На къде през дългия уикенд: Кино, изложба или колоездене

На къде през дългия уикенд: Кино, изложба или колоездене

Сподели

Изтъркули се април и с напредването на пролетта гледаме към дългия уикенд, съчетаващ събота, неделя и почивния 1 май.

29 април е изпълнен с примамливи предложения от събития, свързани с киното и изкуството. Правим бърза селекция и погледът ни се спира в Дом на киното.

От 14.00 часа

филмовото събитие с научни експерименти е свързано със „Случаят Тесла“.

След прожекцията на забавния филм на режисьора Андрей Хадживасилев ще има среща с актьорите и снимка с автограф. Веднага след това, във фоайето на киното, „Щура лаборатория“ ще направят демонстрация с електричество и истинска бобина на Тесла.

фотокредит: „Случаят Тесла“
Креативият инкубатор на Culture lab

ще отпразнува рождения ден на скейт парк „Five high“ и ще има изложба. През целия уикенд в галерийно пространство на 4-ти етаж ще има ателиета с творбите на едни от най-добрите ни съвременници.

Чудомир Драгнев – Чудото, който от години прави скулптури от рециклирани материали в стил стиймпънк, ще показва своите роботи и чудати джаджи.

Петър Велинов – BULGARASA и неговите авторски произведения на изкуството от метал и стомана са като излезли от „Междузвездни войни“.

Студио „Щрак“ пък ще изложат супер креативни и дизайнерски интериорни решения.

В изложбеното пространство ще могат да се разгледат работите на: Ален Каранфилян, Крум Вълков, Жени Узунова, Пламен Петков, Васил Братанов, Костадин Радичев, Ханко Седефчев, Ели Митова и Изабела Манолова.

Фотокредит: Петър Велинов – BULGARASA

Още едно предложение от Дом на киното, където в периода от 1 до 10 май ще се проведе Национален фестивал на българското кино – Награди на Съюза на българските филмови дейци „Васил Гендов“. Всички номинирани филми ще са с вход свободен, а в понеделник от 14.00 часа е

прожекцията на анимационния филм „Меко казано“ на Анри Кулев.

Вземете децата и се забавлявайте с тази история: „Защото пакости, приятелю млад, извират отвсякъде в избор богат: лъжи и лъжички, малки измени, които ний всички вършим, засмени…“.

68 български заглавия в надпревара за наградите „Васил Гендов“

Фестивалът на съвременната българска керамика

продължава на ул. „Шипка“ 6. В изложбата са селектирани 39 керамици. Заедно с българските автори участват и художници от Италия и Русия, които изразяват творческите си търсения чрез глината, въздуха, огъня и водата. Четирите елемента са овладени, трансформирани и претворени в нови художествени експонати с характерен професионален почерк от всеки един творец. Изложбата може да се види и в трите почивни дни. Повече тук.

Уроци по танци, образователна игра, среща с любим супергерой

обещават организаторите на спортния ден „Спорт и музика в парка“ в Северния парк в столицата. Участниците могат да донесат свое фризби, колело, федербал. Входът е свободен, а началото е от 14.00 часа.

Локация на събитието – тенис масите. Фотокредит: Николай Нанчев

От 16.00 часа в събота, 29 април, на сцената на Софийската опера и балет ще бъде поставен

детският мюзикъл „Денят на прошката“.

В него участва детската вокално-театрална формация „Таласъмче“. Историята се развива вечерта преди Заговезни в дома на едно семейство, което празнува. В един паралелен свят в същото време празнува още едно семейство – това на къщните духове. Мюзикълът поставя вечните теми за доброто и злото. Спектакълът е подходящ за деца над 3 години.

Фотокредит: Детска вокално-театрална формация “Таласъмче”

В неделя Кино училище в Дом на културата „Средец“ предлага

занимания по екранни изкуства за деца от 8 до 12-годишна възраст.

Събитието има учебен, но и изключително забавен характер. Изисква се регистрация, ако родителите решат да заведат децата си на приключение в света на седмото изкуство и дигиталните технологии.

 

Още едно артистично събитие е планувано за неделния ден.

Творческото ателие

„Аз рисувам като… Пикасо“

ще запознае малките ученици, които отидат в Арт къща на „Дукатска планина“ 18 с личността на Пабло Пикасо и културата на неговото време. Професионален художник ще помага на децата да създадат картините си, вдъхновени от кубизма и твореца. Повече за работилницата и необходимата регистрация – тук.

Пикасо в творението на Гауди в Леон

Ако се намирате в града под тепетата, заведете детето на куклен театър. В 10.30 часа

Куклен театър – Пловдив поставя пиесата „Не си търси белята“.

Паячето Пипо минава през редица изпитания, докато намери новия си приятел – мравката Жоро.

От 20.30 часа в неделя в Клуба за естетическо възпитание на артиста, познат на софиянци като КЕВА, ще има стендъп комедия. Домакин на вечерта за нови шеги ще е единствената машинистка-комедиант VITAMIN DEE.

Шоуто е на Inside Joke и е планирано като „Open mic“ – среда за нови хора, както и тренирани комедианти, да изпробват нови шеги на сцена пред жива публика.

За предварителна подготовка стрийминг платформата за култура 7arts.bg предлага селекция от пет от най-добрите шоута на Inside Joke Stand-up Comedy, с които може да се посмеете, независимо къде се намирате.

Понеделник, 1 май е неработен.

Яхнете колелото.

В околностите на столицата има чудесни вело маршрути, които не изискват сериозна физическа подготовка. Пътеките покрай Кремиковския манастир са добра възможност. Плана планина също има с какво да изненада.

Районът на Наземната станция за спътникови връзки предлага гледки към най-големите сателитни чинии у нас. До нея е конната база, където се предлага любителска езда из живописните поляни наоколо.

снимка/личен архив

Актуално

Избрано за вас