Първият уикенд на април: избори и идеи за свободното време

Първият уикенд на април: избори и идеи за свободното време

Сподели

Настоящият уикенд освен, че ще е първият през април, ще е предопределящо важен. Настоящите дни предлагат интересен избор за свободното време, към който екипът ни ви насочва. А ние сме сигурни, че

вие ще решите най-добре и в единия, и в другия случай.

Времето навън също обещава да е приятно и поводите да излезете навън, ще бъдат стимулиращи.

Съвсем не на шега, но съвсем в духа на добрия хумор и настроение започваме с покана от „сърцето“ на хумора в България – Габрово. На 1 април Музеят в града отбелязва своята 51-ва годишнина и по този повод отваря широко врати към гости. Както всяка година на този ден, екипът му демонстрира завидна габровска щедрост и през целия ден е подготвил събития за всички възрасти, а входът е свободен. На 1 април ще бъде отворен и онлайн магазина на Музея, който ще предложи още по-голямо разнообразие от стоки. Програмата започва още в 10.00 и ще продължи до вечерта. Като ключови мероприятия в нея са детските ателиета „Неочаквани портрети“ и „Пъстроцветна работилница“. От 16.00 започва дегустацията на висококачествени занаятчийски вина, а в 18.30 е началото на концерта на ТараЛеща.

За хората с отношение и любопитство към красивите аксесоари и бижута, е поканата за пролетния базар „На горния рафт“.

Тематичното сезонно събитие този път ще се проведе в Съюз на архитектите в България (ул.“Кракра“ 11). Ще бъде спазена традицията, както и досега

селекторите да предложат подобаващ избор от авторски бижута в различен стил, но изцяло в духа на пролетните тенденции.

За любителите на преживяванията, близки до природата и нейните обитатели, е поканата от Българско дружество за защита на птиците. Утре,

1 април от 10.30 до 14.00 ще се отбележи  Международния ден на птиците

съвместно със Зоологическа градина – София! Всеки посетител ще може да научи повече за тези изключителни създания и тяхното опазване.

Какво е нужно на един орнитолог, за да изследва птиците, как изглеждат трансмитерите, с които експертите ги следят,

и повече за работата на една от най-старите организации в България, която се занимава с опазването на пернатите обитатели в дивия свят – бъдете в събота в Зоологическата градина, за да разберете подробности.

От специалистите на място ще научите и кои са най-ценните и редки видове в зоопарка и какво се прави за тяхното опазване и възстановяване в българската природа.

Повече информация за дейностите на Българско дружество за защита на птиците, може да видите тук.

Отново утре, но вечерта, в 19.00 за ценителите на класическата музика, е поканата от зала „България“. Актьорите

Ицках Финци и Рашко Младенов възраждат традицията за Първоаприлски концерт,

който са правели преди повече от 40 години.

В края на 70-те години на миналия век се е родила идеята няколко артисти, които се занимават и с музика, да направят „Първоаприлски концерт“. Премиерата е през 1980 г., а след това спектакълът е игран още 25 пъти за един сезон.

Двадесет години по-късно концертът има нов успех в НДК и е с участието на артистите музиканти Тодор Колев и Николай Бинев. Целта е да бъде запазен оригиналният репертоар от първите концерти.

Всички артисти музиканти ще дирижират по едно изпълнение на основния си инструмент.

Освен на цигулка актьорът Валентин Ганев ще свири и на контрабас – като в едноименния си моноспектакъл в Народния театър. Борислав Веженов пък ще изпее ария от „Севилският бръснар“, която е като скороговорка.

На 2 април, неделя, за родителите на децата с отношение към визуалните изкуства, е поканата от Пролетната филмова академия – Анимация. Младежите

ще се запознаят с всички видове стоп моушън дейности и ще имат възможността да сътворят по една кратка анимация от всеки вид.

Техниките и работни материали ще са с пясък, пластелин, цветни хартии, глина, вълна, дори храна. С всичко налично организаторите обещават участниците да развият фантазията, финната моторика и въображението си. Препоръчителната възраст е от 6 до 8 години.

Актуално

Избрано за вас