Почисти си гребена, за да ти е мирна главата

Почисти си гребена, за да ти е мирна главата

Сподели

Гребенът е сред основните ни партньори в ритуална за сутрешно разкрасяване. Въпреки, че го използваме ежедневно, много често забравяме, че той има нужда от съвестно почистване и дезинфекция. И това е от ключово значение за нашето здраве.

Сега сигурно се питате, защо? Не е ли достатъчно само да изхвърлим останалите по него косми? Все пак изглежда сравнително прилежен. Не, косата ни, колкото и често да я мием,

не е най-чистата част от тялото ни

Тя ежедневно се сблъсква с какви ли не мръсотии: смог, прах, тютюнев дим, пара и изгорели газове.

Тези замърсявания полепват върху гребена и се наслояват. Ако не го почиствате регулярно, със сигурност поощрявате отглеждането на бактерии и микроорганизми, които водят до заболявания на кожата на главата като пърхот  и себорея. 

Какво най-често влошава състоянието на гребена ви, а от там и на вашия скалп:

  • отлежали с месеци косми
  • пърхот
  • „секретът“ на мазната коса
  • прах
  • стилизиращи продукти като лак, пяна, гел

В борбата за изрядна хигиена на гребена може да включите сапун, шампоан и сода. А за дезинфекция използвайте етилов алкохол, амоняк, водороден пероксид, оцет, както и лимонена киселина. Имайте предвид, че дървените гребени не бива да се чистят директно под чешмата.

Дървото не обича влагата, затова можете да го почистите с тампонче,

напоено с някоя от изброените дезинфектанти. 

Разбира се, преди да започнете да чистите и дезинфекцирате гребена, трябва да се отървете от космите по него. Четките за коса могат да бъдат много коварни, когато иде реч за премахване на наслоените косми. За тази цел бихте могли да използвате стара четка за зъби, дървен шиш за скара, или всичко остро и продълговато, което ви е под ръка. В краен случай винаги може да прибегнете и до ножица, с която да се преборите с упоритите косми, преди да почистите съвестно четката с вода и сапун.

Актуално

Избрано за вас