Блеснете на Великден с този пухкав козунак на конци (РЕЦЕПТА)

Снимка: Личен архив

Блеснете на Великден с този пухкав козунак на конци (РЕЦЕПТА)

Снимка: Личен архив
Сподели

Броени часове ни делят от Великден, а приготовленията за празника във всеки един християнски дом текат с пълна сила. Често боядисването на яйца и готвенето на агнешко се оказват детска игра пред месенето на домашен козунак. Всяка година стотици, ако не и хиляди ентусиасти се пробват да изпълнят тази нелека задача – да изпекат пухкаво сладко печиво с много, много конци. През 2024 г. Art Portal News ви гарантира успех. Представяме ви рецептата на Жанина Митанкина, която ежедневно споделя своите сладки и солени изкушения със своите последователи в Instagram.

Необходими продукти:
  • 500 г силно брашно ( над 12 % протеин)
  • 7 г суха мая
  • 3 яйца, L размер
  • 130 г прясно мляко
  • 120 г захар
  • 70 г масло на стайна температура
  • кора от 1/2 лимон, настъргана
  • ванилия
  • 1 ч.л. сол
  • перлена или обикновена захар за поръсване
Снимка: Личен архив
Начин на приготвяне:

Изсипете маята, лъжица захар и лъжица брашно в леко затоплено прясно мляко. Разбъркайте и оставете настрани за 5-10 минути да шупне.

В купата на миксера се смесват брашното, яйцата, ванилията, лимоновата кора, захарта, останалото мляко, солта и шупналата мая. Замесва се гладко тесто. Маслото се добавя на два или три пъти. Задължително е всеки път тестото да се замесва до пълното му усвояване. След като сте добавили необходимото количество масло, оставете миксера да работи за още 5-6 минути. Целта е да получите гладко и еластично тесто.

Следва може би най-важната част, а именно втасването. За да се получи висок и пухкав козунак, трябва да го оставите да си почине поне за около 2 часа. През това време той ще удвои обема си. Прехвърлете го в намаслена купа и я покрийте с кърпа. Ако искате да ускорите процеса, включете фурната на 50-60 градуса за няколко минути. Изключете я и сложете купата с тестото вътре на топло. За още по добри резултати можете да оставите на дъното на фурната и купичка с врял вода.

Снимка: Личен архив

Когато  втаса, разделете го на 2 части. От посоченото количество  продукти се получават две топки по около 500 грама. Всяка от тях се разделя на три и се оформят „фитили“. Сплетете го, а след това и преместете във форми за печене. Престои и второто му втасване, което отнема 40-50 минути. Не пропускайте да приберете формите в плик, така че тестото да не образува коричка.

Когато удвоят обема си, идва време за печенето. Загрейте фурната на 180 градуса без вентилатор. Намажете козунаците с  жълтък, разбит в прясно мляко. Поръсете обилно със захар, след което печете на средното ниво на фурната за около 35-40 минути.

Актуално

Избрано за вас