Да носиш пентхаус на рамото си: Кои са 9-те най-скъпи чанти в света

Фотокредит: Dok. Debbie Wingham

Да носиш пентхаус на рамото си: Кои са 9-те най-скъпи чанти в света

Фотокредит: Dok. Debbie Wingham
Сподели

Красивите чанти винаги са били сред най-търсените и обичани от дамите аксесоари, които допълват облеклото или подчертават класата на обувките. Спомняте ли си чантата Birkin,

за която имаше списък с чакащи за 5 години напред и до която Саманта от „Сексът и градът“ се добра с измама,

използвайки името на холивудската звезда Луси Лиу?

В глобалния свят, извън битовата матрица на ежедневието ни, чантите са много повече от практична вещ, в която можеш да побереш несесер с козметика, екип за фитнес и цял заводски хляб.

Те са бижу, понякога с истинска колекционерска стойност,

а най-често – на стойността на пентхаус, или на цяло имение в Холивуд.

artportal.news подбра част от най-скъпите чанти в света, чието място от гледна точка на масовия потребител е зад витрина като музеен експонат.

Фотокредит: The Wendy Williams Show/YouTube
Upcycled Easter Egg

Самоопределящата се дизайнерка на знаменитости Деби Уингам е известна със своите свръхлуксозни поръчки. Това произведение, оценено на 6,7 милиона долара, е проектирано за анонимен американски клиент през 2019 г., който подсигури част от старите си бижута и шалове като основен материал за чантата.

Фотокредит: Reuters
Mouawad 1001 Nights

Този екстравагантен хибрид между клетка и затворническо кълбо от вериги е проектиран от бижутера Робърт Моуард. Включва 18-каратово злато и 4 517 безцветни, жълти и розови диаманта. Завършено е от 10 занаятчии в рамките на 8 800 часа. Чантата със скъпоценни камъни спечели Световен рекорд на Гинес за най-ценна чанта през 2010 г., където беше оценена на 3,6 милиона долара.

Фотокредит: Listing
Hermès Chaine d’Ancre

За да не се бърка с изрязаните кожени чанти, които се виждат в колекцията пролет/лято на Hermès за 2020 г., това бижу е от колекцията Haute Bijouterie на Maison за 2012 г., проектирана от творческия директор на Fine Jewelry Pierre Hardy. Облечена в бяло злато с над 11 000 диаманта, тази вещ може да кацне на рамото на собственик с 2 милиона излишни долара.

Фотокредит: Sekhon Family Office
Hermès Birkin

Тази уникална чанта, произведена от японския дизайнер Гинза Танака през 2008 г., се отличава с изцяло платинено тяло, украсено с над 2 000 диаманта. Изненадващо функционална, украсената каишка може да се сваля и да се носи като огърлица, а 8-каратовият крушовиден диамант, разположен в центъра на чантата, може да се носи като брошка. Чантата беше оценена на цена от 1,9 милиона долара.

Фотокредит: Sekhon Family Office
Cleopatra Clutch

Този модел беше задължителен аксесоар на червения килим на наградите на Академията, носен от актриси като Хелън Мирън, Анджелина Джоли и Кейт Уинслет. Всяка персонализирана клъч чанта, варираща от 100 000 до 400 000 долара, е уникална комбинация от екзотични кожи, фини бижута и благородни метали.

Фотокредит: ET Bureau
Hermès Himalaya Birkin

Чантата от серията Himalaya е мечтата на  всяка дама-колекционер. Изработена е от кожа на нилски крокодил и внимателно боядисана, за да прилича на заснежените Хималаи. Най-скъпият Himalaya Birkin досега – Matte Himalaya Niloticus крокодилски диамант Birkin от 2010 г. с 18-каратово бяло злато и диамантен обков – беше продаден за 379 261 долара на търг в Christie’s.

Фотокредит: Sekhon Family Office
Diamond Forever

През 2008 г. Chanel пусна ограничено издание, серия от 13 от своите класически чанти с капак. Чантата от алигатор, включваща 18-каратово бяло злато, инкрустирано с диаманти, заключваща се закопчалка „C“ е оценено на 261 000 долара.

Фотокредит: Sekhon Family Office
Precious Rose

Джудит Лейбър донесе дух и светлина на модната сцена както с нейния характер, така и с нейните ослепителни творения. Създадена през 2010 г.  от 18-карата бяло злато, тази чанта е инкрустирана с 1 016 диаманта, 1 169 розови сапфира и 800 турмалина. Цената й е 92 000 долара.

Фотокредит: Xupes
Tribute Patchwork

Проектиран от Марк Джейкъбс, тогавашен творчески директор на Louis Vuitton, Tribute Patchwork е едно от най-игривите и закачливи произведения на модната къща. Комбинация от 15 чанти и оценена на 45 000 долара и е показана в колекцията пролет/лято 2007 г. Произведени са само 24 бройки. Чудите се кой е най-известният собственик на тази чанта? Бионсе.

 

Актуално