20 тайни на кокосовото масло – за здраве, отслабване и дълголетие

 20 тайни на кокосовото масло – за здраве, отслабване и дълголетие

Сподели

Към днешна дата има много проучвания, които показват, че кокосовото масло е една от най-здравословните храни на планетата. Използването на кокосовото масло и ползите от него надхвърлят границите на това, което повечето хора осъзнават, тъй като кокосовото масло е истинска суперхрана. Какви са ползите от него?

1. Подпомага лечението на болестта на Алцхаймер

При разграждането на средноверижните мастни киселини (MCFA) от черния дроб се образуват кетони, които са лесно достъпни за мозъка като енергия. Кетоните доставят енергия на мозъка, без да е необходим инсулин за преработване на глюкозата в енергия.

Изследванията показват, че мозъкът всъщност създава свой собствен инсулин, за да обработва глюкозата и да захранва мозъчните клетки. Проучванията показват също, че когато мозъкът на пациент с болестта на Алцхаймер губи способността си да създава собствен инсулин, кетоните от кокосовото масло могат да създадат алтернативен източник на енергия, който да подпомогне възстановяването на мозъчните функции.

2. Помага за предотвратяване на сърдечни заболявания и високо кръвно налягане

Кокосовото масло е с високо съдържание на естествени наситени мазнини. Наситените мазнини не само увеличават здравословния холестерол (известен като HDL холестерол) в организма, но и помагат за превръщането на „лошия“ LDL холестерол в добър.

3. Лекува инфекции на пикочните пътища и бъбреците и предпазва черния дроб

Известно е, че кокосовото масло изчиства и подобрява симптомите на ИПП и бъбречните инфекции. Съдържащите се в маслото MCFA действат като естествен антибиотик, като нарушават липидното покритие на бактериите и ги убиват. Изследванията показват също, че кокосовото масло директно предпазва черния дроб от увреждане.

4. Намалява възпалението и артрита

Високите нива на антиоксиданти, съдържащи се в кокосовото масло, намаляват възпалението и подобряват симптомите на артрита по-ефективно дори и от лекарства. Кокосовото масло потиска възпалителните клетки. То действа едновременно като аналгетик и противовъзпалително средство.

5. Превенция на рака

Кокосовото масло има две качества, които му помагат да се бори с рака, включително кетоните, произвеждани в маслото. Туморните клетки нямат достъп до енергията в кетоните и са зависими от глюкозата. Смята се, че кетогенната диета може да бъде възможен компонент за подпомагане на възстановяването на пациенти с рак.

6. Подсилване на имунната система (антибактериално, противогъбично и антивирусно)

Кокосовото масло съдържа лауринова киселина (монолаурин), за която е доказано, че намалява разпространението на кандида, бори се с бактериите и създава враждебна среда за вирусите. Много от съвременните заболявания се дължат на свръхрастеж на лоши бактерии, гъбички, вируси и паразити в организма.

7. Подпомага паметта и мозъчната функция

В проучване от 2004 г. е установено, че MCFAs в кокосовото масло подобряват проблемите с паметта при по-възрастни хора. При всички пациенти се наблюдава значително подобрение на способността им за припомняне след приема на тази мастна киселина. MCFAs се абсорбират лесно в организма и могат да бъдат достъпни в мозъка без използването на инсулин.

8. Подобрява енергията и издръжливостта

Кокосовото масло се усвоява лесно. То също така произвежда по-дълготрайна енергия и повишава метаболизма ви. Когато приемате качествено нерафинирано кокосово масло, можете да извлечете най-много ползи от кокосовото масло, тъй като неговите MCFA се изпращат директно в черния дроб, за да бъдат превърнати в енергия.

9. Подпомага храносмилането и намалява язвите на стомаха и улцерозния колит

Кокосът също така подобрява храносмилането, тъй като помага на организма да абсорбира мастноразтворимите витамини, калция и магнезия. Също така може да помогне за подобряване на бактериите и здравето на червата, като унищожава лошите бактерии и кандида. Дисбалансът на кандида по-специално може да намали стомашната киселина, което причинява възпаление и лошо храносмилане.

10. Може да помогне за намаляване на симптомите на заболяване на жлъчния мехур и панкреатит

Проучване показва, че приемът на кокосово масло облекчава натоварването на панкреаса. Освен това тази суперхрана е толкова лесна за усвояване, че е известно, че подобрява и симптомите на заболяване на жлъчния мехур. Заменете други дълговерижни мазнини с кокосово масло, за да подобрите здравето на жлъчния мехур и на целия организъм.

11. Може да подобри кожни проблеми (изгаряния, екзема, пърхот, дерматит и псориазис)

Кокосовото масло е чудесно като средство за почистване на лицето, овлажнител и слънцезащитен крем, но то може да лекува и много кожни заболявания. Мастните киселини (каприлова и лауринова) в кокосовото масло намаляват вътрешното и външното възпаление и овлажняват, което ги прави чудесно решение за всички видове кожни заболявания.

12. Помага за предотвратяване на заболявания на венците и кариеси

Кокосовото масло се използва от векове като начин за почистване на устата от бактерии и подпомагане на лечението на пародонтоза. Ако искате да излекувате венците си и да възстановите зъбите си, използвайте масло поне три пъти седмично.

13. Подкрепя здравето на костите

Оксидативният стрес и свободните радикали са двата най-големи виновника за остеопорозата. Тъй като кокосовото масло има високи нива на антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали, то е водещо естествено средство за лечение на остеопороза.

14. Помага при диабет тип II

Когато клетките отказват да реагират на инсулина и вече не приемат глюкоза за енергия, те се считат за инсулинорезистентни. Тогава панкреасът изпомпва повече инсулин, за да компенсира, и създава цикъл на свръхпроизводство. Инсулиновата резистентност е предшественик на диабет тип II. Проучванията показват, че MCFA в кокосовото масло помагат за балансиране на инсулиновите реакции в клетките и насърчават здравословния храносмилателен процес.

15. Кокосово масло за отслабване

Поради способността на кокосовото масло да създава енергия и факта, че не съдържа въглехидрати, не е чудно, че то е полезно за отслабване. То спомага за изгарянето на мазнините и калориите, намалява апетита и особено полезно за загубата на коремни мазнини.

16. Изграждане на мускули и намаляване на телесните мазнини

Проучванията показват, че MCFA не са добри само за изгаряне на мазнини и намаляване на метаболитния синдром – те са чудесни и за изграждане на мускули. MCFA, които се съдържат в кокосовия орех, се използват и в популярни продукти за подпомагане на мускулния растеж.

17. Ползи от кокосовото масло за грижа за косата

Ако имате пърхот или суха коса, кокосовото масло има перфектните мастни киселини, които помагат за подобряване на тези състояния. Всъщност има толкова много неща, които кокосовото масло може да направи за косата.

18. Кандида и инфекции с дрожди

Проучване, публикувано в списание Antimicrobial Agents and Chemotherapy, установява, че каприновата и лауриновата киселина в кокосовото масло са ефективно естествено средство за лечение на кандида албиканс и инфекции с дрожди.

19. Кокосово масло за борба със стареенето

Кокосовото масло подобрява нивата на антиоксидантите и може да забави стареенето. То действа чрез намаляване на стреса върху черния дроб и понижаване на оксидативния стрес.

20. Кокосово масло за хормонален баланс

Ползите за здравето от кокосовото масло включват и хормоналния баланс. Кокосовото масло може да спомогне за естествения баланс на хормоните, тъй като е чудесен източник на наситени мазнини, включително лауринова киселина. Проучванията са установили, че кокосовото масло може да бъде отлична мазнина за консумация по време на менопауза и също така може да има положителен ефект върху нивата на естроген.

Актуално

Избрано за вас