Боли ви глава? Спрете тези храни и напитки

Боли ви глава? Спрете тези храни и напитки

Сподели

Както някои храни могат да бъдат естествени болкоуспокояващи, има и такива, за които се смята, че причиняват до 30 % от мигрените и главоболията. Ето защо е много важно да внимавате какво включвате в менюто си.

Преди всичко не трябва да пропускате хранения, дори ако сте на диета. Ако често избягвате определени ястия, можете да предизвикате спадане на нивата на кръвната захар, което може да доведе до мигрена.

Опитайте се да хапвате редовно и здравословно, като често консумирате плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни и немазно месо, което ще ви помогне да поддържате строен силует, но и ще предпази тялото ви от „гладуване“.

Ето храните, които причиняват главоболие според „Локално“:

Китайско и маринована храна

Азиатската храна обикновено е пълна със силни подправки и към нея се добавя мононатриев глутамат (MSG), подобрител на вкуса, който може да причини главоболие. Той е неизменен спътник на разтворими супи, замразени, преработени и консервирани храни. MSG се намира и в подкислени ферментирали храни или храни, които са били мариновани по някакъв начин, пише БГНЕС.

Кофеин

Вярно е, че кофеинът в малки дози може да повиши бдителността. Големите количества обаче могат да доведат до раздразнителност, безсъние, безпокойство и мигрена. При продължителна консумация кофеинът може да доведе до химическа толерантност на тялото, така че ако внезапно го изхвърлите от менюто си може да се появи мигрена. Освен в кафето, кофеин се съдържа и в шоколада, газираните сокове, чайовете и енергийните напитки.

Препоръчително е да избягвате и диетичните сокове, снаксовете и нискокалоричните сладкиши, тъй като те съдържат аспартам – изкуствен подсладител, който също може да причини главоболие.

Хот дог

Хот догът е любима храна на много деца, но често и на много възрастни. И въпреки че знаем, че той не е най-добрият здравословен избор и трябва да се избягва, има още една причина да се откажем от него. Както много други преработени храни, като колбаси и салами, той също съдържа тирамин, но също така и натриев нитрат, който може да доведе до мигрена.

Чесън

Въпреки че чесънът е много здравословен и спомага за укрепване на имунитета, консумацията му трябва да е умерена. Той съдържа и тирамин и може да бъде причина за чести главоболия.

Алкохол

Червеното вино, подобно на чесъна, е много здравословно и може да помогне за подобряване на кръвната картина, регулиране на кръвното налягане и укрепване на тялото. Но не трябва да се консумира в големи количества, защото в този случай може да бъде причина за мигрена. Същото важи и за бялото вино и бирата. Всички тези алкохолни напитки съдържат тирамин. Освен това алкохолът увеличава притока на кръв към мозъка, което може да доведе до мигрена или да засили вече съществуваща.

 

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас