Танц и театър в кухнята и вечеря със „Златното момиче”

фотокредит: Борис Урумов

Танц и театър в кухнята и вечеря със „Златното момиче”

фотокредит: Борис Урумов
Сподели

Режисьорът-хореограф Коста Каракашян и режисьорът-драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

На пръв поглед може да напомни на филма „Менюто“ с Ралф Файнс. Но Коста няма да сервира последната вечеря.

С „Кухня“ и “Приказки в Космоса: Неземни тайнства” преминава границите на сцената.

Поредицата от представления, продуцирани от Studio Karakashyan, отвеждат публиката в алтернативно кулинарно и сценично изживяване. Пред гледащия се разкрива физическото и психологическото напрежение на професионалната кухня.

Реалност, която обикновено остава скрита за гостите.
фотокредит: Борис Урумов

„Вярвам в силата на танца да бъде част от съвременната култура, да буди емпатия и съпричастност в нас и да бъде двигател за социална справедливост“, казва хореографът Коста Каракашян. Той е силно заинтригуван от социалните, екологични и икономически теми в танца.

фотокредит: Борис Урумов

В новия спектакъл „Приказки от Космоса: Неземни тайнства” творческият екип трансформира

традиционните български приказки във вечеря.

Преживяване, в което ще оживеят и най-неочакваните герои от познатите ни български фолклорни приказки, съпроводени от петстепенно дегустационно меню, създадено от главния готвач на ресторант “Космос” шеф Владислав Пенов и екипа на ресторанта.

По времена вечерята публиката ще се срещне отблизо с герои от обичани приказки като „Тримата братя и златната ябълка”, „Дядовата ръкавичка”, „Косе Босе”, „Златното момиче” и други.

Въпреки че работи с две различни дисциплини – танц и кулинария, Александър Цеков открива и много сходства по време на процеса.

фотокредит: Борис Урумов

„В основата на кухнята е екипната работа и координираното движение на всеки готвач спрямо екипа. Тя създава импровизирана хореография по време на процеса на готвене и ежедневната работа в професионална кухня“.

Интимността, близостта и дегустацията са съставките,

използвани от Коста Каракашян и Антония Георгиева за изграждането на тези сетивни перформативни преживявания.

„Създаването на въздействаща концепция за имърсив пърформанс не може да стане, без да се вземат предвид специфичните асоциации, които пространството носи“, казва Коста.

„За да бъде едно преживяване наистина потапящо, то трябва да предлага достатъчно възможности за открития и изненади, подобно на едно многопластово ястие“.

Спектакълът „Кухня“ е в Кулинарната академия HRC на 29 и 30 април. Билети тук.

 

фотокредит: Борис Урумов

Актуално

Избрано за вас