7 причини да ползваме алое вера всеки ден

7 причини да ползваме алое вера всеки ден

Сподели

Напоследък алое вера се е превърнало в шампион на тема „Колко позитиви може да има едно растение, като може да успокои много повече от едно слънчево изгаряне“. Независимо дали сте си взели 100% чисто алое от близката аптека като течност или капсула, или пък просто си го отглеждате вкъщи и използвате сока от нарязаните листа според нуждите ви, алоето е изключително полезно. 

Приложението му е почти универсално – лекува от акне до леки рани

Може да помогне и за вътрешни наранявания, ако се използва орално под  формата на таблетки.

Подбрахме ви седем ползи от алое верата, които професионалисти и лекари от PharmEasy и Health препоръчват.

Нокаут за акнето 

Алое вера съдържа салицилова киселина и други антисептични съединения, които убиват бактериите, причиняващи акне. Това го прави естествен враг на обривите и отлично почистващо средство за кожата. Преди да нанесете алое вера върху възпалена кожа, направете тест с пластир на друго място по тялото си. В редки случаи може да предизвика реакция при силно чувствителни хора.

Цар на хидратацията

Алое вера е пълно с минерали, ензими, антиоксиданти, и витамини А, С и Е, които подсилват кожната бариера. Алоето също съдържа полифеноли, които предпазват от рак на кожата.

Успокоява  раздразнената кожа

Състояния като розацея, екзема и псориазис често са свързани със сухота и възпаление. Мастните киселини на алое вера, заедно с ензим, наречен брадикинин, могат да помогнат за успокояване на кожата.

Леки изгаряния и рани

В допълнение към антибактериалните си свойства, алое вера съдържа съединения, които могат да намалят възпалението. Сокът също е супер хидратиращ, така че може да помогне за повишаване на еластичността на кожата, докато зараства. Научни изследвания установяват, че алое вера ускорява скоростта на заздравяване на леки рани от изгаряния с почти девет дни.

Лекува херпес

Антивирусните свойства на растението могат да помогнат в борбата с херпесния вирус. Алоето също може да осигури облекчение, да покрие и защити раздразнената кожа. Националният център за допълващо и интегративно здраве също така посочва, че изследванията показват, че локалната употреба на алое също може да помогне на хора с херпес симплекс, вирусът, който най-често стои зад херпес.

Може да се използва като крем за бръснене

Благодарение на гелообразната си текстура алое вера прави страхотен хидратиращ крем за бръснене. Неговите антибактериални свойства означават, че е полезен и за малки рани от бръснач.

Естествено средство за премахване на грим

Тъй като алое вера е нежно към кожата и има гелообразна консистенция, то работи добре като естествено средство за премахване на грим. Разнесете го добре и избършете с кърпа, за да почистите и овлажните едновременно.

Актуално

Избрано за вас