започва с проблем, който трябва да бъде решен. Според установена теория, творческият процес включва няколко компонента:

подготовка, мислене, просветление и потвърждение (на идеята)

В повечето случаи индивидът прилага нови техники според нуждите на проблема, за да даде конкретно, нетрадиционно решение. Творческият човек обаче реагира на ситуацията от различна гледна точка. В крайна сметка те предлагат нови, неочаквани и автентични реалности. Творците постигат това благодарение на гъвкавостта на своя ум.

Способен е да синтезира информация, за да създаде нетрадиционни взаимоотношения

Тази организационна работа позволява логическата последователност на идеи и факти.

Удивителното във връзката между разхвърляните умове и творчеството е, че тя обединява умствените противоречия и ги хармонизира. Например, креативната личност е склонна да поддържа работното си място в безпорядък. Това е ситуация, която би била хаотична

за тези, които изискват определен ред, за да бъдат продуктивни

Въпреки това, разхвърляният човек не е непременно креативен. Например обърнатата наопаки стая, осеяният с хартии под на офиса, или планината от чинии в мивката не ни прави по-изобретателни. Това говори най-често за лоша хигиена, или класически мързел. Освен това

умствената дезорганизация е пречка

за паметта. Това е особено в случая, когато се опитваме да възстановим спомените си, независимо дали са идеи или емоционална експресия.

Някои креативни хора знаят как да подредят разхвърляните си идеи. Всеки един от тях, всъщност, е в различна вселена. Нещо повече, те имат безкраен брой оригинални методи за организиране на неподредените елементи на своите мисли в последователни и логични единици.

И накрая, можем да заключим, че въображението внася ред в неорганизираните мисли.

Актуално

Избрано за вас