Пролетта вдига наздравица с витамини

Пролетта вдига наздравица с витамини

Сподели

Макар и мартенската метеорологична обстановка да изненадва, пролетта е на прага и чака да я посрещнем с коктейл от витамини.

От нас се иска само ентусиазъм и добро количество полезни вещества  в кръвта.

Освен нарастването на деня и първите цъфнали дръвчета, съвсем скоро и фермерските пазари ще зарадват със същата сила потребителите си. А със сигурност, след зимата, прекарана предимно в затворени помещения и по-тежък хранителен режим, сега тялото иска друго.

Време е да го презаредите

голямо пролетно смути във всевъзможни рецепти

Сега организмът иска хем повече лекота, хем сила за по-дълги разходки навън и връщането към спортните занимания.

Кои са сезонните плодове и зеленчуци, на които е добре да обърнем внимание в името на една балансирана и здравословна диета? Ако си ги набавите подобаващо, тялото, тонусът и кожата ви ще се отблагодарят.

Спанак

Тази голяма зелена роза се прослави в попкултурата като бустер дозата за здраве на Попай моряка. Въпреки, че досега не е известна свръх силата му за човека, спанакът в действителност има невероятни ползи за тялото. Първият ключ е в зеленият цвят – оттук, богат на хлорофил.

Приемате ли го редовно, може да се сигурни и, че в организма ви не липсват редица витамини и минерали. Сред тях са цинк, желязо, калций, фолиева киселина, магнезий, витамини А, С, Е, К и В6.

Грейпфрут

Не случайно името на грейпфрута означава „райски плод“. Той буквално е здравословен гейзер на ликопен. Същият онзи мощен антиоксидант, който придава цвета на доматите, кайсиите, папаята и динята. Грейпфрутите също са добър източник на диетични фибри, с които поддържат функцията на дебелото черво в изправност.

Аспержи

Може би не е широко известно, че една порция от този зеленчук осигурява две трети от препоръчителния дневен прием на фолиева киселина. Оттук идва синтезира на невротрансмитери като серотонин и допамин, които допринасят за цялостното ви настроение. С повече аспержи можете със сигурност да забравите за умората и летаргията.

Ананас

През последните години този богат на хранителни вещества плод придоби статут на модна тенденция не само в кулинарията. Преди всичко трябва да се знае, че ананасът е пълен с витамин С. Това вече е достатъчно да се презастраховате от пролетните подсмърчания.

Ягоди

В миналото ягодите са били луксозен артикул, на който са се радвали само кралските особи. Днес те са лесно достъпни още от пролетта. Червеният им цвят идва от количеството антоцианидин. Именно той е виновникът за мощните антиоксидантни и противовъзпалителни свойства в ягодите.

Актуално

Избрано за вас