Международният театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ представя 19 спектакъла от 5 държави

Международният театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ представя 19 спектакъла от 5 държави

Сподели

На 10 септември в голямата зала на Драматичния театър с премиерата на „Месец на село“ по Тургенев започва 27-мото издание на Есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“. Представлението е на студентите от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ от класа на проф. Маргарита Младенова, която е и режисьор на спектакъла. Това съобщиха на пресконференция организаторите на фестивала. Тазгодишното му издание включва 19 спектакъла, множество изложби, премиери на книги, кръгла маса и четене на пиеса, предава БТА.

Програмата на фестивала представиха Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм, Александър Секулов – драматург на театъра, Сюзанна Арутюнян-Василевска – и.д директор на театъра, Ирена Чанкова – фестивален продуцент и Мария Луцова от пресцентъра на „Сцена на кръстопът“.

Фото кредит: Катрин Гутман

Есенният салон на изкуствата не може без „Сцена на кръстопът“ – неразривно свързани са, каза заместник-кметът Пламен Панов и пожела успех на тазгодишното издание, което е под името „Театъра – копнежа“.

Драматургът на Пловдивския театър Александър Секулов подчерта, че тази година акцентът на откриването е представянето на младите артисти от НАТФИЗ. „Няма друг начин да им дадем път и доверие. На тези млади хора

им е много трудно, защото влизат в образи,

които са далеч от тяхната възраст, но приемат предизвикателството“, каза Секулов.

В понеделник, 11 септември, предстоят две представления – „Шахнаме: Сказание за Зал“ и премиерата на Пловдивския театър на „Лебедът“. Почитателите на режисьора Веселка Кунчева ще могат да се насладят на нейния спектакъл „Дон Кихот“ на Младежкия театър на 12 септември. Младежката трупа ще зарадва публиката на 12 септември с представлението „Арт“ с Петър Петров – Перо, Георги Гоцин, Кирил Недков.

Борис Кръстев в „Едуард II“

На 13 септември ще видим „Игри в задния двор“ на театър „София“ и „Неведение“ на Народен театър „Иван Вазов“. На 14 септември „Сцена на кръстопът“

се превръща в международна сцена

с копродукцията „Едуард II“ на Драматичния театър и Народен театър „Йордан Хаджиконстантинов – Джинот“ – Велес, Република Северна Македония. Зад проекта стои режисьорът Андрий Жолдак, а в спектакъла участва и актьорът от Пловдивския театър Борис Кръстев. В същото време на Камерна сцена ще се играе спектакълът „Великденско вино“ с Владимир Пенев.

„Няма ток за електрическия ток“ на драматурга Александър Секулов ще бъде интерпретиран от трупата от Народен театър „Йордан Хаджиконстантинов-Джинот“ във Велес на 15 септември в Голяма зала. По същото време на камерна сцена ще гледаме „Козата, която свири на акордеон“ с автор и режисьор Елин Рахнев – моноспектакъл на Мая Бежанска.

Представления ще се играят в дните до 21 септември, когато фестивалът ще приключи с музикалния спектакъл „Млади актьори на кръстопът“ на студенти от НАТФИЗ.

Фестивалът „Сцена на кръстопът“ се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, Министерство на културата и редица спонсори.  Домакин на събитието е Драматичен театър-Пловдив. Пълната програма е публикувана на сайта на фестивала.

Актуално