Защо любовта към пармезана минава през стомаха на теленцето

Защо любовта към пармезана минава през стомаха на теленцето

Сподели

Поп културата има интересен начин да развенчава любовта ни към иначе обичани продукти от широк спектър – на дневен ред е пармезанът. 

Всички имаме самочувствието, че се учим постоянно, сърфирайки в интернет към поредното проучване за любима дестинация или рецепта. Понякога опитите ни да освежим общата си култура ни отвеждат до

факти, които предпочитаме да не знаем.

Особено когато става дума за храни, които обичаме да си похапваме.

Днес разбрах, че пармезан се прави от стомаха на теле и почти се разплаках.“, написа потребител в Twitter, създавайки масова истерия.

Май се очертава, че ще стана веган.

Пармезанът традиционно се прави от краве мляко, отлежало най-малко 12 месеца в медни казани. Там то се нагрява и се добавят други съставки като суроватка и сирище. Това е сирище, което веганите, вегетарианците и всеки, който е малко отвратен от

яденето на стомашния сок на телета,

не харесват и дори ги отблъсква от консумирането на „миризливото злато“.

Сирището за животни е ензим, получен от четвъртия стомах на теле (това може да включва телета или дори агнета и ярета)“, според Courtyard Dairy.

„На този етап от живота си те са консумирали само мляко, така че естественият ензим за съсирването на млякото (химозин) присъства в големи количества. С напредване на възрастта количеството на химозин намалява и други ензими заемат неговото място.“

Химозинът помага за отделянето на млечните твърди вещества от течността

За производството на сирене сирището помага за образуването на твърда извара и е от решаващо значение за намирането на правилната текстура за сиренето“, обясняват още от Cheesemaker. „Когато някои рецепти използват киселина или бактерия, произвеждаща киселина, за да направят това, производителите на сирене използват сирище, за да култивират по-добре крайния вкусов профил на тяхното сирене.

Някои производители на сирене сега използват растително сирище, за да създават своите сирена, въпреки че повечето предпочитат да използват традиционни методи.

Актуално

Избрано за вас