Пет навика на хората със скрита депресия

Пет навика на хората със скрита депресия

Сподели

Скритата депресия е състояние, при което даден човек не проявява типичните за депресията симптоми, а демонстрира други модели и качества, които целят да я замаскират. Всъщност, именно засегнатият най-често пренебрегва тази ситуация.

Защото целта му е да стои далече от неприятностите.

Но този опит да прикрие симптомите на депресията е несъзнателен и служи за самозащита. Прикриването е по-скоро стратегия, за да се предпази от страдания, с които най-вероятно не може да се справи.

Разбира се, тази стратегия не е здравословна.

Защото човекът няма да разреши проблемите си, като се крие от себе си и от околните. Напротив, по този начин проблемите се задълбочават и стават хронични.

Но по какво познаваме, че е налице скрита депресия? Тук ще опишем 5 сигнала, които изпращан страдащите от нея.

1. Неестествено общителни са

На хората със скрита депресия им е трудно да бъдат сами. Използват компанията на другите като предтекст, защото се страхуват да останат насаме със себе си.

Ако около тях няма хора, острото чувство на тъга изплува по-бързо на повърхността. Затова засегнатите от скрита депресия често са неестествено оживени. Те постоянно търсят възможности да организират партита, срещи, и други подобни. Не успеят ли, събират около себе си семейството, приятели и колеги. Стремят се всячески да избегнат самотата, защото биха се огледали в нея като в огледало и биха се принудили да се замислят.

2. Непрекъснато подчертават колко са добре

Напълно е възможно пресиленото им оживление да е опит за компенсиране на напълно противоположни чувства. Затова често се случва хората със скрита депресия да надценяват мнимото си благополучие. Ако ги попитате как са, те няма да ви отговорят, че са просто добре, а по-скоро че са много добре или дори чудесно. Както вече споменахме, тази форма на компенсация е несъзнателна. Тя е опит засегнатите да убедят себе си и другите, че настроението им е отлично. Завеса от мъгла, която да разсее идеята за неудовлетворение и да ги отдалечи от депресията.

3. Постоянно говорят за миналото

Както при всяка депресия, и при скритата миналото играе водеща роля. Затова е обичайно засегнатите неизменно да го обсъждат в разговорите с хора. Те могат да се позовават на миналото и на шега – важното е да се споменава често. Фактът, че не съумяват да го пуснат, е индикатор за нерешени конфликти и преживявания. Дали миналото им може да се оцени като позитивно или негативно, не играе съществена роля. От значение е единствено, че засегнатият преживява наново и наново дадени събития от живота си. Това означава, че е силно привързан към вчерашното и му е невъзможно да живее в реалното настояще.

 

Вижте целия материал на Obekti.bg.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас