На вечеря в „Министерството на културата“

На вечеря в „Министерството на културата“

Сподели

Шестнайсет местният нигерийски ресторант „Министерство на културата“, популярен с екзотичното меню на собственика и главен готвач Айо Балогун, събира гостите си край една огромна дървена маса. По-лесно е да влезеш в списък за трансплантация, отколкото да резервираш в алтернативното, уютно заведение.  

Айо Балогун е млад ветеран в ресторантьорската индустрия,

номиниран за наградата на фондация James Beard

за бързонашумелия си ресторант „Министерство на културата“.  Работил е почти навсякъде. Готвил е в индийски ресторант, отличен със звезда Мишлен, правил е прясна моцарела в италиански ресторант и дори е сервирал бургери в популярно кафене в Бруклин. През 2022 г. той отваря собствен ресторант, който бързо приковава вниманието на професионалистите в сферата. 

Фотокредит: Black-owned Brooklyn

Ресторантът Балогун нарича с интригуващото име „Министерство на културата“ (Dept of Culture), като споделя, че се

вдъхновява от професията на своите родители, които са бивши държавни служители

В ресторанта се сервират елегантни, ароматни четиристепенни ястия, базирани на регионалната кухня, с която Айо е израснал в щата Куара в Нигерия. „Трябва да разкажем историята на нашето наследство.“, споделя той.

Точно така се поражда и идеята за ресторант, в който да се сервира националната нигерийска кухня – той иска да придаде усещането на пищността и вкусовото богатство на ястията, които помни от детството си.

Фотокредит: Black-owned Brooklyn

Със само 16 места, разположени около една голяма и масивна дървена маса, „Министерство на културата“ е интимно място за срещи и нови преживявания. Посетителите на ресторанта, който работи само с резервации (запълнени за месеци напред), освен че се

запознават с екзотичното кулинарно наследство на Нигерия,

са насърчени да провеждат разговори. Преди да се гмурнат във вкусово приключение по време на вечеря, на гостите се презентира всяко едно от ястията. За пълното потапяне в нигерийската култура, Айо разчита на грамофон, който върти стари плочи с традиционната джуджу музика, с която е израснал у дома. Стените са украсени със

семейни снимки, които допринасят за уютната обстановка.

Любим обаче за Балогун остава портретът на баба му, която го е научила да готви.

 

Актуално

Избрано за вас