Хотел предлага „пътуване“ във времето с Ориент Експрес

Снимка: luxurytraintickets.com

Хотел предлага „пътуване“ във времето с Ориент Експрес

Снимка: luxurytraintickets.com
Сподели

На 4 октомври 1883 г. Ориент Експрес започва първото си пътуване от Париж до Румъния, преминавайки през територията на шест държави. 140 години по-късно бивша банка в стария център на Букурещ, превърната в хотел за 42 млн. евро, предлага пътуване във времето с Ориент Експрес.

“Пътническият влак на дълги разстояния, създаден през 1883 г. от френското дружество Compagnie Internationale des Wagons-Lits, е бил олицетворение на несравнимата елегантност на Бел Епок. В навечерието на зимните празници искахме да пресъздадем тази епоха с нейното величие и изтънчено богатство, затова превърнахме фоайето във вагон, като използвахме оригинални снимки и предмети. Искаме да

пренесем хората във времето,

в което всяко пътуване е било приказка”, разказват за мениджърите на хотела.

За да бъде пълно изживяването, музиката и кулинарните специалитети през този месец също са в духа на Ориент Експрес.

Сградата привлича туристи от цял свят не само с вътрешната и външната украса, но и с историята си. Тук са

първите стенописи в Румъния, направени от жена.

Някогашният офис на председателя на банката днес е президентският апартамент на хотела. Коктейлите се сервират в бар, разположен в бившия сейф на финансовото учреждение.

Обновяването и реставрацията на сградата, която е със статут на исторически паметник, продължават три години. Местни майстори успяват да възстановят характерния стил на Румъния от периода между двете световни войни. В екипа е и

българката Елиза Йокина,

която от 26 г. живее в Румъния и работи като архитект, пише БТА.

Основана през 1848 г., Марморош Бланк Банк (Marmorosh Blank Bank) първоначално функционирала като търговска къща, която се занимавала с търговия на строителни материали и с кредитиране. Постепенно институцията се трансформирала в банка и е имала изключителното право да участва в бизнеса за закупуване на оръжия, необходими в румънската война за независимост (1877 г.).

Актуално

Избрано за вас