На разходка през уикенда: Топ 3 дестинации около София

Снимка: община Горна Малина

На разходка през уикенда: Топ 3 дестинации около София

Снимка: община Горна Малина
Сподели

Спомняте ли си онези малки шарени книжки на Българския туристически съюз, в които като деца се надпреварвахме да събираме печати. Движението „100 национални туристически обекта“ съществува и до днес. В книжките освен печати от забележителностите из страната, вече можете да лепите и марки, които да ви напомнят за преживените приключения. Книжките са не само забавление за малки и големи, но и своеобразен пътеводител из едни от най-знаковите паметници, хижи и монументи в страната. С наближаването на уикенда решихме да ви разходим около София. Избягайте и вие от завързания темп на града, отпътувайки до някоя от дестинациите, които сме ви подбрали.

Снимка: БГНЕС
Цари Мали Град

Ако през уикенда решите да посетите музейния комплекс, можете да разгледате

средновековната църква „Св. Петка“, музейната сграда под нея

и крепостта, разположена на хълма над тях.

Средновековната църква е реставрирана изцяло. В нея е разположена постоянна експозиция от икони и е запазен уникален иконостас. На първия етаж от музея са представени експозиция от находки от крепостта „Цари Мали град“, ръкописи и оригинална старопечатна литература. На втория етаж е посветен на бита. На него можете да разгледате етнографска сбирка от носии, богата колекция от съдове, оригинални тъкани и завивки. Не пропускайте да посетите и култовия комплекс, където са били оброка и каменния кръст за „Св. Спас“.

Снимка: btsbg.org
Къща-музей на Елин Пелин

Преди 47 години домът на Елин Пелин бива изцяло реновиран по случай 100-годишнината от рождението на писателя.      Битовата експозиция с оригинални предмети пресъздава обстановката, в която е отраснал и създал първите си произведения. В нея можете да се докоснете до личните му вещи от периода, в който е бил учител в родното си село Байлово. Именно във въпросната стая

писателят  създава първите си известни разкази –

„Ветрената мелница“, „Напаст божия“, „Изкушение“, „Гост“, „Пролетна измама“.

Когато сте в преддверието на къщата, не пропускайте да разгледате отблизо най-сполучливия маслен портрет на писателя, дело на художника Сергей Ивойлов. Стигнете ли до помещението, наречено „в кащи“, непременно потърсете иконостасът с икона на св. Мина. Той е изработен собственоръчно от бащата на писателя.

Снимка: pochivka.bg
Хижа „Алеко“

В случай че сте авантюристично настроени за предстоящия уикенд, последното ни предложение е идеално за вас. Спрете колата си в подножието на лифта „Симеоново“, след което се настанете в някоя от кабинките. По пътя си нагоре ще станете свидетели на невероятни гледки – „птичи поглед“ над града. Когато достигнете до крайната си цел, се разходете на свеж въздух или запалете свещичка в малкото дървено параклисче. Завършете обиколката си с традиционен български обяд в хижата.

Която и забележителност да решите да посетите през уикенда, не пропускайте да споделите преживяването с близки и приятели.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас