Кога е време да кажем „чао“ на старите си гримове?

Кога е време да кажем „чао“ на старите си гримове?

Сподели

Застояли гримове от миналото лято още се търкалят в чантата ви? Време е да се сбогувате с тях. Онова горещо червено червило, което си купихте за онзи специален повод преди година? Вероятно не трябва да го използвате отново. Тази драматична сянка за очи, която не сте носили от около година? По-добре се замислете преди да я нанесете на клепача си.

Точно като лекарствата в аптечката ви, гримът ви има срок на годност. Ето нашето ръководство за това какво трябва да запазите и кога трябва да го хвърлите и замените.

Спирала за очи

„Сменяйте спиралата си на всеки четири до шест месеца или веднага щом започне да мирише странно (като напр. на горяща пластмаса) и да залепвате повече бучки на миглите си, отколкото цвят“, съветва Health д-р Жанет Граф, дерматолог в Грейт Нек, Ню Йорк. 

Не рискувайте с продуктите за очи. Съдържащите микроби формули могат да причинят инфекции. Когато купувате нова спирала, направете всичко възможно, за да я предпазите от бактерии. Затворете я плътно след всяка употреба, избягвайте да изпомпвате пръчката навътре и навън и никога, ама никога не споделяйте спиралата си с никого.

Очна линия

Незабавно се разделете с молива си, ако върхът започне да отделя мазна субстанция или образува бял слой. Задръжте течните очни линии за не повече от шест месеца и ги изхвърлете по-рано, ако се сгъстят или миришат на разлагащи се рози.

Малко може да се направи, за да се удължи живота на течната формула, тъй като върхът на апликатора е в постоянен контакт с очите ви и може бързо да се превърне в място за размножаване на бактерии. Но можете да отстраните микробите по моливите, като ги подостряте на всеки няколко дни.

Фондьотен

Повечето формули, като течности и кремове, могат да издържат до една година, ако се държат далеч от пряка слънчева светлина и нагреватели. Но след като течността ви започне да се отделя или пък кремът ви се сгъстява е време да го хвърлите.

За да удължите живота на фондьотена си, използвайте памучен тампон, когато потапяте в бутилки.

Коректор

Ако използвате стик формула, ще разберете, че се е развалила, когато се напука или стане жилава и еластична. Време е да изхвърлите течния си коректор, ако се отделя, изглежда мазен и/или мирише на гранясало.

Ако държите ръцете си далеч от тръбичката на четката на вашия коректор и плътно завинтете капачката, можете да го предпазите от разваляне преди годината да е изтекла.

Руж и сенки за очи

Очаквайте кремовете да издържат една година, пудрите около две. Ако вашият прах хване бяла коричка или започне да се рони преди това време, изхвърлете го. „Кремовете са склонни да се сгъстяват и миришат странно, когато се развалят“, каза д-р Граф.

Важат и други съвети за удължаване на живота – използвайте памучни тампони, затегнете капачките и избягвайте топлина и слънчева светлина. Можете също така да защитите праховете, като ги поддържате сухи и ги съхранявате на място, различно от банята, където влажността може да промени текстурата им.

Червило

Освен ако не стане лепкаво, не мирише на гума или вече не се нанася върху устните ви, можете безопасно да използвате червилото поне осем месеца. Разбира се, ако червилото влезе в контакт с херпес или друг вид инфекция, целунете го за сбогом.

Четки за грим

Четките с естествен косъм – тези, които използвате за прахообразни продукти – могат да издържат почти цял живот, ако се грижат за тях. Мийте ги веднъж седмично с нежен сапун и топла вода. И след това ги поставете на маса да изсъхнат, като краят на четката виси от ръба.

Синтетичните четки, използвани за кремове, издържат само около година и трябва да се почистват поне два пъти седмично с почистващ препарат на алкохолна основа. Хвърлете, когато започнат станат твърди или спрат да оцветяват равномерно.

Актуално

Избрано за вас