Влагат метал от Айфеловата кула в олимпийските медали

Снимка: PARIS 2024 OLYMPICS

Влагат метал от Айфеловата кула в олимпийските медали

Снимка: PARIS 2024 OLYMPICS
Сподели

Олимпийските игри през 2024 г. ще позволят на медалистите да вземат със себе си частица от Париж. Организаторите разкриха, че медалите за Олимпийските игри ще имат по едно парче желязо от Айфеловата кула. За създаването на революционния дизайн комитетът по планирането се обърна към френската бижутерска къща Chaumet.

„Консултирахме се с архивния отдел, като имахме предвид две основни идеи: да

обработим това парче от Айфеловата кула

във формата на шестоъгълник, за да представим Франция. Искахме да го поставим в центъра на медала“, заяви творческият директор на Chaumet Клементин Масонат пред Olympics.com.

В центъра на всеки медал има „желязо, което е оставено в оригиналния си цвят. То е щамповано с емблемата на Олимпиадата в Париж през 2024 г., за да се получи „двуцветен ефект“.

Параолимпийските медали пък ще бъдат инкрустирани и с иконата на Айфеловата кула.

„Организаторите на игрите поставиха спортистите в центъра на проекта. Искахме да имаме сходни медали за олимпийците и параолимпийците,както и те да включват парче безценно желязо от Айфеловата кула“, заяви петкратният носител на златен медал биатлонистът Мартен Фуркад предаде People.

Настроението беше споделено от президента на организационния комитет Тони Естанже, който подчерта в изявление, че планират медалите да бъдат „наистина уникални“.

„Ако медалите притежават такава сила, то е и защото те са останали в историята, издание след издание, откакто са създадени съвременните Олимпийски игри. В Париж 2024 бяхме изправени пред ново предизвикателство – да увеличим медалите. Искахме те да  бъдат наистина уникални, да носят подписа на френската столица“, заяви Естанже.

Актуално

Избрано за вас