Останете в София през уикенда. Заслужава си.

Снимка: Sofia Summer Fest

Останете в София през уикенда. Заслужава си.

Снимка: Sofia Summer Fest
Сподели

Ако някога са ви казвали, че през лятото няма какво да се прави в София през, то значи жестоко ви е излъгал. Дори и силните горещини не спират жителите и гостите на столицата да се забавляват. Този уикенд ще бъде толкова  наситен от събития, че трудно бихте си избрали точно кое да посетите. Нашият екип ще се опита да ви улесни в избора, като ви представи няколко любопитни събитие, които може да споделите с любимите си хора.

Sofia Summer Fest
Събота

Програмата на Sofia Summer Fest в събота започва с детското представление „Малкото зъбче“, което ще се проведе в две части. Първата ще започне в 10:00 ч. и след кратка почивка ще продължи в 11:30.

Снимка:
Sofia Summer fest

Това е история за едно Зъбче, което много, много, ама много обича сладко и никак, никак, ама никак не иска да се мие. Но един ден след Голямо похапване…идват Кариесите и Зъбчето се оказва в Голяма беда! Как ще му помогнем? Ще разберете, ако изгледате представлението.

От 14:00 забавленията за децата продължават с българския филм „Случаят Кюри“, който ще е с вход свободен.

Снимка:
Sofia Summer fest

Филмът разказва историята на Тони. Ученолюбив, запален по науката и мечтае един ден да стане велик учен. Детската му стая наподобява лаборатория, а опитната си мишка е кръстил неслучайно на откривателката на радиацията – Мария Кюри. Въпреки че е само на 8 години, Тони ще се яви на Националния фестивал на науката със свой експеримент.

Неговата съседка Рая, също на 8 години, учи в балетното училище и вместо ученолюбива, е по-скоро палава и пакостлива. Тя често пречи на Тони да се концентрира и да провежда своите научни опити, а също така дружи и с училищния побойник Стефан от по-горния клас. Рая иска да помогне на Стефан да изкара контролното по математика, но Тони отказва да им съдейства, вследствие на което Мария Кюри е отвлечена. За да я получи обратно, Тони трябва да се изправи пред нови предизвикателства. Балетната постановка на училището е провалена с гръм и трясък, но за сметка на едно ново приятелство.

Програмата продължава в 20:00 с представлението „Това не го казвай“, в което участват Захари Бахаров и Теодора Духовникова. 

Снимка:
Sofia Summer fest

Какво можем да кажем? Кога? По какъв начин? При какви обстоятелства? Все въпроси, които това представление задава. Въпреки че приемаме за даденост словото да е свободно, има неща, които вече не могат да бъдат казани. Особено в отношенията между мъжа и жената.

Те обаче си казват всичко.

Двама герои с адски характери. Той е без скрупули, провокира и не си мълчи. Тя е без филтър, нахална и надменна. Те се обичат, но прекарват по-голямата част от времето си в спорове и противоречия. Пари, политика, пластична хирургия, социални мрежи… Темите са безкрайни, какъвто е и спорът, защото никой не отстъпва от позицията си.

„Това не го казвай!“ е една комедия от диалози в свободен и нестандартен тон. Репликите са остри, но едновременно с това и смешни… Защото са истина. И защото присъстват в живота на всяка една семейна двойка.

Неделя

Както в събота, неделната програма също започва със забавления за най-малките с представлението „Приказка за важните неща“ от 10:00. 

Снимка:
Sofia Summer fest

Историята е за младия и горделив скакалец Сенди, който обича и иска да прави само големи, дълги скокове. Дори напуска училище, защото намира уроците за малките скокове загуба на време. Но нещо се случва и Сенди е принуден да се откаже от своето надменно и грубо поведение. Благодарение на другите персонажи и случки той разбира, че в живота малките неща са точно толкова важни, колкото и големите.

В 16:00 ще се състои прожекция на филма “Случаят Тèсла” . Това е съвременна история за приключенията на вече 12-годишните Тони и Рая, които са станали приятели след предишните перипетии от „Случаят Кюри“. Филмите са сюжетно свързани в поредица, но могат да бъдат гледани напълно самостоятелно един от друг.

Снимка:
Sofia Summer fest

Като обещаващ млад “изобретател”, Тони разработва уред за синтез на безжично електричество, вдъхновен от ексцентричния учен Никола Тесла. Тони силно вярва, че откритието му

ще разреши световната енергийна криза.

За негово разочарование се налага да замине на лагер със съучениците си. Кани за компания любимата си приятелка и съседка Рая, която приема с радост, защото за пореден път е изоставена от вечно пътуващите си родители.
Оцеляването сред природата съвсем няма да е единственото препятствие, което очаква Тони. Главатарят на местните скаути Виктор ревнува от Тони, решава да провали научните му опити и да спечели сърцето на Рая, докато тя разплита загадката за тайнствен върколак, бродещ в гората.

Снимка:
Sofia Summer fest

Денят ще завърши в 20:00 с концерт на групата „Керана и космонавтите“, с който изпълнителката ще отпразнува своя рожден ден. Заредете се с много добро настроение, защото ще празнуваме с любимата ни музика и страхотен купон!

Cinelibri
Cinelibri /Facebook

За любителите на хубавото кино, от Cinelibri също имат някои любопитни предложения на  коктейл в Културен център G8 всяка вечер от 20:45 . В събота от  зрителите ще могат да гледат филма „Лимонов сладкиш с маково семе“, а в неделя да се насладят на прожекцията на „Сладка бобена паста“. 

Ново българско кино в Централни хали
Снимка:
Централни хали/Facebook
След големия интерес към откриващото ни събитие на Сцена „Централни хали“, организаторите продължават със специалния подбор на ново българско късометражно кино, разкривайки  изключително рядко показвани филми.
„Естествен роман в 8 глави“ / реж. Милен Витанов

„Всекидневието в неговата бездарност- тук единствено просветва трагичното и възвишеното.“ Анимация базирана по едноименната поема на Георги Господинов.
„Може би утре“ / реж. Мартин Илиев
Сам не е излизал от вкъщи повече от две години и наблюдава света през телескопа си като да е друга планета
 „Отчупване“ / реж. Силвия Чернева
Късометражен филм за историята на един ученик в Каменоделното училище в с. Кунино, Врачанско.
„Обир“ / реж. Мария Николова
София посреднощ, млада двойка влизат с взлом в стара къща, за да я оберат. Плана им излиза извън контрол, когато разбират, че къщата в къщата живее човек.
Голямата маса
Снимка: Facebook
Район Оборище на Столична община затваря част от улица “Екзарх Йосиф” за автомобили на 27 юли и те кани да седнем заедно на „ГОЛЯМАТА МАСА“, за да споделим храна и опознаем съседите си. Станете част от 60-метровата маса по цялата улица, като споделиш домашно приготвено ястие или купиш храна на място от малките бизнеси в квартала.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас