7 съвета за меки устни в студените месеци

7 съвета за меки устни в студените месеци

Сподели

Хронично сухите и напукани устни са изключително често срещани и също толкова неприятни. И макар че през зимата те със сигурност се влошават, студеното време не е единствената причина за сухота на устните. Всичко – от облизването на устните, през начина на хранене, до вида на използвания балсам за устни – може да изсмуче влагата от устните ви, оставяйки ви с неприятна сухота и лющещи се участъци.

Причините за напуканите устни

„Устните са много чувствителна зона на лицето, която често е изложена на по-тежки условия от другите зони“, казва сертифицираният дерматолог д-р Рейчъл Назарян. Те се считат за област с „лигавична мембрана“ и имат различен баланс на влагата от останалата част на лицето. Устните също така абсорбират локалните съставки по-ефективно от нормалната кожа и също могат да изпитат голяма загуба на вода. Това, както и фактът, че те нямат мастни жлези, означава, че се изсушават 10 пъти по-бързо от кожата на лицето и тялото ни. Всички тези характеристики правят устните по-податливи на изсушаване при следните условия:

  • Прекарване на твърде много време на слънце: Слънчевите изгаряния никога не са добри за вас – включително и за устните ви.Пропускането на SPF за устни може да доведе до слънчево изгаряне на устните, което причинява подуване, сухота и лющене.
  • Прекарване на твърде много време на студено: Студеният въздух може да отнеме влагата от кожата ви, същото важи и за устните ви.
  • Изгаряне от вятъра: Изгарянето на устните от вятъра е често срещано явление и се получава, което се получава по време на дейности като бягане в студа или каране на ски.
  • Облизване на устните: Слюнката съдържа храносмилателни ензими, които помагат за разграждането на храната, но може да разгради и кожата ви.
Не използвайте продукти за устни със съдържание на алкохол или аромати

Подобно на останалата част от кожата ви, устните ви могат да реагират на химикалите. Но кожата на устните ви е по-деликатна от тази на лицето и тялото ви. „Когато устните се изсушават или напукват, прекратете употребата на всякакви продукти (включително продукти за лице – те често могат неволно да изсушат устните!), които съдържат алкохол, химически ексфолианти или ретиноиди“, съветва Назарян. Много съставки, които са донякъде поносими и леко изсушават кожата на лицето, могат да имат засилен изсушаващ или дразнещ ефект върху устните. Ретиноидите или други лекарства за акне са отличен пример. Те често предизвикват изсушаване и напукване на устните – особено в ъглите. Въпреки че те често не са целевата група на тези продукти и често дори не са пряко третирани от тях. Ретиноидите могат да причинят сателитно изсушаване на устните, дори ако не се прилагат директно върху тях.

Също така е важно да знаете какво се съдържа в червилата и балсамите за устни, които използвате. Продуктите за устни, съдържащи камфор, ментол и евкалипт, могат да се чувстват добре върху устните ви, но могат да ги изсушат и раздразнят.

Използване на продукт за защита на бариерите при студено времe

Назарян казва, че климатичните условия, като силните ветрове и изсушаващите слънчеви лъчи, създават истинско бедствие, което може да не разпознаете в началото. Когато времето е по-студено и има по-малко влага в околната среда, въздухът извлича хидратацията от кожата и от устните ви. Те са изключително чувствителни към сухия, студен въздух и вятъра и могат да се напукат.

За да защитите устните си от атмосферните влияния, не забравяйте да използвате оклузивен защитен продукт, като вазелин.

Спрете да облизвате устните си

Може да ви се иска да оближете устните си, когато ги почувствате сухи, но когато слюнката на устните ви пресъхне, това ги прави още по-сухи и напукани. Всъщност ензимите в слюнката (които имат за цел да подпомогнат храносмилането на храната) могат да раздразнят устните ви. „Устните са подложени на дразнене от слюнката. Хората, които ближат или търкат устните си, могат да предизвикат слюнката да раздразни или разгради тъканта, което е често срещан проблем за много хора“, обяснява Назарян.

Използване на овлажняващи продукти със съставки като масло от ший

Често пропускаме устните в сутрешните и вечерните си процедури за грижа за кожата. Простото добавяне на овлажняващ балсам за устни към рутинната ви програма сутрин и вечер може да доведе до голяма промяна във вида и усещането на устните ви. Д-р Назарян препоръчва да се търсят следните съставки в балсама за устни и да се избягват тежки аромати и/или алкохол:

  • Масло от шеа
  • Серамиди
  • Масло от конопено семе
  • Минерално масло
  • Диметикон
  • Вазелин

Ако използвате изсушаващи продукти за грижа за кожата като част от режима за лечение на акне, Назарян препоръчва да нанасяте балсама за устни, преди да започнете с грижата за кожата, за да осигурите защитна бариера и да предотвратите контакта на изсушаващите съставки с устните.

Опитайте се да дишате през носа си

Дишането през устата също е много често срещан източник на раздразнени устни. Обикновено, когато хората имат запушен нос, те дишат през устата. Малката количество слюнка се придвижва върху околната кожа и може да причини дразнене, особено през нощта, докато спим. Винаги, когато можете, правете всичко възможно да вдишвате и издишвате през носа си.

Използвайте продукт за устни със SPF всеки ден

Слънчевите изгаряния винаги са лоши. A устните ви са също толкова податливи на слънчеви изгаряния, колкото и останалата част от кожата ви. И все пак те често са пренебрегвани. Намерете балсам за устни с SPF 30 или по-висок, който обичате, и го носете навсякъде със себе си. Не забравяйте да нанасяте поне на всеки два часа или веднага след като се подсушите от изпотяване или плуване.

Пиене през сламка

Колкото по-често устните ви влизат в контакт с напитки като ледена вода и горещо кафе, толкова повече се отмива естествената защитна бариера (и защитният балсам за устни). За да запазите бариерата си, пийте от сламка, когато е възможно.

Запознайте се с историята на червеното червило от тук.

Актуално

Избрано за вас