Подаряват се къщи на острова на богатите – Нантъкет: Има ли уловка?

Снимка: Pixabay

Подаряват се къщи на острова на богатите – Нантъкет: Има ли уловка?

Снимка: Pixabay
Сподели

Остров Нантъкет, разположен близо брега на Кейп Код, отдавна е дом на идилични летни почивки за богатите и известните. Средната продажна цена на имотите там е 3,6 млн. долара, според Realtor.com. Много къщи обаче струват много повече, пише Business Insider.

Но в рязък контраст със статистическите данни за жилищата е друга често срещана практика на Нантъкет:

раздаването на жилища

безплатно.

В случая обаче има и уловка – къщата ще ви излезе без пари, но трябва да я преместите, което може да ви коства значителни средства.

Много богати летовници купуват имоти на Нантъкет с намерението да разрушат вече съществуващите имоти и да построят мечтаните къщи, казва Ан Кушпа. Тя е изпълнителен директор на Housing Nantucket, организация с нестопанска цел, която създава достъпни жилища за целогодишната общност на острова.

„Понякога, когато някой купува имот, земята струва много повече от жилището, което се намира върху нея“, казва тя пред Business Insider.

Съгласно правилото на Нантъкет за отлагане на събарянето – всеки дом с „потенциал за повторно използване“

трябва да бъде обявен за продажба в градския вестник

в продължение на 30 дни. Не е задължително да се предлага „безплатно“, но това се е превърнало в обичайна практика, защото повечето собственици предпочитат да не плащат разходите по премахването, изтъква Кушпа. 

Адвокатът по недвижими имоти Стивън Коен представлява „свободен“ дом в квартал Миакомет, известен с общественото си голф игрище и сладководно езеро. Данъчната му оценка е близо 800 000 долара. Той казва, че вече е получил 25 имейла от заинтересовани страни.

„Купувачът“ трябва да плати за преместването на къщата, което обикновено включва

вдигането ѝ от сегашната основа и поставянето ѝ на ремарке,

което се кара бавно до друго място на острова. Преместването на жилище с площ 2 500 кв. м може да струва поне 100 000 долара, казва Коен. Колкото по-голяма е къщата, толкова по-висока е цената за преместването ѝ.

Преместването на „свободна“ къща в даден имот обаче е много по-евтино, отколкото изграждането на изцяло ново жилище. Коен каза, че построяването на къща в Нантъкет с площ 2 500 квадратни метра струва около 2 милиона долара.

„Когато живеете на остров, ресурсите ви са ограничени“, смята той, цитиран от БТВ.

Преместването на къщи в Нантъкет става все по-популярно. Преди десет години на острова са издадени само 19 разрешителни за преместване на жилища или апартаменти, според Nantucket Current. През 2022 г. само до октомври са издадени 91. Много

премествания на къщи се случват в извънсезонните месеци

в края на годината, така че годишната цифра вероятно е още по-висока, според Current.

„Безплатните“ къщи могат да бъдат с различни размери – от малки вили до имения, допълва Коен. Някои жители дори разделят къщите на по-малки части и ги преместват в нови имоти, където служат за гаражи или басейни.

За преместването на къщата е необходимо разрешение от пожарната и полицията, както и затваряне на пътищата на острова.

Преместването на къщи се извършва само през есента, зимата и пролетта. През лятото те се спират поради засиления туристически трафик на острова.

Актуално

Избрано за вас