Правят ли ни ругатните по-интелигентни?

Middle east man with beard holding banner with swear words clueless and confused expression. doubt concept.

Правят ли ни ругатните по-интелигентни?

Middle east man with beard holding banner with swear words clueless and confused expression. doubt concept.
Сподели

Общоприето е да смятаме ругатните за вулгарни и белег на ниска интелигентност. Защо човек, който е благословен с богат речник, би използвал и разчитал на груб и нешлифован език? 

Това възприятие, както се оказва, е пълно с… глупости. Всъщност ругатните може да са знак за вербално превъзходство, показват проучвания, и могат да осигурят и други възможни бонуси.

Предимствата от ругатните са много“, казва Тимъти Джей, почетен професор по психология в Масачузетския колеж по либерални изкуства, който изучава ругатните повече от 40 години, споделят от CNN.

„Ползите от ругатните се появиха през последните две десетилетия в резултат на много изследвания върху мозъка и емоциите, заедно с много по-добра технология за изучаване на мозъчната анатомия.“

Проучване от 2015 г. установи, че добре образованите хора с много думи в речниковия си запас, са по-добри в измислянето на ругатни от тези, които не могат да се изказват добре. Участниците са били помолени да изброят възможно най-много думи, които започват с F, A или S за една минута. Следващото занятие било посветено на измислянето на ругатни, които започват с тези три букви. Проучването е установило, че участниците, които са измислили най-много думи на F, A и S, са произвели и най-много псувни.

„Това е знак за интелигентност „до степента, в която езикът е свързан с интелигентността“, казва Джей, който е автор на изследването.

„Хората, които са добри в езика, са добри и в генерирането на псувня.“

Псувните могат да бъдат свързани и със социалната интелигентност, добавя Джей.

„Да имаш стратегия и да знаеш къде и кога е подходящо да ругаеш, и кога не е“, добавя Джей, „е социално когнитивно умение като избирането на правилните дрехи за подходящия повод. Това е доста сложен социален инструмент.“

Според серия от три проучвания, публикувани през 2017 г., има положителна връзка между ругатните и честността.

Ругатните изглежда са съсредоточени в дясната страна на мозъка – частта, която хората често наричат ​​„творчески мозък“.

„Знаем, че пациентите, които имат инсулт от дясната страна, са склонни да стават по-малко емоционални, по-малко способни да разбират и разказват вицове и са склонни просто да спрат да ругаят, дори ако са ругали доста преди това“, обяснява Ема Бърн, автор на „Псувните са полезни за вас“.

Изследванията върху ругатните датират от викторианските времена, когато лекарите открили, че пациентите, които са загубили способността си да говорят, все пак могат да ругаят.

Защо избираме да псуваме? Може би защото ругатните предоставят еволюционно предимство, което може да ни предпази от физическо увреждане, казва Джей. „Куче или котка ще ви одраскат, ухапят, когато са уплашени или ядосани“.

„Псуването ни позволява да изразим емоциите си символично, без да го правим със зъби и нокти.“

С други думи, мога да покажа пръст на някого или да му кажа „майната ти“. Не е нужно да им се изправям пред очите“, коментира още Тимъти Джей и добавя: „Целта на ругаенето е да излея емоциите си“.

Не само хората псуват. Дори приматите проклинат, когато им се даде възможност.

„Шимпанзетата в дивата природа са склонни да използват своите екскременти като социален сигнал, който е предназначен да държи хората далеч“, твърди още проучването.

Отглежданите в зоопарк обаче имат други порядки. Като част от експеримент, Ема Бърн разказва за шимпанзета, които са били обучени на гърне и чрез езика на жестовете на думата за изхождане.

„И веднага след като научиха знака, те започнаха да го използват, както ние използваме израза „мамка му“, съобщава Бърн. Тя е категорична, че псуването е просто начин човек да изрази чувствата си, който не включва вършенето на истински глупости.

Означава ли това, че трябва да ругаем, когато ни се иска, независимо от нашата среда или чувствата на другите? Разбира се, че не. Но поне можете да се отпуснете следващия път, когато по невнимание оставите някоя ругатня да се изплъзне. В крайна сметка вие просто сте хора.

Актуално

Избрано за вас