Как да избягаме от настинката и грипа през зимния сезон?

Как да избягаме от настинката и грипа през зимния сезон?

Сподели

Настинката или грипът са едни от от най-ужасните преживявания, с които можем да се сблъскаме през зимния сезон. Купичка пилешка супа или чаша горещ чай от джинджифил с мед могат да помогнат за справяне със симптомите. Някои домашни средства – като витамин С – могат леко да намалят продължителността на боледуването.

Болките в тялото, треската, втрисането и запушването на носа могат да ви накарат да се чувствате нещастни.

Въпреки че домашните средства не могат да излекуват настинката или грипа, те могат да помогнат за облекчаване на симптомите – като болки в тялото, треска, втрисане, запушване на носа – по време на възстановяването ви.

Но ако симптомите не се подобряват или имате проблеми с дишането, ускорен сърдечен ритъм, отпадналост или други тежки симптоми, най-добре е да потърсите медицинска помощ.

Тук разберете какви средства за лечение на настинка и грип можете да опитате у дома.

1. Пилешка супа

Няма научни доказателства, че пилешката супа може да излекува настинка или грип или да ускори възстановяването, но нейните съставки съдържат хранителни вещества, които подпомагат имунната система. Освен това тя е успокояваща храна, която осигурява хидратация и може да ви помогне да се чувствате по-добре като цяло.

Съществуват и някои доказателства, че хранителните вещества в пилешката супа могат да забавят движението на неутрофилите в тялото ви.

Неутрофилите са вид бели кръвни клетки, които помагат за предпазване на тялото ви от инфекции. Когато се движат бавно, те остават по-концентрирани в областите на тялото ви, които имат най-голяма нужда от тях. Това може да допринесе за оздравяването.

Опитайте тази рецепта за пилешка супа. Ще ви трябват пилешко месо, моркови, целина и лук. Като алтернатива помислете за костен бульон, който също може да има ползи за здравето.

Ако използвате консервирана супа, изберете разновидности с ниско съдържание на натрий.

2. Джинджифил

Джинджифилът има антиоксидантни, антимикробни и противовъзпалителни свойства. Употребата му води до намаляване на мускулната болка и справяне с гаденето.

Направете чай, като кипнете няколко резена суров корен от джинджифил във вряща вода.

Освен че осигурява хидратация, той може да успокои мускулната болка, да облекчи възпаленото гърло и да намали гаденето, ако има такова.

 

3. Мед

Медът има различни антибактериални и антимикробни свойства. Добавянето на мед в чай с лимон може да облекчи болката в гърлото. ResearchTrusted Source предполага, че той може да действа и като средство за потискане на кашлицата.

Никога не трябва да давате мед на дете под 12 месеца, тъй като той може да съдържа ботулинови спори. Въпреки че те обикновено са безвредни за по-големи деца и възрастни, имунната система на бебетата не е в състояние да се пребори с тях.

4. Чесън

Чесънът съдържа съединението алицин, което има антимикробни и вероятно антивирусни свойства.

Добавянето на чесън към диетата ви може да намали тежестта на симптомите на настинка. Според някои изследвания той дори може да ви помогне да избегнете разболяване.

Необходими са още изследвания на потенциалните ползи от чесъна в борбата с настинките, но добавянето на повече чесън към диетата ви вероятно няма да навреди.

5. Ехинацея

Американските индианци отдавна използват билката и корена на растението ехинацея за лечебни цели.

Активните му съставки включват флавоноиди – химикали, които имат много терапевтични ефекти върху организма. Например флавоноидите могат да подсилят имунната ви система и да намалят възпалението.

Ехинацеята може да помогне за предотвратяване на настинка, но е малко вероятно да я съкрати. Едно проучване от 2020 г. предполага, че приемът на ехинацея може да помогне за лечение на симптомите на обикновена настинка при деца.

6. Витамин С

Витамин С е антиоксидант. Той играе важни роли в организма ви, включително в подкрепа на имунната система.

Добрите хранителни източници на витамин С включват: цитрусови плодове, червени чушки, зелени листни зеленчуци, като броколи

Добавянето на пресен лимонов сок към горещ чай с мед може да намали отделянето на храчки, когато сте болни. Пиенето на гореща или студена лимонада също може да помогне.

Малко вероятно е витамин С в храната или под формата на хранителни добавки да предотврати настинка, но някои доказателства. Според източници той може да подобри симптомите и леко да съкрати времето, през което настинката продължава.

7. Пробиотици

Пробиотиците са „приятелски“ бактерии и дрожди, които присъстват в тялото ви, в някои храни и хранителни добавки.

Те могат да ви помогнат да поддържате червата и имунната си система здрави и могат да намалят вероятността да се разболеете от инфекция на горните дихателни пътища, както и колко дълго продължава инфекцията. Необходими са обаче повече проучвания.

Пробиотичното кисело мляко може да се отрази благоприятно на имунната ви система, както и да осигури протеини и калций. Търсете продукти, на чийто етикет са посочени живи бактерии.

8. Гаргара със солена вода

Гаргарата със солена вода може да помогне за предотвратяване на инфекции на горните дихателни пътища. Тя може също така да намали тежестта на симптомите на настинка, например чрез облекчаване на болката в гърлото и запушването на носа.

Гаргарата със солена вода може да намали и разхлаби слузта, която съдържа бактерии и алергени.

За да опитате това средство у дома: Разтворете 1 чаена лъжичка сол в пълна чаша вода, разбъркайте я в устата и гърлото си, след което я изплюйте.

9. Назална иригация с физиологичен разтвор

Използването на спрей с физиологичен разтвор може да помогне за облекчаване на запушването на носа при настинка и при някои симптоми на инфекция на горните дихателни пътища.

Не забравяйте обаче да използвате само дестилирана, стерилна или предварително преварена вода и да измивате добре между отделните употреби. Ако не го направите, може да внесете микроби, които да доведат до потенциално сериозни инфекции.

10. Мехлеми за локално приложение

Мехлеми, съдържащи камфор, евкалиптово масло и ментол, могат да намалят нощната кашлица.

Едно или две намазвания преди лягане могат да помогнат за отваряне на дихателните пътища и да спомогнат за подобряването на задръствания, по-спокоен сън и кашлица. Използвайте го до 3 пъти на всеки 24 часа.

11. Етерични масла

Някои етерични масла могат да помогнат за овладяване на симптомите на настинка, грип и други респираторни заболявания. Това се дължи на техните микробни, болкоуспокояващи или противовъзпалителни свойства.

Примерите включват: Евкалипт, мента (ментол), тамян, мащерка, чаено дърво.  Използвайте дифузер или добавете няколко капки етерично масло в топла вана.

12. Влажност

Повишената влажност може да помогне за намаляване на сухотата и възпалението в носа и гърлото.

Овлажнител в спалнята или на друго място в дома ви може да ви помогне да се чувствате по-комфортно. Добавянето на няколко капки евкалиптово масло също може да помогне за облекчаване на запушванията.

За да постигнете същия ефект без овлажнител на въздуха, вземете дълъг душ или останете в парна баня.

Не забравяйте, че водата, използвана в овлажнителите, трябва да се сменя ежедневно, за да се спре развитието на плесени и други гъбички.

13. Червен бъз

Някои проучвания показват, че добавките от черен бъз могат да помогнат за облекчаване на симптомите на инфекциите на горните дихателни пътища и грипа.

Необходими са обаче допълнителни изследвания.

14. Топли бани

Понякога можете да намалите температурата на детето, като му направите топла – но не гореща – вана с гъба. Топлите вани могат да помогнат за намаляване на симптомите на настинка и грип и при възрастните.

Добавянето на английска сол и сода за хляб към водата може да намали болките в тялото.

15. Повишете имунната си система

Повишаването на имунната система вероятно няма да ви помогне, ако вече имате грип, но може да ви предпази от други пристъпи и по-тежки симптоми в дългосрочен план.

Съветите включват: Да спите поне 7 часа през нощта, да спазвате разнообразна и питателна диета, да се отдадете на редовни физически упражнения и да спазвате указанията за ваксинация срещу грип.

настинката, настинката, настинката

Актуално

Избрано за вас