Защо да избягаме в планината през уикенда?

Снимка: Pixabay

Защо да избягаме в планината през уикенда?

Снимка: Pixabay
Сподели

Лятото е в разгара си и се чудите къде да се разходите през уикенда? Ако морето е твърде далеч или просто не сте почитатели на солените златисти плажове, защо не се отправите към някое малко планинско село близо до София? Въздухът е свеж, ароматът на трева ви обгръща, птичките пеят, а шумът на щурците ви приспива под звездното небе. Истински рай, нали? Нека разгледаме няколко прекрасни маршрута заедно и да настроим GPS-ите…

Пикник в Село Локорско
Снимка: Даниела Райчева – Daniela Raycheva

Село Локорско, разположено на няколко километра от Околовръстния път на София и сгушено в подножието на величествената Стара планина, е истинско съкровище за любителите на природата. Ако мечтаете за разнообразие от дейности на открито, този район е идеалният избор. През слънчевите почивни дни, планинското село оживява с туристи – някои със спортни колела, други с мотори, трети със щеки за походи, а има и такива, които идват с барбекюто си и одеяла за пикник.

Тук, сред зеленината и спокойствието, ще откриете магията на истинската връзка между човек и природа. В централната част на селото ще намерите голям площад, хранителен магазин, поща и, разбира се, кметството. Площадът е удобно място за паркиране на автомобила си.

Ако искате да се потопите в чаровната екопътека, тръгнете по улицата, която минава отляво на кметството. Тя ще ви отведе до мост и до втори площад, където също можете да паркирате. Отдясно на втория площад започва самата екопътека.

Снимка: Карастоянов Photography

Макар и достъпна за автомобили, най-добре е да я обходите пеша, освен ако не носите много и тежки вещи. Пътека е приятна и полегата, и минава покрай река, на която ще видите 6-7 живописни водопада. Не забравяйте да ги преброите – може и да са повече! Това е мястото, където природата разкрива най-красивите си тайни, а вие можете да се насладите на спокойствието и красотата на Локорско.

Свежест в покрайнините на София
Снимка: TimeLapse Bulgaria
Парк „Камбаните“ е едно от тези скъпоценни места, които често биват подценявани от столичани, въпреки че се намират съвсем близо до нас. Ако търсите уединено убежище за кратка разходка във всеки сезон и в непосредствена близост до планината, този парк е идеалният избор.

Паркът се намира в близост до живописното село Бистрица и съвременния „Бизнес парк“, скрит в подножието на величествената Витоша и обгърнат от прегръдката на зелена борова гора. Този красив пейзаж предлага идеално убежище за бързо бягство от градския стрес и създава перфектната обстановка за пикник през летните жеги.

Можете да стигнете до него с автомобил, като под монумента ще откриете удобен паркинг, където спокойно можете да оставите колата си. Ако предпочитате градския транспорт, той също ще ви отведе до парка. Тук, сред зеленина и тишина, ще се потопите в магията на природата, само на крачка от динамиката на София.

Снимка: wikipedia.org

Паркът, открит през 1979 г. по инициатива на Людмила Живкова за Международната детска асамблея „Знаме на мира“, провеждана под егидата на ЮНЕСКО, първоначално бил замислен като еднократно събитие.

По време на четирите асамблеи, деца от целия свят са създали заедно и опознали различни култури. Всяка делегация е донесла камбана и уникален растителен вид. От 68-те първоначални камбани през 1979 г., днес броят им е около 100, съставящи великолепен ансамбъл, който продължава да вдъхновява посетителите със своето послание.

След успешния старт и положителния отзвук, той започва да се организира на всеки три години.

Разходка в приказния каменен град
Снимка: Моника Иванова

Ако искате да се потопите в детските си мечти и да се насладите на вълшебния свят на приказките, имаме прекрасно предложение за вас и вашето семейство. Ще се отправим към каменните къщички край град Луковит и село Карлуково – едно наистина магично кътче от нашата страна, където природата и фантазията се съчетават в съвършена хармония.

Каменните къщички се намират край град Луковит, в област Ловеч, на около 113 км от София. Градът се разпростира на двата бряга на река Златна Панега и е обграден от живописни скални формации. Къщичките са разпределени в две основни групи: едните се намират в Златния парк на Луковит, а другите – край село Карлуково, в близост до пещера „Проходна“.

Снимка: Kristafar Kirilov

Привлекателността на района се подсилва от каменните пеперуди и цветя, разположени в полето. Те създават омагьосваща атмосфера, която допълва магията на този уникален кът. Оставете автомобила си близо до тях и се потопете в чудесата на разходката. Пригответе се да се изгубите в приказната обстановка, където каменните къщички, пеперудите и цветята създават хармония между човешкото творчество и природата.

Залез при Лакатнишките скали
Снимка: Андрей Деновски

Лакатнишките скали и екопътеката към паметника „Септемврийци“ са идеално място за еднодневна разходка от София, особено за онези, които обичат да се любуват на оранжевите залези в края на деня през уикендите. Това място съчетава величествени гледки с възможността да се потопите в мистиката на две впечатляващи пещери – „Темната дупка“ и „Ръжишката“.

Снимка: Pixabay

Скалите край Лакатник не само разкриват спираща дъха панорама към Искърското дефиле, но и разказват историята на българския алпинизъм, започнала именно тук през 1925 г. Високо над скалите се намира заслон „Орлово гнездо“, издигнат през 1938 г., който сякаш бди над това магическо място. За тези, които търсят по-дълбоко потапяне в природата, тук е разрешено дивото къмпингуване, предоставяйки възможност да прекарате няколко дни сред спокойствието на планината, под звездното небе, докато скалите и гората ви разказват своите вечни истории.

От върха на Черната скала
Снимка: Tabakoff photography

Черната скала, природна забележителност в района на Боровец недалеч от София, е идеално място за кратка и лека разходка през уикенда. Пътеката, която води до нея, минава почти изцяло през сенчеста гора, което я прави перфектно убежище от летните жеги. А през есента, гората е потънала в багри, които дори сенките не успяват да потиснат.

Маршрутът започва от паркинг в североизточната част на курорта Боровец, където информационно табло и указателни стрелки ясно насочват към пътеката. Тя е добре маркирана със синя маркировка и знаци, които водят през широк черен път – на разклоненията му трябва да се поема наляво.

Снимка: haiduk-tourist.blogspot.com

Черната скала обаче носи със себе си и тежка история. След преврата през 9 септември 1944 г. там са били убити много хора без съд и присъда. В тяхна памет на мястото са поставени възпоменателна табела и метален кръст. Той ни напомнят за трагичните събития от миналото, придавайки допълнителна дълбочина и смисъл на това красиво, но мрачно място.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас