Маса за един? Барселона забрани на хората да се хранят сами в ресторантите

Маса за един? Барселона забрани на хората да се хранят сами в ресторантите

Сподели

Маса за един? Вече не. Или поне в Барселона. Група испански ресторантьори в Барселона са започнали да забраняват на посетителите да резервират маси за един човек. Аргументът им е, че това е „вредно“ за бизнеса. „Mesa para uno?“ е фраза от пътеводителя, която се приема хладно от сервитьорите в Испания. Сега някои по-популярни ресторанти започват да отказват на посетителите да седнат сами. Практиката стана особено разпространена в ресторантите в центъра на Барселона – на известната улица „Carrer de Blai“. Тя е добре позната със своите тапас барове, и в квартал Eixamplе.

По протежение на „Carrier de Bali“ масите на открито са ценни. Ресторантьорите твърдят, че е безсмислено да се дава такава маса на самотен посетител, когато има група с туристи, които чакат да я заемат. Към самотните посетители често се отнасят с подозрение или още по-лошо – със съжаление.

Ресторантите традиционно запазват малки масички в мрачни вътрешни ъгли за самостоятелни посетители, но практиката да им се отказва достъп е спорна.

Не само самостоятелните пътници, но и местните жители са засегнати от новата практика на гостоприемство

Това е гореща тема в испанските социални медии. Националният вестник „El País“ интервюира засегнати самостоятелни посетители, които твърдят, че са били отхвърлени, защото не са имали с кого да се хранят. Един от тях разказва, че по погрешка е бил настанен на маса за двама, а сервитьорът е разбрал, че никой няма да дойде. Той бил помолен да напусне. „На първата тераса, където получих маса, бързо дойде сервитьор и ми каза, че е резервирана. Това не беше така. Веднага щом станах, група чужденци, които бяха зад мен, седнаха“, разказва бъдещият ресторантьор.

Някои каталунци описват, че им е казано, че

има ограничение от 45 минути за самостоятелни маси,

преди да бъдат изгонени от терасата. Друга самостоятелна посетителка на ресторант разказва пред „El Pais“, че това не е просто въпрос на пари. След като ѝ било отказано многократно, тя предложила да доплати разликата, само за да не бъде отблъсната. „Последният път много се разстроих и им казах, че ако е въпрос на пари, съм готова да играя тяхната игра. И че ако ще се занимаваме с ненаситен капитализъм, колко е минимумът, който трябва да платя, за да мога да седна на терасата и да вечерям. Те ми казаха, че не е заради това, просто не мога да седя сам“.

Едно от кафенетата в града пък е създало система за билети за клиенти, които искат да седнат на терасата му.

Друго въведение, което също среща неодобрение от страна на испанците е това, че не им е позволено да пият питие преди вечеря или обяд на масите на терасата. Причината е въвеждането на часове за хранене в чужбина. Тоест хората, които решат да отидат и да пият по обяд или преди 20:00 часа, са връщани, тъй като масите се използват за обяд или вечеря.

Актуално

Избрано за вас