Донатела Версаче: Момичета, не преследвайте лайкове

Донатела Версаче: Момичета, не преследвайте лайкове

Сподели

Замислена и самоиронична, Донатела Версаче е рокзвезда, но и едновременно с това много земна и забавна.

От 10-ия етаж на новата лъскава централа на Versace в Милано, където се намира нейният пентхаус офис, Донатела дава интервю за британския The Telegraph. Ръководителката на модната редакция на изданието Лиса Армстронг я пита какъв е съветът ѝ към по-младите жени днес, а Донатела отговаря мигновено.

„Да не преследват лайкове или последователи, защото затъването в неща, които са временни, може много бързо да излезе извън контрол“.

Донатела знае за какво говори и именно това я прави силна. „Но защо младите хора трябва да ме слушат?“ – смее се тя. „Дъщеря ми със сигурност не го прави“.

Заедно с 36-годишната си дъщеря Алегра

В навечерието на седмото си десетилетие Донатела Версаче е начело на компания, която е по-голяма от всякога, след като Capri Holdings – модната група, основана от Майкъл Корс, която притежава и Jimmy Choo – я купи преди пет години за малко над 2 млрд. долара.

Преди няколко дни шоуто на Versace акостира във Франция за филмовия фестивал в Кан, където

дебютира колекция Vacanza, създадена от Донатела и Дуа Липа.
„Празникът“ от Донатела Версаче и Дуа Липа.

А в началото на май дизайнерката, облечена в корсет и не приличаща на никоя друга жена на 68-годишна възраст, беше на червения килим на Met Gala в чест на Карл Лагерфелд. Тя проектира тоалета на Ан Хатауей за тази вечер – интерпретация на „Шанел“ от страна на „Версаче“, в която роклята на Лиз Хърли от 1994 г. с безопасни игли беше преработена във ванилов туид.


За да бъде сред големите играчи в днешно време, марката трябва да прави такива „активности“ на всеки няколко месеца. Звучи изтощително, нали.

Освен всичко останало, Донатела трябва да е и в добра физическа форма. Тя поддържа форма, като прави много пилатес, храни се предимно със зеленчуци, риба и понякога кафяв ориз, а в петък работи от дома си на езерото Комо. Дизайнерката най-накрая е отказала цигарите. Сега държи в ръката си незапалена електронна цигара с вкус на банан, която е по-добра от двата пакета Marlboro, които пушела на ден до скоро.

Заедно с Ан Хатауей в Нюйоркския Музей на изкуството „Метрополитън“

Според автора на статията в британския вестник, Донатела Версаче подценявала постиженията си в компанията. Армстронг коментира:

„Има нещо впечатляващо в начина, по който е оцеляла и в крайна сметка процъфтяла“.

Коментарът на Донатела е недвусмислен:

„Понякога човек трябва да се опари“.

Имаше момент – средата на 90-те години – когато бизнесът на Versace изглеждаше несигурен. Философията на брат ѝ Джани „повече е повече“, която се изразяваше в натрупване на барокови десени върху животински щампи, украсяване на всичко със златни глави на Медузи и каишки, винаги е предизвиквала разногласия. Но неговият гений в шиенето и голям творчески размах му печелят единодушно уважение. През 1985 г. той е първият моден дизайнер със самостоятелна изложба във V&A. Освен това проектира костюми за La Scala, Кралската опера и операта в Сан Франциско. Дори съперникът му Армани го определя като „велик творец“.

Джани и Донатела / списание People

След смъртта на Джани през 1997 г. Донатела се заема с управлението.

Като връх в нейното творчество се приема, дълбоката рокля с щампа на джунгла, която Дженифър Лопес носи през 2000 година. Тя е толкова известна, че Google създава Google Image Search по този повод.

„Удивителното в тази рокля е, че всичко беше съвсем непредвидено. Тя просто я хареса и я облече“,

споделя Донатела Версаче.

Фотокредит: Shutterstock 

Ако роклята на Джей Ло е връх, то не липсват и спадове, дори катастрофи. Представянето на колекция пролет/лято 2005 в Милано, например бива описано като „предизвикателно куцане“. Тогава приходите на марката спадат с 300 милиона евро след смъртта на Джани.

„Хората с право говорят за таланта на Джани“, казва Флур Робъртс, ръководител на отдел „Луксозни стоки“ в Euromonitor International, компания за пазарни проучвания.

„Но има причина Capri Holdings да плати толкова висока цена и да влее толкова много енергия във Versace – това е Донатела. Тя е в основата на всичко. Тя познава културата на тази къща отвътре“, коментира още Робъртс.

Фотокредит: Shutterstock

През първите 42 години от живота си Донатела има славата на разглезената сестра на Джани. Има още един брат, Санто – най-възрастният от триото, който години наред ръководи бизнеса. Имат и сестра Тина, по-възрастна от всички, която умира на 12-годишна възраст от тетанус.

„Имах щастливо детство, но бяхме много дисциплинирани като семейство“, казва Донатела.

Двамата с Джани се обожавали, но на моменти отношенията им били сложни. Донатела и тогавашният ѝ съпруг Пол Бек, модел на Versace и баща на двете ѝ деца – Даниел и Алегра, били толкова близки с Джани и приятеля му Антонио Д’Амико, че живеели едва ли не заедно. Понякога обаче семейната динамика можела да стане драматична.

„Версачеви“ не са били особено склонни към публичност. Джани е първият, който облича знаменитости.

Армани вероятно би оспорил това – той е начело на холивудската инвазия, когато облича Ричард Гиър за „Американско жиголо“ през 1980 г., тогава Versace е едва на две години.

Но докато Армани предпочита актьорите от А-листата, Джани Версаче обича всички.

Принц, Елтън, Джордж Майкъл, Стинг и Труди Стайлър – той проектира сватбените им тоалети.

Кристофър Кейн, британският дизайнер, който работи с Донатела през 2009 г., когато тя възобновява Versus – брандът, който създава като отделна линия с благословията на брат си през 1989 г., казва, че заслугите ѝ за успехите на компанията са по-големи, отколкото ѝ се признават.

„Джани беше един от най-големите в модата и двамата заедно бяха част от нещо толкова прогресивно и ново в историята на модата. Донатела беше тази, която оспори представата на обществото за това как жените могат да се обличат и чувстват. Дори и сега няма студент по мода или студио, който да няма тяхна снимка на стената“, казва Кейн.

Тя е имала влияние, без да носи отговорността да ръководи голяма компания.

В онези времена без социални медии вероятно е било много по-забавно да си известен.

Но през 1997 г. Джани е убит във ваканционния дом на семейството в Маями. Донатела, заедно с 11-годишната си дъщеря Алегра, наследява голяма част от компанията.

Донатела трябва да порасне, да се издигне и да стане публичното лице на марката в момент, когато се чувства „разрушена“ отвътре. Разрушението отчасти е причинено от самата нея – пиене, наркотици… Алегра е болна от анорексия.

Не е било лесно. Години наред тя скърби вътрешно, докато се опитва да държи компанията на повърхността под обстрела на жълтата преса. И така до днес, когато Versace достига нови висоти особено с хитово шоу в Лос Анджелис, което възхити както звездите, така и критиците.

А Донатела би добавила само:

„Понякога хората обличат рокля и казват, че не могат да дишат. Казвам им да свикнат“.

Фотокредит: Getty Images / RAHI REZVANI / Shutterstock

Актуално

Избрано за вас