Българските традиции за лечение с билки

herbs hanging isolated on white. food ingredients

Българските традиции за лечение с билки

herbs hanging isolated on white. food ingredients
Сподели

Традициите за лечение с различни билки в България имат многовековна история. Запазени са свидетелства, че още

през VII век в „Шестоднев“ на Йоан Екзарх се описва влиянието на плеврита с върба, кукуряк и топола

По-късно, в някои исторически архиви се споменава за народното лечение сред богомилите. Още по-назад във фолклорните поверия се заражда Еньовден  (24 юни) – празникът на лятното слънцестоене, според който беритбата на треви и благоуханни билки по изгрев ги правела най-лековити. Именно във вярванията, съхранени и до днес с този ден (рождението на Св. Йоан Кръстител)

е ключът към мита и почитането на билките в България с лечебните им свойства върху здравето 

Според поверието капчиците, с които са покрити  растенията, също носят здраве. Обичаят казва да събираме “77 билки и половина за всички болести и за болестта, що няма име”.

Познатите билки в страната днес са над 3600 вида. Тази статистика прави България първенец в Европа по разпространение на лечебни растения и я вкарва в Топ 3 на държавите – производители на билки в света. Голямата заслуга за това се дължи на климатично-почвени условия.

Кои са петте най-разпространени и лековити билки в България

Голяма част от тях намират място и във фолклора, а дори и скептиците могат да приложат свойствата им за лечение. Изброените растения могат да се използват дори превантивно, а качествата им отдавна са доказали безболезненото си влияния върху тялото и духа.

Бял равнец

Белият равнец е известен още като мъжка билка (заради кръвоспиращи свойства). Или като женска билка, защото благоприятства вътрематочните кръвотечения. Изключително често срещан е и може лесно да се разпознае с белите си плоски цветчета, приличащи на пита.

Маточина

Отличава се с характерен мирис на лимон и мъхести листа. Притежава силно успокоително действие, което я прави предпочитано средство за понижаване на стреса и безпокойството. Отлична билка е и още за облекчаване на стомашно-чревни неразположения или при борба с безсънието. Маточината има доказани свойства и в борбата с холестерола, като го регулира и така предпазва сърцето и кръвоносната система от различни болести и нарушения.

Смрадлика

Смрадликата е известна със своите антисептични и противовъзпалителни свойства. Тя е отлично средство при борба с гнойни рани, които трудно заздравяват. Помага и при дизентерия. Най-честото й приложение е върху различни рани чрез компреси.

Мащерка

Мащерката е сред силно ароматните билки, което я прави висока ценена и в кулинарията. Разпространена е по скалисти места, огрени целодневно от слънцето. Мащерката е мощен антиоксидант, заради ценните за организма флавоноиди, терпинен и бета каротин. Съдържа също антимикробни и противовирусни съставки, които повишават имунитета, при възпаления в устната кухина и при проблеми с горните дихателни пътища.

Коприва

Известна с парливото усещане, което оставя след допир, копривата е друга изключително полезна и лековита билка. Приложението й е широко, разпространена е дори и в козметиката. Копривата има кръвоспиращи свойства и помага за всякакви проблеми с кръвта, като анемия, например. Намалява също кръвната захар и оттам спомага за намаляване риска от заболяване с диабет.

Актуално

Избрано за вас