Какви са плюсовете от използването на кофеин в грижата за кожата

Какви са плюсовете от използването на кофеин в грижата за кожата

Сподели

Кофеинът като естествен стимулант променя мозъчните химикали в централната нервна система, за да повиши бдителността и енергията. Кафето и чаят обикновено са предпочитани източници на кофеин, но кофеинът също се е превърнал в популярна съставка в продукти за грижа за кожата като околоочни кремове, серуми и кремове против целулит.

Използването на кофеин често обещава да

„енергизира“ или „събуди“ кожата ви,

но това не е съвсем същото като отпиването на чаша еспресо. Когато се прилага върху кожата, кофеинът основно помага за подобряване на кръвообращението, за да помогне за премахване на подпухналостта под очите. В резултат на това кофеиновата грижа за кожата може да помогне да очите си да изглеждат по-будни.

Тези потенциални ползи от грижата за кожата с кофеин обаче са временни. Проучванията също са много ограничени и имат смесени резултати за това колко добре в действителност действа кофеиновата грижа за кожата.

Ето как грижата за кожата, наситена с кофеин, може да е от полза:

Може да намали подпухналостта под очите

Ако имате торбички под очите си от липса на сън, околоочен крем с кофеин може да помогне за временно намаляване на подпухналостта, която ви кара да изглеждате уморени. Само имайте предвид: кремовете за очи с кофеин няма да помогнат при подпухналост под очите, причинена от генетични или здравословни проблеми.

Изследванията показват, че локалният кофеин може да стимулира кръвообращението около очите, което може да помогне за подобряване на вида на тъмните кръгове и тяхното премахване.

Може да намали появата на целулит

Когато мастните клетки изпъкнат от съединителната тъкан под кожата, можете да развиете трапчинки по дупето, бедрата или стомаха – наречени целулит. Изглаждащите лосиони и кремовете за целулит често включват кофеин. Той помага за намаляване на появата на целулит, но тези продукти няма да го премахнат.

Някои изследвания са установили, че чрез подобряване на притока на кръв, кофеинът може да помогне за отстраняването на мастните киселини от мазнините и разтварянето на мазнините точно под кожата, което води до по-гладка кожа. Според Американската академия по дерматология кремовете с кофеин могат също да дехидратират водата в мастните клетки . Този ефект може направи целулита по-малко забележим.

Странични ефекти на кофеина в грижата за кожата

Тъй като кофеинът може да увеличи кръвообращението на кожата, кремовете с кофеин могат да причинят зачервяване. Продукти с високи концентрации на кофеин също могат да щипят или да изгорят, ако имате чувствителна кожа. Ако забележите неприятно парене или зачервяване, спрете да използвате продукти с кофеин.

Винаги правете тест с пластир, преди да използвате нов продукт за грижа за кожата, за да избегнете потенциална неприятна реакция. Нанесете малко количество от продукта от вътрешната страна на китката си. Изчакайте няколко часа, за да видите как ще реагира кожата ви.

Четете още:

В крак с времето: Татуировка вместо магнит за хладилник от музея на Рембранд

Защото снощи правих кекс: Шест начина за употреба на бакпулвера извън кулинарията

Маникюрът не е това, което беше: трендовете за пролет/лято 2023

Актуално

Избрано за вас