Ретро автомобилите отново набират скорост

Снимка: Shutterstock / katacarix

Ретро автомобилите отново набират скорост

Снимка: Shutterstock / katacarix
Сподели

Ретрото отново е на мода и набира все по-голяма скорост. Във времена на технологичен възход, много колекционери избират ретро автомобилите като привлекателна възможност  избират  да се върнат в миналото. Колекционерската култура носи страст и адреналин. Притежаването на ретро кола е признак на престиж и авторитет. Това е скъпо удоволствие, което само малцина късметлии могат да си позволят. Съществува негласно правило, според което един автомобил трябва

да е произведен ​​преди поне 40 години, за да носи гордата титла „ретро“.
Снимка: Shutterstock / Roger Ilyas

Като ретро автомобил може да бъде дефиниран и модел, пуснат по-късно, но за това трябва да е представител на рядка серия., пишат от Actualno. Без колебание дори автомобили, произведени през 70-те години на миналия век, се включват в категорията на ретро колите. Мечтата на всеки колекционер е да попадне на модел, който от самото начало наброява не повече от няколкостотин екземпляра. В историята на световната автомобилна индустрия има и модели, произведени в количества от няколко десетки бройки – лукс, до който могат да се докоснат само най-богатите.

Ето защо ретро автомобилите са повече от просто носталгия
Снимка: Shutterstock / Mr.Nikon

Ретро возилата отново са в центъра на вниманието, завладявайки автомобилните ентусиасти, които оценяват историческото им значение и уникалния им характер. От Mechanic insider представят няколко причини , поради които тези класически превозни средства възвръщат популярността си сред любителите на колите.

Класическият дизайн на автомобилите издържа теста на времето. Техните емблематични модели и характеристики често се разглеждат като изкуство и

се ценят много повече от по-утилитарната естетика

на много съвременни автомобили. По-старите коли не са толкова сложни и не разчитат на компютърни системи, което улеснява ремонта и модифицирането им без специализирано оборудване. Тази простота е голям стимул за механиците, които обичат сами да се грижат за возилото, което притежават.

Shutterstock / Nejron Photo

Шофирането на ретро автомобил е изключително преживяване. Липсата на модерни механизми като контрол на сцеплението или електрическо кормилно управление свързва водача директно с техниката на шофиране. Това предизвиква

усещане за носталгия,

което не може да се сравни с по-новите модели. Те припомнят различни епохи от автомобилната история, всяка от които има свой уникален вкус и стил. Притежаването на класически автомобил често е символ на изключителност поради ограничените му брой. Шофирането на рядък модел ви отличава от тълпата и ви

дава усещане за индивидуалност.
Снимка: Shutterstock / Thomas Trompeter

Създават се динамични и приятелски настроени общности, които често са съсредоточени около автомобилни изложения, търгове и срещи. Тази култура добавя социален елемент към хобито. За много хора процесът на възстановяване на ретро автомобил е страстно занимание. Предизвикателството да се върне първоначалният блясък на разрушения класически автомобил е невероятно удовлетворяващо.

Въпреки че класическите автомобили невинаги отговарят на съвременните стандарти за ефективност, много от тях могат да бъдат модернизирани. Ентусиастите често обичат да подобряват двигателите, окачването и спирачките до съвременните стандарти, като същевременно запазват класическата естетика. Звукът на двигателя на ретро автомобилите е неповторимо вълнуващ и често липсва в съвременните по-тихи и по-производителни двигатели. На много места

по-старите превозни средства са освободени от някои правила за емисии и безопасност,

които се прилагат за по-новите модели. Това ги прави по-лесни, а понякога и по-изгодни за притежание и експлоатация. Съвременните технологии позволяват модернизирането на класическите автомобили с нови технологии – като например електрически задвижвания, което ги прави по-използваеми и екологични.

Снимка: Shutterstock / Maltsev ILya

Много класически автомобили имат богата история като състезателни коли, което допринася за тяхната привлекателност. Притежаването на кола, която е била на пистата, ви свързва със златната ера на автомобилните надпревари.

Известните личности и техните ретро автомобили
Робърт Дауни-младши
Снимка: Jon Kopaloff/Stringer/Getty Images

Робърт Дауни-младши е придобил значително богатство в резултат на работата си с Marvel и ролята си на Железния човек. Той обича да купува класически и ретро автомобили и в момента притежава поне две дузини. Една от любимите му коли е Corvette Stingray от 1965 г. Притежава също така Mustang от 70-те години на миналия век, Mercedes-Benz от 70-те години на миналия век, Audi R7 и R8 и много други.

Джордж Клуни
Снимка: White House/Pete Souza

Любимият автомобил в колекцията му не е закупен, а е семейна реликва. Баща му Ник Клуни купува през 1958 г. Chevrolet Corvette V8 C1 кабриолет във вишневочервен цвят, а в последствие той отива при актьора.

Клуни притежава огромен брой ретро автомобили, включително Porsche Carrera и двуместен Tango 600, но това не е всичко. Звездата е почитател и на мотоциклетите, а колекцията му е доста богата.

Бионсе
Снимка: NBC

Едно от най-известните ѝ превозни средства включва Rolls-Royce Convertible Silver Cloud от 1959 г. По случай 25-ия рожден ден на Ноулс съпругът ѝ Джей-Зи ѝ подарява автомобила. Самият той също притежава колекция от скъпи автомобили, чиято обща стойност се оценява на 15 млн. долара. Само Ролс-Ройсът на Бионсе струва един милион долара.

Бен Афлек

Снимка: Frederick M. Brown/Stringer/Getty Images

Изборът на автомобил на Бен Афлек винаги е превъзходен. Когато изигра емблематичната роля на Батман, той имаше възможност да се качи на Батмобила, но истината е, че актьорът предпочита да кара собствените си класически автомобили. Любимият му модел е Chevelle SS 396 от 1966 г.

Никълъс Кейдж
Снимка: Pascal Le Segretain/Getty Images

Никълъс Кейдж е известен с екстравагантните си покупки, някои от които са на границата на лудостта. Веднъж той се впуска в наддаване с Леонардо ди Каприо за череп на Ти-Рекс, който се продава на търг в Природонаучния музей в Манхатън. По това време цената на черепа е 276 000 долара.

Една от по-разумните му инвестиции включва Lamborghini Miura SVJ от 1971 г. – кой не би искал такава кола? Ламбото е било собственост на бившия шах на Иран, Мохамед Реза Пахлави. Кейдж наддава по телефона и печели търга за автомобила, който струва 446 820 долара.

Къде може да се насладите на класически ретро автомобили в България през лятото?

И това лято много от любителите на старите коли ще изложат своите колекции по Българското Черноморие.

„Бургаски авто-мото клуб РЕТРО“  организира „XVII-ти парад за класически автомобили и мотоциклети Бургас“, който ще се проведе на 6 юли (събота) в „Приморски парк“.

Снимка: burgas056.com

Тази  година Северното Черноморие отново ще бъде домакин на ClassicCar Излет 2024  в периода  12-14 юли. Отправна точка на автомобилните разходки ще бъде един от хотел „Лилия“ в Златни Пясъци, който се намира на първа линия.

Актуално

Избрано за вас