Какви събития ни очакват в София през уикенда?

Снимки: Facebook

Какви събития ни очакват в София през уикенда?

Снимки: Facebook
Сподели

Алея, пълна с книги, квартални приключения, творчески работилници за ученици и един дългоочакван концерт. Това очаква жителите на София през предстоящия уикенд. Това е възможност за приятна разходка из улиците на столицата. На всеки ъгъл ще откриете много и различни развлечения за малки и големи.

Разходка за книгомани

Разнообразие от нови и класически издания очаква жителите на София през този уикенд. Шатрите са разположени на пешеходния участък на бул. „Витоша“ и в парка пред Националния дворец на културата. Те ще работят всеки ден от 10:00 до 20:00 часа, а в неделя – до 19:00 часа

Програмата за събота и неделя предлага на посетителите да се запознаят с новите български и чуждестранни заглавия. Те ще могат да се срещнат с някои от най-талантливите автори на поезия, романи и детска литература.

На 14 септември в шатрата на издателство „Изида“ своето творчество ще представи и норвежкият писател Атле Нес, от който читателите могат да вземат автограф. Той е автор на едни от най-забележителните биографични книги. Сред тях са историите на „Леонардо да Винчи“, „Едвард Мунк“, „Галилео Галилей“, „Тома Неверни“. Известен е и с романа си  „Майсторът на палатки“.

В София той ще представи  най-новото си произведение „Късно лято“. То е посветено на историята на Хенрик Ибсен и Емилие Бардах. Той е на 61 и е прочут писател, тя е на 18 и е готова заради него да престъпи нормите на обществото.

За първа година по време на „Алея на книгата“ в София ще се проведе фестивал за нехудожествена литература „Наука, изкуство и култура“. Той ще се състои на 14 и 15 септември, представяйки творби в категориите „История“, „Изкуствознание“, „Културен туризъм“, „Себепознание“ и „Етнология“. Пилотното издание на фестивала е част от богатата културна програма на най-голямото пътуващо книжно изложение.

Цялата програма на събитието може да видите ТУК.

Квартал, пълен с приключения

„Духът на стара София“ е темата на КвАРТал Фестивал 2024 – едно от най-очакваните градски събития в карето на стария софийски център. Фокус ще бъде периодът на създаване на мястото в началото на ХХ век, известен като търговския и бохемски квартал с множество сгради-паметници на културата, строени от видни българи за домовете на писатели, лекари, книжари, фотографи, търговци и царски гости.
„Ще се пренесем в стария софийски център от началото на миналия век и епохата на ар-нуво,

 ще извадим архивите, снимките и историите, които ще превърнем в изложби и турове, ще влезем в домовете, ще чуем разказите от първо лице и се насладим на културната програма на временните пешеходни пространства. Ще танцуваме в стила на епохата. Атмосферата ще ви пренесе в някогашния бохемски квартал.

Kултурното и архитектурно наследство са чарът на всеки град. Именно такъв е и старият център между булевардите „Дондуков“, „Мария Луиза“, „Сливница“ и „Васил Левски“. Чрез различни събития вече девет години се изгражда
мрежа между историята, старите къщи, малките бизнеси и занаяти.
Програмата на фестивала ще се разгърне в рамките на трите дни – 13, 14 и 15 септември. Работното време е петък след 18:00 ч., събота и неделя целите дни и до 22:30ч. Той ще се провежда на открито в периметъра на посоченото каре между четирите булеварда и включените към него пешеходни участъци.
Учениците  се подготвят за училище в Централните хали в София

Ако смятате да подарите букет на учителите за първия учебен ден, имаме идея за вас. С помощта на майстор цветари на 14 септември от 11:00 децата ще спретнат заедно красиви, уникални, собственоръчно направени и гарантирано свежи за по-дълго време…букети в саксия!
 „Материалите и напътствията са от нас, а творчеството и украсата от вас“, обещават организаторите.
Работилницата е подходяща за първокласници, които вече нямат търпение да се запознаят с нови приятели, да видят що е то „влез в час“ и да направят красив подарък на своята първа любима учителка. Ако искате вашия букет да е най-красивият, запишете се за участие ТУК.
Децата обичат да си пишат и рисуват някъде тайничко, да си имат свое тефтерче или тетрадка. А колко хубаво би било то да бъде съвсем в техен стил с корици и страници, които сами са си направили.
На 14 септември от 14:00 са поканени всички ученици, които искат да се сдобият с различен тефтер, направен изцяло от рециклирани материали. Те ще могат да изработят със собствените си ръце и
персонализирана тетрадка уникална корица, като използват  интересни екологични и арт техники.
Работилницата е част от серията Upcycle Workshops на Dunav 41 – тематични творчески ателиета за деца, в които използвани опаковки се претворяват в единствени по рода си ръчно изработени предмети.
Поради ограничения капацитет на културното пространство и подсигуряването на необходимите материали за работилниците, максималният брой участници е 40 деца. Предварителната регистрация е задължителна. Желание за участие може да заявите ТУК.
Една вечер с божествения глас на Андреа Бочели
Снимка: Fest team

На 14 септември   София ще посрещне на стадион „Васил Левски“ един от най-прочутите оперни изпълнители- Андреа Бочели. На сцената той ще отпразнува 30 години от своята музикална кариера в компанията на млади таланти  музикални таланти от цял свят.

Пожелаваме приятно изкарване на всички, които вече са закупили билет за грандиозния концерт. А за закъснелите,

билети ще се продават в изнесения офис на Ticket Station

на кръстовището между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и „Гурко“. Работното време на касата ще бъде между 10:00 и 18:00ч. В деня на концерта тя ще работи между 17:00 и 21:00 ч.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас