Ирландското кафе се ражда на борда на самолет

Ирландското кафе се ражда на борда на самолет

Сподели

Един от най-популярните коктейли на миналия век- ирландското кафе, се ражда на борда на самолет. Как едно кафе подправено с уиски, захар и сметана започна да се счита за върха на изтънчеността? artportal.news направи бърз преглед на историята на напитката, която тонизира с алкохолния си градус.

Мерилин Монро и Артър Милър се наслаждават на ирландско кафе, 1956. Снимка: The Shannon Airport Group.

В Ирландия алкохолът винаги е бил средство, чрез което обществото се сплотява. Няма значение дали в бара ще си поръчаш бира или пък малцов скоч, всяка напитка е патентована и те оплита в своя „социална мрежа“ от почитатели. Но какво можем да кажем за ирландското кафе?

Някога този коктейл е бил възприеман като форма на изтънченост,

в което се съдържа екзотична смесица от различни култури. Напитката е успяла да влезе в менютата на световните ресторанти. 

Ирландското кафе води своето начало през 40-те години на ХХ век. По това време една от американските авиолинии е изпълнявала къси полети между Америка и Ирландия. Историята гласи, че именно след един такъв полет, уморените американски пътници получават една

чаша кафе, поднесена с уиски и сметана,

за да смекчи нервите им и да ги накара да се почувстват по-добре. Напитките са приготвени от главния готвач – Джо Шеридан и са изглеждали невероятно, а на вкус напомняли на нещо, което ще стане сензация.

Широкото и глобално разпространение на коктейла в средата на ХХ век изиграва важна част, като изпълнява ролята на мека сила в политическите  разговори за развитието на търговията между различни нации. През 1952 г. по време

на една от важните срещи на Съвета на Европа в Страсбург са били изпратени няколко каси с ирландско уиски

На гърба на бутилките е била написана рецепта за ирландско кафе. 

До 1957 година напитката придобива още по-голяма популярност. Един от елитните хотели на Лас Вегас съобщава, че по това време, в рамките на една седмица клиентите си поръчват средностатистически по

1000 ирландски кафета

Напитката скоро е въведена в менютата на широко разпространената верига американски ресторанти Brown Derby в Лос Анджелис през същата година.

В пристанищното село Фойнс в Ирландия, където се счита, че за първи път е приготвен този световно известен коктейл, от 1993 г. се провежда ежегодно и

Международен фестивал на ирландското кафе

Събитието привлича посетители от цял свят, които се състезават за титлата Международен шампион на ирландското кафе.

Въпреки че днес продажбите на кафе в Ирландия и тези на ирландско уиски в международен план са скочили драстично, популярността на този изтънчен коктейл намаля. В забързаното ни ежедневие, в което редовно консумираме лате, капучино или флет уайт, удоволствието от чаша ирландско кафе ни изглежда чуждо. Може би този световно известен коктейл се нуждае от своя период на културно пробуждане.

Актуално

Избрано за вас