TOП 5 на най-скъпите храни в света

Снимка: Pixabay

TOП 5 на най-скъпите храни в света

Снимка: Pixabay
Сподели

Инфлацията принуждава потребителите да харчат все повече пари за своята храна. И докато някои хора трудно успяват да си позволят дори основни хранителни продукти, то други си позволяват да консумират едни от най-скъпите храни в света. Какво влиза в менюто им?

Хайверът Almas

Той несъмнено оглавява списъка с най-скъпите храни в света, достигайки 34 500 долара за килограм. Тя се добива от иранската есетра Beluga (наричана още Huso Huso). Иранската белуга създава две форми на хайвер: белуга и алмас. Хайверът от белуга се предлага на цена от 24 000 долара за килограм, според Marky’s. Хайверът Almas идва само от есетра албинос белуга, която е на възраст над 100 години, тъй като по-старите есетри имат по-гъбеста текстура от по-младите риби, според EHL Insights.

Снимка: Pixabay
Шафран

Шафранът е подправка, направена от изсушено близалце на цветето на шафрановия минзухар. Тя притежава уникален вкус и мирис, описан като флорален. Той наподобява мед и е леко горчив. Шафранът се продава между 10 и 20 долара за грам, предаде БТВ. Обикновено се отглежда в Иран и е често срещана съставка в испански, ирански, марокански и индийски ястия.

Снимка: Pixabay
Говеждо Кобе

Кобе е вид говеждо месо, което идва специално от говеда Wagyu. За да се счита за Кобе, добитъкът трябва да бъде роден, отгледан и обработен в японската префектура Хиого в Западна Япония. В Съединените щати говеждото Кобе може да струва 25 до 50 долара за унция в ресторантите, пише usatoday.com.

Снимка: Pixabay
Червен тон

Червеният тон е основна съставка за суши и сашими в Япония. Има маслен, богат вкус и нежна текстура. Поради популярността му в световен мащаб прекомерният улов в Атлантическия, Тихия и Индийския океан превръща червения тон в застрашен вид. В Токио през януари 2023 г. червен тон от 212 кг беше продаден на търг за 273 000 долара, което се равняваше на 1287 долара за килограм. Единично парче червен тон може да струва между 10 и 80 долара в суши ресторант.

Снимка: welshtruffles.com
Бели трюфели

Белите трюфели или трюфелите Алба допълват списъка с най-скъпите храни в света, намиращи се предимно в района на Пиемонт в Италия, както и в части от Хърватия и Словения. Една унция бели трюфели може да струва над 250 долара. Трюфелите са ядливи спори на вид подземна гъба с нотки на дъб и чесън.

Актуално

Избрано за вас