Приказки, но не по телефона: колко е важно да четем на децата си

Приказки, но не по телефона: колко е важно да четем на децата си

Сподели

Четенето на приказки е една от най-важните дейности, с които семейството подкрепя развитието на децата. Не само помага да се изгради

здрава основа за грамотност и академичен успех,

но също така осигурява много други ползи в социален, емоционален и когнитивен аспект.

Според педиатри от Nationwide Children’s четенето на книги на децата помага да развият езиковите си умения. Като ги излагат на нов речник, структури на изреченията и стилове на разказ, те се научават да

общуват по-ефективно, да разбират сложни идеи и да се изразяват по-ясно

Освен това, колкото и странно да звучи, приказките преди сън могат да помогнат за подобряване на когнитивни умения като

памет, внимание и разсъждение

Докато децата слушат истории, те трябва да се концентрират и запомнят информация, да правят връзки между събитията и да използват въображението си, за да визуализират как изглеждат героите от любимите си истории.

Детските книжки освен, че са изключително любопитни за малчуганите, са и полезни за развитието на тяхната

емоционална интелигентност

Чрез изследване на различни емоции и ситуации чрез истории, децата се учат да съчувстват на другите, да разбират собствените си чувства и да развиват своя емоционален речник.

Ако тези причини не ви звучат достатъчно уместни, то можем да кажем, че четенето на децата е чудесен начин да прекарате качествено време с тях и да укрепите връзката си. Като споделяте истории заедно,

децата се чувстват ценени и обичани,

което може да помогне за изграждането на тяхното самочувствие и чувство за сигурност.

Като ги запознават с нови идеи, култури и перспективи, децата стават по-ангажирани със света около тях и по-нетърпеливи да изследват и учат.

В допълнение към тези ползи, четенето на книги на деца може също да помогне за

намаляване на стреса и безпокойството,

да подобри моделите на съня и да насърчи здравословното развитие на мозъка. И най-хубавото е, че е лесно и приятно както за родителите, така и за децата.

Така че, ако търсите прост, но мощен начин да подпомогнете развитието на детето си, започнете с четене на книги заедно. Независимо дали става въпрос за класическа детска приказка като тези на Братя Грим или пък някое ново съвременно творение, актът на четене и споделяне на история заедно е един от най-ценните подаръци, които можете да дадете на детето си.

Актуално

Избрано за вас